ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

"Κρητική γη: Μήτρα πολιτισμού & συνειδητότητας"

0

 «Το μυστήριο της Κρήτης είναι εξαιρετικά βαθύ. Όποιος περπατήσει σε αυτό το νησί, αισθάνεται μια μυστηριώδη δύναμη που διακλαδίζεται ζεστά και ευεργετικά, μέσα από τις φλέβες του, καθώς η ψυχή του αρχίζει να μεγαλώνει »  (Καζαντζάκης Νίκος, 1961, Αναφορά στον Greco)


Ίσως έτσι να εξηγείται ο λόγος που οι σπουδές ενδοσκόπησης και συνειδητότητας, είναι προσφορές εδώ , λόγω των ευεργετικών λεπτών αιθερικού τύπου ιδιοτήτων, της φυσικής γεωδυναμικής ενέργειας, που αναδύει η γη του Κρητικού νησιού μας.
Εννοούμε ότι όταν ένα άτομο είναι αρκετά ευαίσθητο για να μπορέσει να συντονιστεί με αυτήν την αιθερική αόρατη ποιότητα που αιωρείται γύρω, έχει αυξημένες πιθανότητες να συναντήσει τον αληθινό ολοκληρωμένο εαυτό του. Αυτή είναι η κατάσταση περιγράφει ο Καζαντζάκης παραπάνω.
Επομένως, ο προσκυνητής γίνεται ικανός να αναπτύξει ενσυναίσθηση προς τον ίδιο τον εαυτό του, να σπάσει δηλαδή οποιαδήποτε δυαδικότητα τον χωρίζει από τον κόσμο,
ώστε ανεμπόδιστα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις , που του επιτρέπουν να ανέλθει προς μια κατάσταση  ύπαρξης , που ανήκει σε σφαίρα ανώτερου πνευματικού επιπέδου.

Γι 'αυτό ίσως, στην αρχαία Satra, Ελευθερνα ο Δίας ονομαζόταν «Ελευθερωτής» Ίσως ελευθέρωνε τους προσκυνητές από τα δεσμά του "εγώ"!.
Θεωρώ ότι σηματοδοτούσε τον ρόλο του σαν αφυπνιστού, έννοια άλλωστε που υποκρύπτεται πίσω από τον αρχαίο φιλόσοφο Επίκουρο, ώστε να επεκτείνουν οι πιστοί την επίγνωσή τους πιο ψηλά από την πεπερασμένη γνώση της λογικής του μυαλού τους.
Με αυτόν τον τρόπο γινόταν ο προσκυνητής ικανός, να σπάσει τα δεσμά της απομόνωσης στον περιορισμένο εαυτό του , να αφαιρεθεί το βάρος που τον κρατούσε φυλακισμένο στα στενά όρια του <<εγώ>>, επεκτείνοντας ταυτόχρονα την ευαισθητοποίησή του προς την οικουμενική Ολότητα.
Και φαίνεται ότι αυτό ήταν εφικτό, διότι η Κρήτη είχε την φήμη ,του ιερού τόπου προσκύνησης ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.

Η αρχαία πόλη Satra ήταν η σημερινή Ελευθερνα ,κοντά στο επίνειο του Ιερού του Ιδαίου Άνδρου, που προφανώς αν κρίνουμε από το αναφερόμενο όνομα της, ήταν αποικία της Περσίας, καθώς το όνομα Σάτρα είναι Ακκαδικής καταγωγής (οι Ακκάδες ήταν πρόγονοι των Περσών).

Άραγε μιλούσαν οι αρχαίοι Πέρσες Ελληνικά κάποια περίοδο στην ιστορία τους?
Ίσως ναι ,καθώς αναφέρεται ότι όταν έφθασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην πόλη Σαργκόα, την σημερινή Sharjah στα Εμιράτα, συνάντησε φυλές που ομιλούσαν απταίστως την αρχαία Ελληνική γλώσσα. Ίσως η Sharjah σχετίζεται με τον Βασιλέα Sargon, που στα 2400πχ είχε αποικήσει την Κρήτη και το όνομα του ίσως ήταν επίθετο εκ καταγωγής.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πριγκίπισσα Ευρώπη που μεταφέρθηκε στην Κρήτη ήταν κόρη της Τηλεφαεσας, της γυναίκας δηλαδή που έβλεπε τηλεπαθητικά μέσω της διαίσθησης της. Ο Αϊνστάιν μας λέει ότι δεν υπάρχει κάποιος δρόμος της λογικής που να οδηγεί στους νόμους της γενικής θεωρεί ότι μόνο η διαίσθηση εισάγει σε αυτήν.
Η έννοια επομένως του ονόματος Europa, θα μπορούσε να υποδηλώνει, μια ποιοτικής μορφής διεύρυνση της συνείδησης , έως ότου καταφέρουμε να ισορροπήσουμε ως μέρος του ολόκληρου σύμπαντος σε ένα σημείο ,που θα μπορούμε να υπάρχουμε σαν αιωρούμενοι εναρμονισμένοι μέσα στην ολότητα.
Και λέω να αιωρούμαστε διότι η ζωή δεν είναι στάσιμη άλλα είναι μια δυναμική διαδικασία που βαίνει αενάως μετασχηματιζόμενη. Δεν υπάρχει μη κίνηση.
Είναι λίγο προκλητικό όμως ότι στις μέρες μας ,η διαδικασία μετασχηματισμού συντελείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και επιβάλλεται να τον προλάβουμε αυτό τον ρυθμό, ώστε να μην κινδυνεύσουμε να βρεθούμε αναπάντεχα εκτός τροχιάς.

Και γιατί είναι τόσο σημαντική η έννοια της συνειδητότητας στο νόημα που δίνουμε στη ζωή μας σαν άνθρωποι μας εξηγεί ο Max Planck ως εξής:
"The beginning of every act of knowing and therefore of every science
must be our consciousness and perception of things"

Note: the above text is limited to my own personal perception


www.huffingtonpost. gr/.../archaia-eleetherna

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ