ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt για Ελλάδα-Τουρκία: Τα F-35 αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού

0

Tα F-35 αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στα ελληνοτουρκικά, αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ως προς της αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, το δημοσίευμα τονίζει: «Τα F-35 θεωρούνται 'gamechanger',  δηλαδή αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Με αυτά τα μαχητικά, τα οποία εντοπίζονται δύσκολα από εχθρικά ραντάρ, η Ελλάδα θα είχε υπεροχή πάνω από το Αιγαίο.  Η Τουρκία δεν έχει τίποτα για να τους αντιταχθεί. Οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει την παράδοση εκατό F-35 που είχε παραγγείλει η τουρκική πολεμική αεροπορία, όταν ο Ερντογάν παρήγγειλε αντιαεροπορικούς πυράλους S-400 από τη Ρωσία. Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα που σταθμεύουν στην Τουρκία».

Όπως παρατηρεί όμως σε άλλο σημείο η Handelsblatt: «Για την υπερχρεωμένη Ελλάδα ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι άθλος. Η τιμή μονάδας των μαχητικών ανέρχεται στα 80 εκατομ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων και της σχετικής υποδομής, τα πρώτα 20 μαχητικά θα κοστίσουν περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.»

Η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και έχει ξοδέψει πολλά χρήματα τις προηγούμενες δεκαετίες για την εθνική άμυνα. Αυτό οφειλόταν στη γεωγραφική της θέση ως προγεφύρωμα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 η αίσθηση απειλής από τον νατοϊκό εταίρο, την Τουρκία, αποτέλεσε ολοένα περισσότερο το επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής ασφάλειας».

imerisia.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ