ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόσφυγες πολέμου

0

Ο πόλεμος έχει παράπλευρες απώλειες… Δεν είναι μόνο οι ζημιές σε κτιριακές υποδομές, οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς, είναι και το γεγονός ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξεσπιτωθούν και να φύγουν μακριά προκειμένου να γλυτώσουν από τα χειρότερα.

Έτσι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει, μέχρι στιγμής, από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν μια αύξηση 59.774 σε σχέση με μόλις την προηγούμενη.

Τουλάχιστον 2,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες –σχεδόν έξι στους δέκα από την έναρξη του πολέμου – διέφυγαν προς την Πολωνία. Τουλάχιστον 725.000 έφθασαν στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR, 645.000 Ουκρανοί διέφυγαν τον Φεβρουάριο, σχεδόν 3,4 εκατ. τον Μάρτιο και περισσότεροι από 760.000 από την 1η Απριλίου.

Από στατιστική άποψη οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων, καθώς οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών έχουν κληθεί στα όπλα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να φύγουν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν υπολογιστούν και εκείνα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Οι περίπου 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέφυγαν από την Ουκρανία –και δεν είναι πολίτες ούτε της Ουκρανίας ούτε της χώρας στην οποία εισήλθαν – είναι στην πλειονότητά τους φοιτητές και μετανάστες εργάτες.

Εκτός των προσφύγων, ο ΔΟΜ εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε 7,1 εκατομμύρια.

Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία είχε 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, στον νότο, ούτε τις ζώνες στην ανατολική Ουκρανία που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη Βρετανία, ας πούμε, αντιμετωπίζουν άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση, να παρέμβει, ώστε να τερματιστεί η «σύνδεση» μεταξύ «μόνων» ανδρών με τις Ουκρανές που καταφθάνουν στη χώρα.

Ο λόγος, η ανησυχία για σεξουαλική εκμετάλλευση αυτών των γυναικών, που φιλοξενούνται σε σπίτια του εξωτερικού, φεύγοντας από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Υπάρχουν ήδη αναφορές για αυτό το θλιβερό φαινόμενο και πλέον ο ΟΗΕ έδωσε οδηγίες για «πιο κατάλληλα ταιριάσματα» μεταξύ του οικοδεσπότη και της φιλοξενούμενης πρόσφυγα. Δηλαδή, οι μόνες γυναίκες ή οι γυναίκες με παιδιά να φιλοξενούνται από οικογένειες ή από ζευγάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μια 32χρονη Ουκρανή η οποία ανέφερε στον Guardian ότι ενώ έψαχνε για έναν κατάλληλο άνθρωπο για να τη φιλοξενήσει στο Λονδίνο, μέσω ειδικής και επίσημης πλατφόρμας, δέχτηκε ένα μήνυμα από κάποιον, μεγάλης ηλικίας, ο οποίος της είπε ότι διατίθεται να τη φιλοξενήσει, αλλά «θα πρέπει να μοιράζεται την κρεβατοκάμαρα μαζί του». Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ρεπόρτερ των Times προσποιήθηκε ότι είναι Ουκρανή πρόσφυγας κι ότι αναζητά φιλοξενία και έλαβε σειρά μηνυμάτων με ανήθικες προτάσεις, ως αντίτιμο για τη φιλοξενία.

Θεέ μου! Σε τι εποχές ζούμε; Ένας λαός, ο Ουκρανικός, ξεριζώνεται με αφορμή τον πόλεμο που τους έχει επιβάλει η Ρωσία και κάποιοι, υποτίθεται άνθρωποι, κοιτάζουν απλά πώς θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελος τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ