ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μανιταρια: ποια η διατροφικη σημασια τους

0

Ένα ερώτημα που προβάλλει είναι εάν τα μανιτάρια είναι είδος λαχανικού ή όχι. Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικό είναι προϊόν διαφόρων μυκήτων, κυρίως βασιδιομυκήτων ή μυκήτων της τρούφας. Τα είδη των μανιταριών είναι παρά πολλά στη φύση, με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα.

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιολογικής <<αμανίτης>>

Ο κύκλος ζωής των μανιταριών ξεκινά με την βλάστηση των σπορίων σε ορισμένη διάταξη, κοινώς υφές. Αυτές οι υφές δημιουργούν το μυκήλιο, που στην συνέχεια εξελίσσεται στον καρπό του μανιταριού. Τα   μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν σε φυτά, πάνω ή κάτω από το έδαφος

Ο αριθμός των βρώσιμων μανιταριών είναι μόνο περίπου διακόσια 200

Ορισμένα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα  εάν καταναλωθούν, γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες. Προσοχή! Όταν πρόκειται να συλλέξουν  μανιτάρια από το δάσος θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει απόλυτη γνώση ή να παρίσταται ειδικός γνώστης των.

Τα μανιτάρια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, λόγω της αύξησης υιοθέτησης της υγιεινής και συγκεκριμένα της χορτοφαγικής (Vegan)διατροφής. Έτσι λοιπόν για να ικανοποιηθεί η ανάγκη ζήτησης, έχει αυξηθεί η καλλιέργεια των.

Ιστορικά τα μανιτάρια δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη, αλλά οι άνθρωποι συνήθιζαν να τα καταναλώνουν από την αρχαιότητα. Μάλιστα στην Κίνα πίστευαν ότι τα μανιτάρια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα συνέλλεγαν κυρίως για μαγειρική χρήση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα μανιτάρια καλλιεργούνται παντού στον κόσμο λόγω της θρεπτικής των αξίας.

Η γεμάτη γεύση των θυμίζει κρέας και λόγω της περιεκτικότητας των σε πρωτεΐνες τα καθιστά ιδανικά υποκατάστατα του κρέατος. Η δημοφιλία  των για δίαιτες χαμηλών θερμίδων οφείλεται στο ότι προκαλούν αίσθημα κορεσμού και ότι παρέχουν ελάχιστες θερμίδες.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα εμπορικά είναι είκοσι 20 τον αριθμό (35 είδη μπορούν να καλλιεργηθούν εμπορικά).

Η πρώτη σε παραγωγή μανιταριών είναι η Κίνα, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Στην αγορά τα πιο γνωστά είναι τα λευκά μανιτάρια που τα συναντούμε είτε ως championon, είτε ως portobello. Το λευκό μανιτάρι  έχει χαρακτηριστικό σχήμα λευκού καπέλου, το οποίο καθώς ωριμάζει γίνεται   καφετί.

Το δεύτερο ως πιο δημοφιλές μανιτάρι είναι το Pleurotus ostreatus.Αυτό το μανιτάρι έχει σχήμα που μοιάζει με στρείδι χρώματος μπεζ έως καφετί, με λευκή σάρκα.

Υπάρχουν και άλλα είδη μανιταριών που καλλιεργούνται προς κατανάλωση όπως το μανιτάρι αντί του Ιούδα, το βρώσιμο μανιτάρι του αχύρου, το ερίκιο το αγκαθωτό και άλλα.

Αξίζει να αναφερθεί μια άλλη κατηγορία μανιταριών, αυτά των υπογείων εδάφους. Είναι οι γνωστές τρούφες, που είναι  πιο εύγευστα και ακριβά μανιτάρια, που μπορεί να επιλέξει κανείς και ο λόγος είναι ότι δύσκολα μπορεί να ανεβρεθούν, ακόμη απαιτείται πολύς χρόνος για να αναπτυχθούν.

Πολλά επίγεια μανιτάρια μπορεί να καρποφορήσουν πάνω σε σάπιο εξασθενημένο ή ακόμη υγιές ξύλο (κορμοί, κλαδιά), ενώ ένας μικρότερος αριθμός ευδοκιμεί πάνω σε διαφορετικούς ξενιστές, όπως νεκρά ή ζωντανά μανιτάρια, κρανία, κόκαλα νεκρών ζώων κ.α

Διατροφική αξία μανιταριών

Τα μανιτάρια περιέχουν 90% νερό και 10% ξηρά ύλη και αναλυτικά από  θρεπτικά στοιχεία  όπως.

Υδατάνθρακες,λιπαρά, πρωτεΐνες, νιασίνη, φυλλικό οξύ,  χολίνη,σελήνιο, κάλιο, φωσφόρο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο.

Οφέλη των μανιταριών στην υγεία

Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της ριβοφλαβίνης(Β2),της νιασίνης(Β3), του παντοθενικού οξέος(Β5) και της βιοτίνης(Β7) .

Είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του δέρματος. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις.

Έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με τη γήρανση και διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες στον οργανισμό και προκαλούν εύκολα κορεσμό σε αυτόν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ