ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πνευματική διάσταση του Αρχαίου Κρητικού Πολιτισμού

0

 "Η εξαφάνιση του κρητικού πολιτισμού , του αρχαιότερου που άνθισε στην Ευρώπη, είναι ένα από τα πιο φρικτά δράματα όλων των εποχών. Οι συνέπειες αυτής της απώλειας, δεν θα παψουν ποτέ να είναι τραγικές και παρούσες"

(Paolo Santarcangeli, 1974, The Book of Labyrinths σελ.96, σελ. 187).

Η μεγάλη επιτυχία της Κρήτης της εποχής των Μινώων, αυτή που έκανε αυτή την Εποχή Μοναδική, ήταν η «Πνευματική Διάσταση του Αρχαίου Κρητικού πολιτισμού». Τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν μια κουλτούρα βαθιά ριζωμένη στην ενδοσκόπηση, χρησιμοποιούσαν το φως που πηγάζει από μέσα τους, προκειμένου να ανακτήσουν τη φυσική σαφήνεια της θέασης του εξωτερικού κόσμου . Η κοινωνία θεωρείτο ως μια ευρεία οντότητα, μια ενοποιημένη σύνθεση από το άθροισμα του πληθυσμού ολόκληρου μιας αλληλοπεριχωρούμενης  κοινωνίας.

Μπορούμε με υπερηφάνεια να υποστηρίξουμε ότι ο πολιτισμός, η ηθική, η γραφή, η καλλιτεχνική έκφραση, η μουσική, το κίνημα, ο χορός, η δημιουργικότητα, το όνομα, η εξωστρέφεια, οι αξίες, ακόμα και το σημερινό νόμισμα το «ευρώ» της ευρωπαϊκής ηπείρου, προέρχονται από την γενναιοδωρία του νησιού της Κρήτης. Δεν υπάρχει ίσως κάτι χρήσιμο και σημαντικό που η Κρήτη να μην έχει παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα.
Επομένως, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις θεώρησης της Κρήτης όχι ως ένα απλό κύτταρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά σαν το αρχικό κύτταρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας.

Η Κρήτη δεν είναι ένα απλό νησί, σηματοδοτεί η ίδια ένα σύμβολο, ένα σύμβολο των ευγενέστερων αξιών που θα επιθυμούσαμε να επικρατήσουν στον σημερινό κόσμο μας.
Είναι το νησί που γέννησε φιλοξένησε και τροφοδότησε την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το νησί μας είναι η εύφορη γη που υιοθέτησε και αφομοίωσε στην κουλτούρα της, κάθε καλοκάγαθο στοιχείο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό που προερχόταν , ακόμα και αν ήταν περαστικός από το νησί.
Παρατηρούμε ότι το ευλογημένο νησί μας μετασχηματίζει αέναα την εκάστοτε δική του υπάρχουσα κουλτούρα, σε μια νέα εκδοχή. Έτσι γεννιέται συνεχώς μια νέα εμπλουτισμένη, βελτιωμένη και ανακατασκευασμένη έκδοση ζωής που έχει τα ίχνη της στην
διαχρονική παράδοση της καθημερινής ζωής, των ανθρώπων που είτε το κατοικούν είτε το επισκέπτονται .

Μπορούμε να θεωρήσουμε την Κρήτη ως το CERN του παγκόσμιου πολιτισμού και θεωρώ ότι ως κληρονόμοι του αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης, θα έπρεπε να υποβάλλουμε μία πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Η πρόταση μου αφορά τον σχεδιασμό και δρομολόγηση, διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τον ελληνικό πολιτισμό, στη Γη του νησιού της Κρήτης. Στον Τόπο που όπως μας πληροφορεί η Ελληνική Μυθολογία, πριν από χιλιάδες χρόνια, με τη γέννηση του Δία, πέταξε τον πρώτο του σπινθήρα το Οικουμενικό Πνεύμα . Τον τόπο που μυήθηκαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτων και ένας από τους γίγαντες του Ορφισμού ο Επιμενίδης !
Το είδος των σπουδων που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ”Σπουδές Συνειδητότητας”, είναι αυτές που θεωρώ ότι θα μας επιτρέψουν, να βιώσουμε , πώς οι αρχαίοι Κρήτες εμπειρόταν ενσυναισθησιακά και πνευματικά τον κόσμο.
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι παρά την τεχνολογική εξέλιξη , η συναισθηματική και πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας στις μέρες μας έχει μείνει αρκετά πίσω .Ως εκ τούτου, οι ”Σπουδές Συνειδητότητας”, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην διεύρυνση της επίγνωσής μας, διότι όταν ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα συνείδησης, θα έχουμε κατακτήσει την απαραίτητη προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων θεμάτων που μας απασχολούν.
Η μελέτη του αρχαίου Κρητικού πολιτισμού σε συνδυασμό με σπουδές συνειδητότητας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναχαίτιση της κρίσης του πολιτισμού μας, στην εμβάθυνση της κατανόησης του κόσμου και να μας επικουρήσει να ανακαλύψουμε εκ νέου τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή μας και για ποιο λόγο
(Μπουρατίνος Εμίλιος, 1998, Μια επιστήμη πέρα απ’ τα όρια)

Επειδή αναμφισβήτητα δεν υπάρχει Ιδανικότερο Μοντέλο Πολιτείας ....
δεν θεωρώ καθόλου παρακινδυνευμένο να εκφράσω την πεποίθηση μου ότι
«Μέχρι και η Παγκοσμιοποίηση είναι δομημένη με άρωμα Κρητικό !!! »

greekworldhistory. blogspot. com/2014/05/b.html?m=1
ecopress. gr/minoikos-ypologistis-apo-ton-daida

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ