ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σας λέμε ένα τεράστιο "ΟΧΙ" κ. Καστοριάδη

0

“Είναι θέμα ιστορικής και  πολιτικής ευθύνης όταν παρουσιάζουν οι άνθρωποι ανωριμότητα να δημιουργήσουν ένα πολιτικό πυρήνα μία πολιτική κοινωνική δομή, με στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα”  ( Κ.Καστοριάδης) 

Εμείς κύριε Καστοριάδη  είμαστε ένας ευλογημένος λαός ,γνωρίζουμε και έχουμε εμπιστοσύνη στην αξία μας. Επειδή μάλιστα γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε τον Ελληνικό τρόπο  σκέψης, αποτελεί απλά ζήτημα χρόνου, πότε ακριβώς θα ξεφύγουμε από αυτή την προκατασκευασμένη παγίδα, κάποιων ανελέητων προνομιακών συμφερόντων του εξωτερικού. Σίγουρα τον δρόμο μας θα τον βρούμε, και έστω με μια μικρή καθυστέρηση ,τελικά θα απολαύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα που μας αξίζουν!”

Η παραπάνω διαπίστωση θα μπορούσε να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η ελληνική κοινωνία είναι μία κοινωνία παθολογική . Αυτό οφείλεται στην πρώτη ματιά διότι θα πρέπει να ανατρέχουμε στις ρίζες , στις βαθύτερες αιτίες των φαινομένων, εάν θέλουμε να έχουμε μία αξιόπιστη αντίληψη της κατάστασης.

Έτσι σήμερα θα μιλήσουμε για  την ιστορική και πολιτική ευθύνη μας, με σκοπό να ξεπεράσουμε  την  πολιτική κακοδαιμονία στην Ελλάδα .Γιατί να καταδεχόμαστε να υποστηρίζουν  σήμερα κάποιοι διανοούμενοι σαν τον παραπάνω κύριο, ότι δήθεν εμείς είμαστε ανίκανοι σαν έθνος να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό πυρήνα με στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα?   Αν δούμε πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή ,θα διαπιστώσουμε ότι  εναλλάσσονται οι οικογένειες στο τιμόνι του ελληνικού έθνους από τις οποίες απορρέουν όλες οι εξουσίες ακόμη και οι  δικαστικές , οι αστυνομικές κλπ  . Όμως πώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ?μας αξίζει με τέτοιο ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο, να μας κατηγορούν σήμερα τα σύγχρονα πολιτισμένα έθνη σαν δήθεν υποανάπτυκτη πολιτικά χώρα ?

ΕΠΟΧΗ ΚΑΠΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 

 Ας ξεκινήσουμε από την εποχή που ορίσθηκε σαν κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους  ο Καποδίστριας. Είναι ο ήδη καταξιωμένος φωτισμένος δημιουργός του συντάγματος της Ελβετίας , που διατηρείται μέχρι σήμερα και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως.

Ο Καποδίστριας είχε καταγωγή από την Κέρκυρα ,στην οποία είχαν μεταναστεύσει  όσοι Βενετοκρητικοί δεν επιθυμούσαν να ζήσουν στην Κρήτη, κάτω από το ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πριν έρθει ο Καποδίστριας είχε ήδη  στείλει για να οργανώσει πανεπιστήμιο ,τον και Ρεθυμνιώτικης καταγωγής φίλο του και συμφοιτητή του Βαρδαλάχο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον Βαρδαλάχο τον έπνιξαν (η παρέα των Μαυρομιχάληδων) πριν προλάβει να πατήσει το πόδι του στο Ελληνικό έδαφος στ’ ανοιχτά ‘έξω απ’ την Αίγινα. Γιατί έγινε αυτό ? διότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι μας εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα, πατάνε πάνω στην άγνοια μας .και στην έλλειψη μόρφωσης… Εάν λοιπόν ο Βαρδαλάχος προωθούσε ίδρυση  πανεπιστήμιων και μόρφωνε τον κόσμο, αυτοί οι επίδοξοι εκμεταλλευτές μαζί με τον κλήρο  ,θα έχαναν τόσο τα προνόμιά τους όσο και τα κέρδη τα οποία παράνομα αποθησαύριζαν, λόγω των προνομίων .

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Βαρδαλάχου όχι μόνο δολοφονήθηκε και ο ίδιος ο κυβερνήτης αλλά μέχρι και πρόσφατα έγινε προσπάθεια να λοιδορηθεί, σαν δήθεν δικτάτορας .

ΟΘΩΝΑΣ

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ,στους μεγάλους ευεργέτες μας, τους Wittelsbach της  Βαυαρίας. Τα ιστορικά αποτυπώματα της λατρείας του πατέρα του, βασιλιά Λουδοβίκου Α΄, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, λατρεία που κληροδότησε και στον γιο του, προτού ακόμα εκείνος επιλεγεί να γίνει βασιλιάς της Ελλάδας. Τα συναντάει κανείς σε κάθε του βήμα, στο κέντρο του Μονάχου, όπου δεν υπάρχει δημόσιο κτίριο της εποχής του Λουδοβίκου χωρίς «σφραγίδα» της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής. Και γι’ αυτό οι Βαυαροί αποκαλούν την πρωτεύουσά τους με υπερηφάνεια, ακόμα και σήμερα, «Αθήνα του Ιζαρ», του ποταμού, δηλαδή, που διασχίζει την πόλη.

. Δημιούργημα του πατέρα του Όθωνα ήταν το μεγαλεπήβολο  μνημείο Walhalla.Είχε επίσης χρηματοδοτήσει πολυτελή ανέγερση της Ορθόδοξης εκκλησίας του Μονάχου αν και ήταν τύποις καθολικός. Έτσι λέγεται ότι μόλις ο Οθωνας επέστρεψε στο Μόναχο, αγνόησε τους πάντες πέφτοντας κατευθείαν στην αγκαλιά του Έλληνα ορθόδοξου ιερέα, που προσπαθούσε να τον παρηγορήσει.Η κηδεία του επίσης έγινε,προς εκπλήεωση επιθυμίας του,στα Ελληνικά κατά το Ορθόδοξο εθιμοτυπικό.

Αργότερα όταν ειδοποιεί τον Οθωνα η βασίλισσα της Αγγλίας, ότι ήρθε η εποχή να αρχίσουν γίνονται εμφύλιοι πόλεμοι στην επικράτεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους , ο  Όθωνας ξεπέρασε μακράν όλους τους μέχρι σήμερα πολιτικούς . Απαντώντας στην βασίλισσα της Αγγλίας ότι  ,δεν δημιούργησε ένα κράτος για να βλέπει τους ανθρώπους του να αλληλοκατασπαράζονται αλληλοδολοφονούμενοι. Έτσι σκηνοθέτησε μόνος του την έξωση του, εφόσον κανείς δεν θα μπορούσε να το διώξει από μία χώρα που είχε αγοραστεί και είχε ανοικοδομηθεί με χρήματα του πατέρα του .Προηγουμένως όμως οργάνωσε με τον  Ρεθυμνιώτη αρχηγό του στρατού του Καλλέργη , αναίμακτο πραξικόπημα. Το πραξικόπημα  ακολούθησε η δημιουργία Ελληνικού Συντάγματος ,ώστε να μην αφήσει κατά την αποχώρησή του τον λαό του, εντελώς ανοχύρωτο στο έλεος των Αγγλικών  συμφερόντων. Λίγο αργότερα επιστρέφοντας από το δεσποτάτο του Μυστρά ,τον παρέλαβε Βενετική φρεγάτα από τον Σκαραμαγκά, που προφανώς τον μετέφερε στην Βενετία.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΌΘΩΝΑ

 Μετά τον Όθωνα ζήσαμε μία περίοδο εμφυλίων με εφιαλτικά ηθικά έκτροπα που συνέβησαν κατ’ επιταγήν της Αγγλίας που υπερίσχυσε έναντι της Ρωσίας.Η Ρωσία διέθετε σύστημα αξιών πιο αναβαθμισμένο πνευματικά , ανώτερης διανόησης δηλαδή από ότι  το Αγγλικό .Εάν κυριαρχούσε η Ρώσικη ιδεολογία δεν θα μπορούσε η Αγγλία να αποκομίσει υλικά κέρδη από αυτό το φτωχό λαό ,στον οποίο άρχισε να δίνει δάνεια αποβλέποντας στην αποκομιδή αλγοριθμικών  κερδών.

ΣΗΜΕΡΑ

Αυτή τη στιγμή σκεφτείτε ποια είναι η κατάσταση Ποιος είναι ο πρωθυπουργός ,τι θέση έχει η αδελφή του ,τι θέση έχει ο γιος της αδελφής του.

 Δηλαδή δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στο χώρο της Ελλάδος εκτός από τα παιδιά αυτών των οικογενειών? Ας παρατηρήσουμε όμως το  συνονθύλευμα της Ελληνικής Βουλής. Ως επί τω πλείστων ανθρώπων που ανήκουν στην μάρα τη σάρα και το κακό συναπάντημα .

Αυτό όμως είναι κάτι που δε μας αξίζει .Δεν μας αξίζει γιατί οι πρόγονοί μας ,μας έδωσαν τόσα πολλά πολύτιμα εφόδια για να ζούμε σε μία ελεύθερη Ελλάδα και δεν μας αξίζει να έχουμε καταντήσει  έρμαια δύο οικογενειών, οι οποίες μάλιστα εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη , τοποθετώντας τα σόγια  και τους κουμπάρους τους στις θέσεις κλειδιά.

Η χώρα μας αποτελεί μία παραφωνία  επειδή είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα, η οποία θεωρείται ότι δήθεν βρίσκεται τόσο χαμηλά σε επίπεδο πολιτικής συνειδητότητας.

 Και αυτό δεν το λέω εγώ το λένε μεγάλοι διανοητές, ότι δηλαδή υπάρχει στην Ελλάδα ανωριμότητα όσον αφορά τη δημιουργία πυρήνα πολιτικής βούλησης. Αυτή η κατάσταση φυσικά και δεν ήρθε μόνη της αλλά τα αίτια οφείλονται σε κυβερνήσεις φιλήκοες σε συμφέροντα τα οποία μας δίχασαν, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να μας ταπεινώσουν απαξιώνοντας μας  και να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος του νεοσύστατου Κράτους

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΟΥΟΤΕΡΓΚΕΪΤ (WATERGATE SCANDAL)

Μια λέξη στοίχισε στον Νίξον αμετακλήτως και οριστικά την απομάκρυνσή του από πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες!!!

Ας συγκρίνουμε  τώρα κατά πόσον έχουμε ξεπεράσει τη γραμμή της ακεραιότητας των θεσμών στο ελληνικό κράτος. Πριν από ορισμένα χρόνια, θυμόμαστε αυτή την καημένη τη δικαστίνα, την οποία απέλυσε η τότε κυβέρνηση ,επειδή τόλμησε να ξεσκεπάσει παραδικαστικά κυκλώματα ? Οι θεσμικοί φορείς του Κράτους αντί να επιβραβεύσουν  το ευσυνειδησιακό ηθικό της υπόβαθρο , την εξόντωσαν με δικαιολογία ότι τους χάλαγε την πιάτσα .Κάτι τέτοια φαινόμενα-σκάνδαλα υποβαθμίζουν το κύρος μας στο εξωτερικό..

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 

Ο πρόεδρος  της Γεωργίου, με αποτρόπαιο και εγκληματικό τρόπο παραποίησε και διόγκωσε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ,ώστε να φαίνεται ένα πλασματικό έλλειμμα της τάξεως του 16% του ΑΕΠ. Είχε ως  αποτέλεσμα να συρθούμε υπόδικοι να υπογράψουμε μνημόνια και να δανειστούμε με ταπεινωτικούς όρους, από τι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ .

Παραδείγματος χάρη στο Ρέθυμνο πολλοί δημοτικοί συμβούλοι κάνουν  θεάρεστο έργο και στο εξωτερικό παμε καλά,οσον αφορα την επιτυχημένη υλοποίση των προγραμματων της ΕΕ. Θα επαινέσουμε τον πρώην αστυνομικό διοικητή Νίκο Κουρμούλη, την κινητοποίηση του λαού του Ρεθύμνου ώστε να επανεξετασθει η νομολογία περί παιδεραστίας ,την αποκάλυψη οικονομικών ατασθαλιών σε δημοτική επιχείρηση,τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο εντεταλμένος της ΕΕ να εξυγιάνει το Ρέθυμνο κοντα 20 χρόνια, τη βράβευση του Ρεθύμνου για την επιτυχημένη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα,  κλπ

Εκτός Ρεθύμνου σε Εθνικό επίπεδο έχουμε πάλι παρόμοια ενθαρρυντικά στοιχεία ,όπως ήτανε οι κάτοικοι της Τήνου που κατάφεραν να αποτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο έδαφος του νησιού,η νίκη του Δημάκη , η συμπεριφορά της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη ,η δημιουργία νέων εστιών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, μετά από την αγανάκτηση εναντίον της επίσημης επιτροπής

 Όλα τα πάνω μας ενθαρρύνουν και μας λένε ότι όταν δεν υπακούσουμε ακόμα και στους θεσμούς, όταν δεν συνάδουν με την συνείδησή μας ,ότι πραγματικά συμπορεύονται με το συλλογικό καλό και προσπαθήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αναφαίρετα δίκαια πανανθρώπινα δικαιώματά μας ,μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα συνεισφέρουμε ,ώστε να συνδιαμορφώσουμε και να ζήσουμε συλλογικά σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ?

Λεγεται  ότι στην Κρήτη σχεδόν κάνεις δεν ψηφίζει κάποιον πολιτικό επειδή πιστεύει ότι είναι ικανός ,αλλα   ψηφίζουν από υποχρέωση, όποιον πολιτικό τους κάνει ρουσφέτι. Έτσι  τα κόμματα δημιουργούν πλασματικές ανάγκες και πλασματικές απειλές στους ψηφοφόρους, ώστε να χρειαστούν τη μεσολάβηση των κομμάτων για να διευθετήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αντάλλαγμα  να δεσμεύσουν τους ψηφοφόρους να  ψηφίσουν τους πατρόνες στις επόμενες εκλογές. Έτσι οι διορισμοί  και οι εξυπηρετήσεις γίνονται όχι με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που συνεισφέρει η κάθε οικογένεια στο κόμμα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα το οποίο να μην είναι συστημικό και που η σύσταση του να μην είναι απόρροια του ίδιου συστήματος το οποίο  μας χειραγωγεί αδυσώπητα και αμείλικτα  από το θάνατο του Καποδίστρια και μετά. Το δίπτυχο Μαυροκορδάτου-Μακρυγιάννη εμπλουτίζεται απλά με νέους κομματικούς συνδυασμούς.

Η απαξίωση μειώνει την αυτοεκτίμησή μας και τα προνομιακά σκοτεινά συμφέροντα, που ελέγχουν τους φιλήκοους των ξένων πρωθυπουργούς μας, μπορούν εύκολα  και με την θέλησή μας, να μας εκμεταλλεύονται. Έτσι μπορούν  να πλουτίζουν σε βάρος μας , αφού μας έχουν κολλήσει πρώτα την ετικέτα των ανόητων.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ  ΠΛΕΥΡΑ?

 Μετά τον Covid 19 αναθεωρούμε απόψεις και   καταλαβαίνουμε ότι μέσα στην ελληνική βουλή δεν υπάρχει ούτε ένα ίσως κόμμα το οποίο να μην είναι συστημικό. Αυτό τι σημαίνει ?ότι όλα τα κόμματα απορρέουν από την ίδια τυραννική αρχή , απλά η ίδια τυραννική αρχή δημιουργεί μερικά κόμματα θέλοντας  να μας δώσουν αίσθηση, ότι δήθεν έχουμε δικαίωμα να διαλέξουμε .Ενώ εμείς στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία επιλογή και είναι ελάχιστοι οι βουλευτές οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν φως μέσα σε αυτό το πηχτό σκοτάδι.

Το Ρέθυμνο όμως είναι μία πόλη που δεν υπάρχει όμοιά του, επειδή έχει βγάλει αστέρια στον επιστημονικό στον πνευματικό στον καλλιτεχνικό χώρο. Η ακτινοβολία του  Ρέθυμνου , είναι παγκόσμια, διότι ξεπερνάει κατά πολύ τα φυσικά όρια  της πόλης.

 Η μόνη πρακτική  που θα μας βοηθήσει, θα είναι να προσπαθήσει ο καθένας να λάμψει η αλήθεια η δικαιοσύνη ή αξιοκρατία. Διότι αν στρέψουμε προς τα εκεί την προσοχή, μας αυτές οι αξίες θα γυρίσουν πίσω σε εμάς σαν αντανάκλαση . Ας μην ξεχνάμε  Η κοινωνία μας είναι ο συλλογικός καθρέφτης του αθροίσματος των ατομικών εαυτών μας ,που απεικονίζονται σαν  το είδωλο της κοινωνίας που μας περιβάλλει. Ένα μέλος της κοινωνίας να μην συμμορφώνεται με τους κανόνες της συλλογικής Σοφίας, ολόκληρη η κοινωνία θα επωμισθεί τις συνέπειες  της μη συμμόρφωσης του ενός. Η κοινωνία μας λοιπόν δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά από μια δική μας αντανάκλαση. Αποτελεί τον καθρέφτη του συλλογικού αθροίσματος, των  επιμέρους ατομικών εαυτών όλων των μελών από τα οποία απαρτίζεται. Έτσι λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε, ότι η κοινωνία μας θα νοσεί, όταν έστω η συμπεριφορά και ενός μεμονωμένου μέλους της, δεν θα  διέπεται από τους κανόνες της συλλογικής Σοφίας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ