ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βάζουν τέλος στην χρήση ναρκών κατά προσωπικού - «Είμαστε μάρτυρες καταστροφικών συνεπειών»

0

Τέλος στην χρήση ναρκών κατά προσωπικού (εκτός της κορεατικής χερσονήσου) είναι έτοιμες να βάλουν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού εκτός της κορεατικής χερσονήσου, και δεσμεύονται να μην αναπτύσσουν πλέον, να μην παράγουν και να μην εξάγουν αυτά τα καταστροφικά για τους άμαχους πληθυσμούς όπλα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Είμαστε μάρτυρες καταστροφικών συνεπειών»

«Ο κόσμος είναι ακόμη μια φορά μάρτυρας των καταστροφικών συνεπειών που οι νάρκες κατά προσωπικού μπορούν να έχουν στο πλαίσιο του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σχολίασε σε ανακοίνωση η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι ο απώτερος στόχος της Ουάσινγκτον είναι να ενταχθεί στη Σύμβαση της Οτάβας, τη μεγάλη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Σημειώνεται ότι Ρωσία και Ουκρανία ρίχνουν το «μπαλάκι» η μία στην άλλη για τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.
 

Υπενθυμίζεται ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ