ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πράσινο φως» για ανασχηματισμό από την πρωθυπουργό – Ο Μακρόν δεν δέχθηκε την παραίτησή της

0

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία, αν και υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή της, δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών για τη συμμαχία «Ensemble» (Μαζί) υπό τον Μακρόν που κατάφερε να αποσπάσει μόλις 246 έδρες, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (που απαιτούσε 289 έδρες), πολλοί είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Και μάλιστα αυτοί που επιθυμούν την απομάκρυνσή της από τον πρωθυπουργικό θώκο προέρχονται απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπουργικό συμβούλιο για να καλύψει τα «ορφανά» υπουργεία

Από τη στιγμή όμως που ο πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η ίδια ακολουθεί πιστά το πρόγραμμά της.

Μετά την ήττα των τριών υπουργών στις βουλευτικές εκλογές, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα έχει νωρίς το απόγευμα συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο έτσι ώστε να καλυφθούν τα «ορφανά» υπουργεία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, πέρασε σήμερα το κατώφλι του Ελιζέ. Θα ακολουθήσει ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ.

Πρόταση μομφής από τον Μελανσόν

Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν χθες τα γαλλικά ΜΜΕ, η αριστερή συμμαχία «NUPES«, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, οπότε και θα κάνει την προγραμματική της ομιλία.


Σύμφωνα με τον βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών κι έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι, πρόταση μομφής μπορούν καταθέσουν κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν τουλάχιστον 58 βουλευτές. Η συμμαχία «Nupes» αναδείχθηκε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, εξασφαλίζοντας 142 έδρες έναντι 246 της παράταξης του Μακρόν, η οποία απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες, υπήρξαν διαφωνίες στη συμμαχία της Αριστεράς, με πολλούς βουλευτές να διαφωνούν για την πρόταση μορφής στις 5 Ιουλίου.

Εάν υπάρξει «ρήξη» στη συμμαχία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, τότε αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν με 89 βουλευτές.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ