ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ναυάγιο του «Τιτανικού» στις Κρητικές εφημερίδες

0

 (Ανθολογία κειμένων της εποχής τροποποιημένων στη νέα ελληνική καθότι η επικρατούσα γλώσσα των κειμένων ήταν η καθαρεύουσα)

 

Εφημερίδα Νέα Έρευνα (Χανιά)

Τρίτη 17 Απριλίου 1912 (Α.Φ. 844)

Το ναυάγιο του Τιτανικού

Κατά τα τηλεγραφήματα του ανταποκριτή των Τάιμς στη Νέα Υόρκη, το μέγιστο ατμόπλοιο του κόσμου, ο Τιτανικός ανήκε στην Ουάιτ Σταρ Λάιν, εκτελούσε το πρώτο του ταξίδι από Σαουθάμπτον προς Νέα Υόρκη, προσέκρουσε στον Ατλαντικό κατά πλωτού πάγου, έξωθεν της Νέας Γης.

Κατ’ αρχάς αγνοούνταν ακριβώς η τύχη του υπερωκεανίου, από τα μεταγενέστερα όμως τηλεγραφήματα έγινε γνωστό, ότι ο Τιτανικός, παθών τεράστια ρήγματα, καταποντίσθηκε λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση.

Από τους 2.358 επιβάτες του σώθηκαν 675  μόνο από τα πλοία που κλήθηκαν δια ασυρμάτου προς βοήθεια, ως εκ τούτου δε τα θύματα υπολογίζονται σε 1.890 περίπου. Οι επιζώντες επιβιβάσθηκαν όλοι στο υπερωκεάνιο Καρπάθια, είναι κατά το πλείστον γυναίκες και παιδιά.

Εξακολουθούν επί του τόπου του ναυαγίου οι έρευνες, δια την τυχόν ανεύρεση νέων ναυαγών.

Το πλοίο μετά του φορτίου του ήταν ασφαλισμένο αντί 58 εκατομμυρίων φράγκων, έφερε όμως επ’ αυτού διαμάντια αξίας 25 εκατομμυρίων, και μαργαριτάρια, αξίας 3 εκατομμυρίων.

Η συγκίνηση και η κατάπληξη για το φοβερό δυστύχημα είναι απερίγραπτες.

Οι νεώτερες λεπτομέρειες

Ο ανταποκριτής των Τάιμς στη Νέα Υόρκη τηλεγραφεί, ότι κατέπλευσε εκεί το Καρπάθια, φέρνοντας 705 συνολικά διασωθέντες επιβάτες του καταποντισμένου Τιτανικού.

Οι επιβάτες αυτοί διηγούνται, ότι λίγο μετά το μεσονύκτιο (μεσάνυκτα) της προπερασμένης Κυριακής ο Τιτανικός πλέων ολοταχώς, συγκρούστηκε προς πλωτό όρος πάγων (παγόβουνο). Ο Πλοίαρχος Σμιθ, αντιλαμβανόμενος το μάταιο της απόπειρας προς διάσωση του ατμοπλοίου, αυτοκτόνησε στη γέφυρα, με το περίστροφο του.

Η Καρπαθία (πλοίο Καρπάθια), ειδοποιήθηκε δια του ασυρμάτου, έφθασε μετά από δύο ώρες στον τόπο της καταστροφής, βρίσκοντας τον Τιτανικό καταποντισμένο σχεδόν, διότι το πλοίο βυθίστηκε εντός δύομιση ωρών από τη σύγκρουση.

Η ανεπάρκεια των ναυαγοσωστικών λέμβων του Τιτανικού ήταν τραγικά καταφανής. Οι επιβάτες, συγκεντρωμένοι επί των μη βυθισμένων ακόμα μερών του πλοίου, ημίγυμνοι και τρέμοντας από το κρύο, αγωνίζονταν να επιβιβαστούν στις λέμβους.

Οι σκηνές της αγωνίας ήταν σπαρακτικές. Πολλοί από τους άνδρες έπεφταν ηρωικά στη θάλασσα αυτοθυσιαζόμενοι, για να αφήσουν τις θέσεις στις λέμβους για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Εφημερίδα Νέα Έρευνα (Χανιά)

Τρίτη 24 Απριλίου 1912 (Α.Φ. 846)

Από την καταστροφή του Τιτανικού

Μία ακόμη φορά, φαίνεται ότι η φύση θέλησε να δείξει στον άνθρωπο ότι οι προσπάθειες του να την δαμάσει και την υποτάξει στη θέληση του είναι μάταιες και ότι από την εποχή που η ανθρωπότητα με την ανέγερση του πύργου της Βαβέλ αποπειράθηκε να υψωθεί μέχρι τον Θεό μέχρι των ημερών μας με όλες τις προόδους του ανθρώπινου πνεύματος και με όλες τις κατακτήσεις των θαλάσσιων και των εναέριων εκτάσεων, ο άνθρωπος παραμένει πάντοτε μικρός και ασθενής απέναντι στις γιγάντιες δυνάμεις της φύσης. Ο  τόσο με οικτρό τέλος ευρισκόμενος στα βάθη του ωκεανού Τιτανικός ήταν θαύμα της ναυπηγικής τέχνης, είχε κριθεί ανώτερος κάθε θαλάσσιου κινδύνου και θεωρούνταν αδύνατος ο καταποντισμός του. Ήταν μία πλωτή πόλη. Και εν τούτοις το αριστούργημα αυτό της ανθρώπινης επινόησης μία ατυχή συνάντηση σε μια στιγμή το συνέτριψε και το εξαφάνισε.[…]

[…] Κατά τη στιγμή της καθέλκυσης των σωστικών λέμβων και της επιβίβασης των παιδιών και των γυναικών, ο πανικός και η σύγχυση κορυφώθηκε, πολλοί πανικόβλητοι άνδρες έσπευσαν να κατέλθουν στις λέμβους πριν ή ακόμη επιβιβασθούν τα γυναικόπαιδα. Οι αξιωματικοί του Τιτανικού εφαρμόζοντας τον κανονισμό αναγκάστηκαν να τουφεκίσουν τρεις Ιταλούς πανικόβλητους. Οι αξιωματικοί απέκλεισαν άνδρες στη γέφυρα απειλώντας τους με τα περίστροφα τους. Πολλές γυναίκες, αρνούμενες να επιβιβασθούν χωρίς τους συζύγους τους, οι ναύτες τις έσερναν βίαια. Η σύζυγος του εκατομμυριούχου Στράους πνίγηκε μαζί με τον σύζυγό της αρνούμενη να επιβιβαστεί μόνη. Τέσσερις λέμβοι ανατράπηκαν συνθλίφτηκαν μεταξύ των πάγων. Προ του καταποντισμού του πλοίου κατά τη στιγμή της απομάκρυνσης των λέμβων πολλοί πήδηξαν από τη γέφυρα, ελπίζοντας ότι θα βρουν σωτηρία στις λέμβους, αντί αυτής όμως έβρισκαν τον θάνατο. Πολλοί παραφρόνησαν. Προς κορύφωση του πανικού και της σπαρακτικής τραγωδίας κατά τη στιγμή του καταποντισμού το πλήρωμα του πλοίου και οι αξιωματικοί αγκαλιασμένοι και ασκεπείς έψελναν τους ψαλμούς του Δαβίδ. <<Πάντοτε μεθ’ ημών Κύριε>>.

Εφημερίδα Θάρρος (Ρέθυμνο)

Κυριακή 29 Απριλίου 1912 (Α.Φ. 41)

Ο ναυαγήσας Τιτανικός

Το υπερωκεάνιο Τιτανικός του οποίου το τρομερό ναυάγιο ανήγγειλε ο τηλέγραφος, ήταν ο μέγιστος των κολοσσών της θάλασσας και εκτελούσε το πρώτο του ταξίδι.

Κατά την αναχώρηση του από το Σαουθάμπτον παρ’ ολίγον να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε δύο μεγάλα υπερωκεάνια τα οποία ήταν αγκυροβολημένα πλησίον του στομίου του λιμένος. Η εκτόπιση του νερού κατά την έξοδο του κολοσσού αυτού ήταν τόσο ισχυρή ώστε το κύμα της θάλασσας το οποίο σχηματίσθηκε προκάλεσε απότομη ταλάντευση του αγκυροβολημένου υπερωκεανίου Νέα Υόρκη συνέπεια της οποίας έσπασε ο ισχυρός κάβος του πλοίου. Ευτυχώς έσπευσαν δύο ρυμουλκά […] καθ’ όσον χρόνο ο Τιτανικός υποχωρώντας ολοταχώς απέφυγε τη σύγκρουση.

Αμέσως μετά το επεισόδιο ακολούθησε τον πλου του που δυστυχώς κατέληξε στο τρομερό ναυάγιο.

Ο Τιτανικός δίδυμος αδελφός του Ολυμπιακού ήταν κατά 1000 τόνους μεγαλύτερος του (46.000 τόνων). Η πολυτέλειά του υπερέβαινε αυτή των πλέον πολυτελών ξενοδοχείων. Πλην της μεγαλοπρεπέστατης αίθουσας για τους επιβάτες της πρώτης θέσης, οι επιβάτες είχαν ιδιαίτερα διαμερίσματα είχαν και ιδιαίτερη γέφυρα στη διάθεσή τους. Επίσης το καπνιστήριο για τους επιβάτες της τρίτης θέσης ήταν πολυτελές.

Επί του Τιτανικού υπήρχε και ιδιαίτερο εστιατόριο <<Γαλλικό>> απείρου πολυτελείας προς τα άριστα των Παρισίων.

Οι νέες λεπτομέρειες περί του τρομερού ναυαγίου του υπερωκεανίου Τιτανικός είναι φρικιαστικές.

Εκ των επιβατών πνίγηκαν 1550, σώθηκαν δε 695 ως επί το πλείστον γυναικόπαιδα.

Από το φορτίο το οποίο έφερε το ναυαγισμένο σκάφος χάθηκαν 100.000 σάκκοι καφέ και τσαγιού. Διαμάντια αξίας πλέον των 100.000.000 φράγκων και αποσκευές επιβατών αξίας ανώτερης των 250.000.000 φράγκων. Σώθηκαν (χάθηκαν) 3.418 ταχυδρομικοί σάκοι.

Επί του Τιτανικού επέβαιναν έξι δισεκατομμυριούχοι των οποίων αγνοείται η τύχη[…]

Πηγή κειμένων: Εφημερίδες Νέα Έρευνα Χανίων και Θάρρος Ρεθύμνου

Πηγή φωτογραφιών και γκραβούρας: Εφημερίδα Εμπρός Αθήνας και Google

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ