ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ναι, (και) για τα καρναβάλια είμαστε!

0

"Άνοιξε"το Τριώδιο, όπως συνήθως λέμε,και βρισκόμαστε μια "ανάσα"απο την μεγάλη παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, με τις προετοιμασίες χιλιάδων εθελοντών καρναβαλιστών και των τοπικών φορέων,να είναι υπ'ατμον  για το μεγάλο πανηγύρι της αποκριάς.
Πανηγύρι, θεσμός, πολιτιστικό γεγονός ή όπως αλλιώς χαρακτηρίζεται,-και δεν έχει καμία σημασία ο χαρακτηρισμός που του προσδίδεται-το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αποτελεί αναμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας του Ρεθύμνου.
•Για λόγους ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ, καθώς μετράει πάνω απο έναν (1) αιώνα ζωή, δίνοντας διαχρονικά "χρώμα και ζωντάνια" σε δύσκολους και χαλεπους καιρούς για τον τόπο μας, αναδεικνύοντας προσωπικότητες-ταλεντα ,και συλλογικότητες,που έδωσαν μέσω του καρναβαλιού άλλη ώθηση στην μικρή μας κοινωνία, εξάγοντας και με αυτόν τον τρόπο, πλούσια λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας.
Ποιος άλλωστε μπορεί να παραγνωρίσει την ουσιαστική συμβολή της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις!
•Για λόγους ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥΣ.Δεν θα ακουστεί υπερβολή,αν θα λέγαμε πως το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι,και εν γένει οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τους το φάσμα, αποτελούν πηγή και αφορμή κινητοποιήσης εθελοντικών δυνάμεων, μεμονωμένα ή συλλογικά.
Εξάλλου στο Ρέθυμνο, ξέρουμε καλά τι σημαίνει εθελοντισμός και πόσο χρόνο και κόπο πρέπει να αφιερώσει κάποιος για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
•Για λόγους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ.
Αυταποδεικτα πλέον,η συντριπτική πλειοψηφία των καρναβαλικών ομάδων του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να περιορίζονται μόνο την αποκριάτικη περίοδο,με εκδηλώσεις, δράσεις, στηρίζουν κοινωνικές δομές του Ρεθύμνου (νοσοκομείο Ρεθύμνου, κοινωνικό παντοπωλείο, κτλ), δίνοντας έτσι το παράδειγμα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας,πως μέσα απο το Καρναβάλι παράγεται... αλληλεγγύη!
•Για λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ.
Δεν ξέρω αν είναι ο πρωταρχικός λόγος που πρέπει να υπάρχει ή υπάρχει το καρναβάλι.
Είναι πάντως σίγουρα,πως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, στηρίζουν και αναζωογονούν μια ολόκληρη τοπική αγορά,σε μια οικονομικά "νεκρή" περίοδο,και φυσικά δεν περιορίζεται στο τριήμερο της Αποκριάς!
•Για λόγους ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ.Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, έχει αποδειχθεί,με νούμερα και αριθμούς, πως αποτελεί εργαλείο προσέλκυσης ξένου και εγχώριου τουρισμού,στην "καρδιά" του Χειμώνα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν το Ρέθυμνο, αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη,σε περίοδο που αντικειμενικά δεν υπάρχει ιδιαίτερη επισκεψιμοτητα(χειμερινός τουρισμός).Με άλλα λόγια,το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αποτελεί τρόπον τινά,τον πρόδρομο και τον πρεσβευτή του τοπικού τουριστικού προϊόντος για το καλοκαίρι!
•Για λόγους ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ.
Άραγε, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια  και τα αυτιά του στις δεκάδες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα,ως"δορυφόροι" και συμπληρώματα του καρναβαλιού?
Παραδοσιακές καντάδες,ποδήλατοπαρελασεις, εκθέσεις, μουσικά δρώμενα , κυνήγι θησαυρού και πολλές άλλες εκδηλώσεις,σε όλο το εύρος του δήμου και του νομού,διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο εορταστικό κλίμα,για όλες τις ηλικίες,για όλα τα γούστα με τοπικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά, ελκύοντας ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Σίγουρα, χρειάζεται πολλή δουλειά και προσπάθεια, βελτιωτικες κινήσεις, καινοτομίες,για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο και αποτέλεσμα.Δηλαδή ,την ακόμα περισσότερη ποιοτική αναβάθμιση και παροχή υπηρεσιών του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού,την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ εθελοντών, τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.
Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αποτελεί μέσο και εργαλείο, ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ρεθύμνου,σε όλους τους τομείς,με έμφαση τον πολιτισμό,τον τουρισμό, ουσιαστικα την ανάπτυξη του προς τα έξω.
Είναι υποχρέωση όλων μας,και εκείνων που δεν επιλέγουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις για διασκέδαση,λόγω αισθητικής ,άποψης και γούστου ,το οποίο αποτελεί αναφαιρετο δικαίωμα τους,να στηρίξουμε το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι,με προτάσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες και προφανώς με καλοπροαίρετη και καλοπιστη κριτική!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ