ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Tέλη φωτιά για το πάρτυ των ιδιωτικών συμφερόντων στα σκουπίδια

0

Η αύξηση κατά 1.810.500 ευρώ στα ανταποδοτικά που, σε προεκλογική χρονιά, αποφάσισε η δημοτική πλειοψηφία με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πράξη αναλγησίας απέναντι στους εργαζόμενους τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες που μαστιγώνονται από την ακρίβεια. Θα πληρώσουν και πάλι το λογαριασμό με τον ωκεανό των υπόλοιπων δημοτικών και κρατικών φόρων και τελών. Του χρόνου θα χρειαστούν νέες μεγάλες αυξήσεις και έχοντας περάσει οι εκλογές, η λυπητερή θα είναι πιο βαριά.  

Δεν θέλουν να πάνε κόντρα στις ηγεσίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό βεβαίως αφορά και εκείνο το τμήμα της παράταξης του κ Νίνου και την «διαφοροποίηση» μέλους της πλειοψηφίας, που, στο πλαίσιο των προεκλογικών τακτικισμών, έψαχναν να διαφωνήσουν στον τρόπο όχι στο σκοπό.

Όλοι μαζί στήριξαν την «ανταποδοτικότητα» που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του και φορτώνει τα πάντα στο λαό. Τα παραμύθια της «πράσινης» ανάπτυξης που τον τσακίζουν αλύπητα. Τις 200 αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους χωρίς δεκάρα από τον κρατικό κορβανά. «Ξεχνούν» ότι από τα 6 δις θεσμοθετημένων πόρων για τους ΟΤΑ δίνουν λιγότερα από τα 2 δις για να μεγαλώνουν οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις των δικών μας ολιγαρχών. Αποδέχτηκαν την ασυλία των μεγαλοξενοδόχων. Τις ληστρικές εργολαβίες στην καθαριότητα, στον οδοφωτισμό, τα πανωπροίκια των παράνομων Προγραμματικών με την Αμάρι ΑΕ για τα οποία δώσαμε μάχες ομηρικές.

ΜΕ ΔΟΛΩΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Το κόστος της καθαριότητας από τα 6 εκ ευρώ τα προηγούμενα χρόνια εκτοξεύεται στα 9,5 το 2023 και στα 10,8 με 11 το 2024. Μαζί με την απίστευτη αύξηση των ενεργειακών μας φορτώνουν το πανάκριβο τέλος ταφής (μέχρι 45 ευρώ/τόνο) προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του ταμείου ανάκαμψης. Κυριολεκτικά αέρας κοπανιστός. Ενώ όλα τα έξοδα έχουν ήδη υπολογιστεί, το προσφέρουν στα συμφέροντα για να θησαυρίζουν ακόμη πιο πολύ. Ξεκινούν επίσης να μας φορτώνουν την πανάκριβη λειτουργία της πολυδιαφημισμένης ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στο Αμάρι. Εκτοξεύει το κόστος στα 57,5 ευρώ/τόνο. Όχι για να προστατεύεται το περιβάλλον αλλά για να θησαυρίζουν τα συμφέροντα Να γιατί:  

●Αντί να οργανώσουν την χωρίς κόστος διαλογή στην πηγή, επέλεξαν ένα πανάκριβο στην κατασκευή και λειτουργία εργοστάσιο για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το ποσοστό αλλά και για την μάζα του κέρδους. ●Σε όλους όμως τους τομείς καταφεύγουν στην πιο αντιπεριβαλλοντική μεθοδολογία για να διασφαλίσουν την μέγιστη «ενεργειακή εκμετάλλευση» και επομένως κερδοφορία. ●Το υπόλειμμα των σύμμεικτων  διαμορφώνεται σε «απορριμματογενές καύσιμο» (RTF και SRF) που (με βάση πλέον και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης) οδηγείται στην  καύση με αναπόφευκτη την έκλυση ιδιαίτερα τοξικών και καρκινογόνων διοξινών. ●Οργανώνουν την διαλογή στην πηγή μόνο στο ρεύμα των οργανικών (καφέ κάδος) με σκοπό και πάλι το μεγαλύτερο κέρδος. Κι αυτό γιατί αντί της φιλικής για το περιβάλλον «αερόβιας χώνευσης», που παράγει καλής ποιότητας κόμποστ για την γεωργία (βλέπε ΔΕΔΙΣΑ), έχουν επιλέξει εγκαταστάσεις της πανάκριβης «αναερόβιας», που παράγει τοξικά υγρά απόβλητα, υποβαθμισμένο άχρηστο για την γεωργία κόμποστ αλλά και μεγάλες ποσότητες τοξικού μεν αλλά ιδιαίτερα επικερδούς στην καύση μεθανίου.

Η εταιρεία «Θαλής» που με τον γνωστό διάτρητο διαγωνισμό πήρε την πανάκριβη κατασκευή και λειτουργία, θα θησαυρίζει εισπράττοντας τα τέλη των δημοτών, που από μόνα τους εξασφαλίζουν μεγάλη κερδοφορία αλλά και το τέλος ταφής, τα έσοδα από τα ανακυκλώσιμα, την καρκινογόνα δήθεν πράσινη ενέργεια με τις επιδοτήσεις της. Το μάρμαρο πληρώνει ήδη ο λαός, η υγεία μας και το περιβάλλον. Μόνο τυχαίο δεν είναι που πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την Motor Oil. Αυτά έχει κατά νου ο κ Μαρινάκης όταν προκαλεί λέγοντας πως πρέπει να συνηθίσουμε μια ντομάτα να την αγοράζουμε 20 λεπτά αλλά για να την πετάμε θα πληρώνουμε τα δεκαπλάσια.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μαζί με μια σειρά διεκδικήσεις (κατάργηση της ανταποδοτικότητας και του τέλους ταφής, άμεση χρηματοδότηση και επιστροφή των παρακρατηθέντων από το κράτος, ένταξη των τιμολογίων του δημοτικού ρεύματος στο φτηνό τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών αντί για το οικιακό με κατάργηση του ΦΠΑ) επέμεινε και σε μια σειρά τοπικά μέτρα που από χρόνια διεκδικεί.

● Να πληρώσουν επί τέλους σ’ αυτή την πόλη και οι τουρίστες και όχι μόνο ο ντόπιος πληθυσμός. ●Να πληρώσουν οι επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας (ο κ Μαρινάκης έγινε ασπίδα τους για άλλη μια φορά) για να ανακουφιστούν όσοι στενάζουν.

Στις αιτιάσεις τους ότι «αυτά δεν γίνονται» «τα λέτε γιατί είστε έξω από τον χορό» απαντήσαμε φέρνοντας το παράδειγμα της Πάτρας. ●Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρέλαβε το 2014 τον οικιακό συντελεστή στο 1,94 και τον κατέβασε στο 1 ευρώ και για τις ΔΕ, τους βοηθητικούς χώρους κλπ στο 0,73. Τον επαγγελματικό από 3,60 στο 2,90 και στο 1,62 στις ΔΕ και ακόμη χαμηλότερα τους βοηθητικούς χώρους. ●Οκτώ κατηγορίες δημοτών (ανάπηροι, άνεργοι πολύτεκνοι, δικαιούχοι ΚΕΑ κλπ) έχουν ΠΛΗΡΗ απαλλαγή και άλλες 4 κατηγορίες 50%. ●Είναι ο μόνος δήμος της χώρας που εφάρμοσε ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ για τις επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας (βιομηχανίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Τράπεζες, πολυκαταστήματα, ασφαλιστικές, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κλπ).

Ο πραγματικός λόγος που εκεί γίνονται αυτά και εδώ τα αντίθετα δεν είναι οι απεγνωσμένες δικαιολογίες του κ Μαρινάκη. Είναι ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν έχει δεσμεύσεις στα μεγάλα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα στηρίζουν. Δεσμεύεται να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας. Όταν μας εμπιστεύεται, ό,τι είναι δυνατόν να κερδηθεί στα πλαίσια του σήμερα, με τον δικό του αγώνα και την δική μας βούληση, κερδίζεται και παίρνει πολύτιμες ανάσες. Πάνω σε αυτά θα «πατήσει» και η όσο ποτέ αναγκαία ριζική ανατροπή που θα απαλλάξει τον λαό και την κοινωνία από τις βδέλλες που τον απομυζούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ