ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακραία «φυσικά» φαινόμενα

0

Είναι νωπή η ορκωμοσία του δημάρχου στην Αθήνα, όμως και τα αίτια της ήττας Μπακογιάννη. Ο απόηχος δεν σταμάτησε, πως μια Αθήνα «φρέσκια» και ανανεωμένη, δεν βρήκε τη συνέχειά της.
Κάτοικος Αθηνών μπορώ να εκτιμήσω έργα που έγιναν:
α) Με την έναρξη της προηγούμενης τετραετίας πολύ σύντομα, η πλατεία Ομονοίας απέκτησε τελικά μία όμορφη εικόνα, όταν είχαν περάσει πολλές τετραετίες, που υποδεέστερες μεταμορφώσεις δεν τελείωναν, β) Η οδός Πανεπιστημίου θα τελείωνε γρηγορότερα, αν οι συνήθεις μεμφιμοιρίες των ολίγων δεν μείωναν την ταχύτερη ολοκλήρωσή της, που όμως είχε γίνει, γ) Ο πόθος δεκαετιών της μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού υπεγράφη με τον καλύτερο τρόπο (οικονομικοί πόροι, αξιοποιήσεις κ.α.), τόσο στο Βοτανικό, όσο και στη Λ.Αλεξάνδρας. δ) Η πλατεία Συντάγματος απέκτησε πολύ γρήγορα μία καλύτερη εικόνα με τα έργα που έγιναν, ε) Το θέατρο Λυκαβηττού, κόσμημα στην Αθήνα, ανενεργό 15 χρόνια, όμως λειτούργησε ξανά και έδωσε νέα αίγλη στην πρωτεύουσα. Η θετική συνεργασία Μπακογιάννη με την Κυβέρνηση, άλλαξε ακόμη το πρόσωπο της Αθήνας, στ) Οι άγνωστοι μετανάστες ΔΕΝ λιάζονται στην Ομόνοια ΚΑΙ όχι μόνο. Υπήρξε νομιμότητα και στηρίχθηκαν τα θεμέλια για ευρύτερη αναβάθμιση (όπως μετρό εξαρχείων).
Ακόμη εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άλλα έργα, μικρά και μεγάλα έγιναν στην τετραετία Μπακογιάννη. Όπως παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα καθαριότητας και αποκομιδής, νέα πρόσωπα πλατείες και πεζοδρόμια. Σύγχρονοι, οικονομικοί φωτισμοί. Ευρεία γκάμα με μουσικά-θεατρικά δρώμενα. Παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια και πολυκατοικίες, εκσυγχρονίστηκαν και παραδόθηκαν, στη λειτουργικότητα και τον τουρισμό. Φυτεύτηκαν πολλές χιλιάδες δένδρα. Σωστή διαχείριση με ισχυρά οικονομικά αποθέματα, παρά τη μείωση 10% των δημοτικών τελών.
Αποτέλεσμα αυτών και πολλών άλλων, μεγάλα τουριστικά ρεύματα, με διευρυμένες παρουσίες νέων, συνωστίζονται όλο το χρόνο, σε ένα καινούργιο «σμαραγδένιο νησί».
Η Αθήνα έγινε ελκυστική παγκόσμια πόλη. Όμως ο Μπακογιάννης με άνεση πετυχημένου δεν προβλήθηκε πολιτικά, δυναμικά. Παρέλειψε μεγάλη συγκέντρωση, π.χ. στο Σύνταγμα ή το Ζάππειο. Βέβαια οι δημότες προσήλθαν και έδωσαν δημαρχιακό-πολιτικό στίγμα 41,23% (με 43%) θα συνέχιζε.
Όμως δεν θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος ! debate με τον Δούκα και δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι θα αντίκρυζε διαστρέβλωση των πραγμάτων, ούτε ελάχιστη αναγνώριση του έργου του. Δεν ακολούθησε πολιτικό παράδειγμα Κυριάκου Μητσοτάκη, που αρνήθηκε debate με τον Τσίπρα. Έτσι οι Αθηναίοι επηρεάστηκαν αρνητικά την δεύτερη Κυριακή και προσήλθε το 25% εγγεγραμμένων δημοτών. Η πρωτοφανής απουσία των ψηφοφόρων εξέλεξε δήμαρχο, που το μόνον προσόν ήταν ο πανεπιστημιακός του τίτλος. Όμως η 12ετή εμπειρία Μπακογιάννη Περιφερειάρχη και Δημάρχου Στερεάς Ελλάδος και Αθήνας και η θετική συνεργασία του με Κυβέρνηση και Περιφέρεια ήταν εχέγγυα πολύ ισχυρότερα για την ελληνική πρωτεύουσα.
Οι πρώτες συνεντεύξεις του νέου δημάρχου δεν προοιωνίζουν ό,τι θετικότερο. Η εκλογή Δούκα είναι ένα ακραίο «φυσικό φαινόμενο». Στερείται εμπειρίας και πολιτικής ικανότητας συνεργασίας με την Κυβέρνηση, για το ευρύτερο συμφέρον της Αθήνας.
Ο νέος δήμαρχος γνωρίζει ότι το 75% των ψηφοφόρων δεν τον ψήφισε. Οφείλει να τοποθετείται με βάση τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της Αθήνας και της ισχυρής κυβερνητικής παρουσίας που έδωσε πρόσφατα    όλη    η    Ελλάδα,
συμπεριλαμβανομένων των δημοτών της Αθήνας.
* Ο Γιάννης Μανιαδάκης είναι Δικηγόρος Α.Π. ετ. πρ.Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου
(CRETAN PRESS)

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ