ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα μας τρελάνει ο καιρός;

0

Το έχετε παρατηρήσει αυτό που συμβαίνει με τον καιρό; Ιδιαίτερα τον Μάρτιο που μας αποχαιρέτησε; Χιόνια, κρύο, παγωνιά και απότομη αλλαγή με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας. Και ύστερα πάλι κρύο και ζέστη… Τι συμβαίνει λοιπόν; Μετά το πολύ κρύο που ήρθε, ο καιρός είπε, για ακόμα μία φορά, να αλλάξει το… πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, όσο η προηγούμενη εβδομάδα έφτανε προς το τέλος της, τόσο και η θερμοκρασία ανέβαινε… Εντάξει, δεν θέλει και πολύ να μας τρελάνει!

Θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους 26 - 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποια σημεία της χώρας δε έλειψαν και οι βροχές. Στην Κρήτη μάλιστα θα φτάσουν ακόμα και τους 30 βαθμούς, με το καλοκαίρι να φαίνεται ότι έρχεται δυναμικά.

Οι προγνώσεις για το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής λένε ότι περνάμε στη φάση κορύφωσης του επεισοδίου σκόνης από την Αφρική, συνοδεία θυελλώδους νοτιά, τοπικών λασποβροχών και υψηλών θερμοκρασιών. Κι έτσι η σκόνη μπήκε κι αυτή στη ζωή μας.

Βέβαια το έχουμε ξαναδεί, πολλές φορές και τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο με τη σκόνη από τη Αφρική, αλλά αυτό που εμένα που έκανε εντύπωση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, μαζί με την αναστάτωση των καιρικών συνθηκών από άποψη της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασιών.

Δεν ξέρεις πια τι να βάλεις και πώς να ντυθείς αν χρειαστεί να βγεις έξω για κάποια δουλειά. Θα ντυθείς βαριά επειδή είναι σκοτεινός και βαρύς ο καιρός; Και ποιος σου εγγυάται ότι λίγο μετά δεν θα βγάλει ένα ήλιο δυνατό που μπορεί να σε κάνει να ιδρώσεις και αν αρπάξεις ένα κρυολόγημα, άλλο πράγμα;

Την ίδια αναστάτωση έχει και η φύση έξω. Οι απανωτοί χιονιάδες καθυστέρησαν λίγο τα πράγματα με τα αγριολούλουδα, τα ανθισμένα δέντρα που δένουν τον καρπό τους και τα αγριόχορτα που πολλοί ψάχνουν οι άνθρωποι για το τραπέζι της οικογένειας, επειδή βοηθούν στην καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Μια βόλτα να κάνεις στα χωράφια θα το διαπιστώσεις. Τι κι αν, ημερολογιακά, είναι άνοιξη. Μερικά πράγματα θέλουν τους δικούς τους χρόνους και τις κατάλληλες συνθήκες και να μπορέσουν να οδηγηθούν στην ανθοφορία και στην καρποφορία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η φετινή χρονιά δεν θα είναι και τόσο καλή στην παραγωγή.

Ας είναι. Δεν είμαστε ειδικοί και δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στα χωράφια άλλων που είναι η δουλειά τους. Έτσι κι αλλιώς η πείρα έχει δείξει μερικά πράγματα κατανοητά με τα σημάδια ακόμα και από ανθρώπους που είναι απλά παρατηρητικοί.

Λατρεύω όμως τη φύση και μ’ αρέσει, όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες και η ζωή στην πόλη που μένω, να παρατηρώ τη δημιουργία. Και το κάνω αυτό με αγάπη, επειδή πραγματικά έχω διαπιστώσει ότι σ’ αυτή την εποχή, όπου δεν ακούς και τίποτα καλό γύρω, αυτό λειτουργεί χαλαρωτικά και πολύ όμορφα πάνω μου.

Αλλά αυτά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, μας έχουν όλους αναστατώσει… Χρειάζεται να ηρεμήσουν λίγο τα φαινόμενα, να σταθεροποιηθούν οι καταστάσεις να μην εκτίθενται κι αυτοί οι έρμοι οι μετεωρολόγοι που μοιάζουν να λειτουργούν και λίγο ως… Πυθίες τον τελευταίο καιρό.

Θα μου πείτε, αυτή είναι η δουλειά τους. Καταγράφουν τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες που αναφέρονται στην κατάσταση της ατμόσφαιρας, όπως περιγράφεται με τις βραχυπρόθεσμες εναλλαγές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της φωτεινότητας, της συννεφιάς, της έντασης των ανέμων, της ορατότητας κ.λπ.

Ναι, σωστά, αλλά η σταθερότητα είναι κάτι που το χρειαζόμαστε σε κάθε βήμα της ζωής μας, ακόμα και στον καιρό. Και οι κύκλοι των εποχών κάποτε ήταν τόσο ωραίοι! Σε αντίθεση με το μπέρδεμα που ζούμε σήμερα. Οι τέσσερις έγιναν σχεδόν… δύο, με κυρίαρχους το χειμώνα και το καλοκαίρι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο, περνάνε τόσο γρήγορα και ανεπαίσθητα που πολλές φορές δεν είσαι σε θέση ούτε να τις καταλάβεις…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ