ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς άρση των μέτρων;

0

Μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται και σύμφωνα με τους προγραμματισμούς Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή διάταξη για την παράταση –σε πρώτη φάση– της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Και ίσως και μια σειρά άλλωνμέτρων, ακόμα και άρση του ειδικού pass για την είσοδο στους χώρους εστίασης και στα διάφορα άλλα μαγαζιά.

Αυτό αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ναι μεν μένει αμετακίνητη στη θέση του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ. Αλλά την ίδια στιγμή είναι και αμήχανη ως προς τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια: Για πόσο καιρό αυτοί οι άνθρωποι θα κατέχουν οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας, χωρίς να το υπηρετούν; Ένα φυσιολογικό ερώτημα.

Ο ίδιος υπουργός είχε πει ότι θα τεθούν εκτός ΕΣΥ μετά τις 31 Μαρτίου, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο… Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η αναστολή θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς για την πανδημία, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση όλων των μέτρων, σε μια από τις επόμενες συνεδρίασεις της Επιτροπής.

Σημείωσε δε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως ακόμα και αυτή η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, θα αρθεί μόνο υπό την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Τη συζήτηση για άρση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού άνοιξε πριν λίγες μέρες, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, λέγοντας πως πρόκειται να καταργηθεί μέχρι στο Πάσχα –«θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ισως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε green pass», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο ίδιος καθηγητής «άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Τώρα ο κ. Πλεύρης δηλώνει ότι το θέμα είναι ανοιχτό, ασχέτως αν πολλοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια συζήτηση στέλνει λάθος μήνυμα, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται έξαρση των μολύνσεων από κορονοϊό.

Κατά τα άλλα και σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απόφασης της.

«Οι επιστήμονες είναι σε επικοινωνία με τις εταιρίες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα χορηγηθεί τέταρτη δόση του εμβολίου ή θα πάμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90% και από αυτούς το 80% έχει προχωρήσει και στην ενισχυτική δόση.

Παραμένουν, ωστόσο, στην «περιοχή» των 300.000 οι πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι από όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι ανεμβολίαστοι αποτελούν περίπου το 80%.

Από τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει προχωρήσει στην ενισχυτική δόση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών κυρίως άνω των 80 ετών και με άλλα προβλήματα υγείας.

Αναρωτιέμαι πώς θα πάμε στην… κανονικότητα με ένα τέτοιο μπέρδεμα στο κεφάλι τους. Το χειρότερο είναι ότι όλος αυτός ο αχταρμάς στέλνει εντελώς λάθος μηνύματα στην κοινωνία. Τόσο δύσκολο είναι να το κατανοήσουν; Ερωτήσεις αφελών…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ