ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυο χρόνια πανδημίας

0

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη χώρα μας. Θυμάμαι και φαντάζομαι το θυμάστε κι εσείς, πως είχαμε σχεδόν τρομοκρατηθεί, καθώς βλέπαμε όλες οι δραστηριότητες μας να περιορίζονται απότομα και ακόμα και κάποια ήπια γυμναστική ή περπάτημα φαινόταν δύσκολο να συμβεί.

Και θυμάμαι τι σκαρφίζονταν οι άνθρωποι με τα κατοικία ζώα τους για να μπορούν να επωφεληθούν. Ως αστείο κυκλοφορούσαν ακόμα και αγγελίες για ενοικίαση κατοικίδιων, προκειμένου οι άνθρωποι να επωφεληθούν και να μπορούν να βγουν μια βόλτα μαζί τους.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνα τα SMS στα πενταψήφια νούμερα, προκειμένου να πάρουμε την άδεια για μια μικρή βόλτα ακόμα και στη γύρω από το σπίτι μας περιοχή για περπάτημα ή για να πάμε σε ένα μαγαζί να ψωνίσουμε, ακόμα κι αν αυτό ήταν σούπερ μάρκετ για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Από την αρχή της πανδημίας, οι αριθμοί αποτύπωναν εν πολλοίς την κατάσταση, όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού: Κρούσματα και απώλειες σχηματίζουν τη βασική εικόνα της κατάστασης καθημερινά, με τις κορυφώσεις και τις υφέσεις των κυμάτων της πανδημίας να εναλλάσσονται διαρκώς, αυτά τα δύο χρόνια.

Περισσότερα από 2.100.000 είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, ενώ παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 400.000.000. Οι απώλειες στη χώρα μας ξεπερνούν τις 25.000, την ώρα που οι νεκροί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 156, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 οι αριθμοί άρχισαν να καταγράφουν ανοδική πορεία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Νέα ρεκόρ καταγράφονταν πολύ συχνά, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας «χτυπούσε» ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα. Στις 12 Νοεμβρίου 2020 τα κρούσματα ήταν 3.316, ενώ στις 30 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς έφτασαν τις 4.340.

Τα επίπεδα αυτά διατηρήθηκαν έως το φθινόπωρο του 2021, όταν στις 9 Νοεμβρίου ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων, σχεδόν διπλασιάστηκε: 8.613 κρούσματα καταγράφηκαν εκείνη την ημέρα. Και πάλι, ήταν μόνο η αρχή όσων θα ακολουθούσαν, καθώς η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού, έφτασε στη χώρα μας.

Το χαρακτηριστικό της ήταν η ακόμα πιο υψηλή μεταδοτικότητα: Στις 4 Ιανουαρίου 2022, τα κρούσματα ήταν 50.126 – ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Η πρώτη απώλεια εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου του 2020, όταν ένας 66χρονος άντρας άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο της Πάτρας. Κατά το πρώτο κύμα, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις 4 Απριλίου και ήταν εννέα.

Αντίθετα, η κατάσταση διαμορφώθηκε εντελώς διαφορετικά κατά το δεύτερο κύμα, όταν στις 28 Νοεμβρίου 2020 121 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη. Το «μαύρο» ρεκόρ απωλειών, λόγω της πανδημίας όμως καταγράφεται τον Μάιο της επόμενης χρονιάς: Στις 3 Μαΐου 2021, μετρήσαμε 134 απώλειες.

Δυο χρόνια μετά, προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, εν μέσω ενός πολέμου που επηρεάζει την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Καθώς αίρονται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα, εκείνο που μας απασχολεί είναι μήπως, χάρις του προσδοκώμενου κέρδους από τον τουρισμό, χάσουμε ότι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και πισωγυρίσουμε.

Για κάποιους από εμάς θα συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, ξέροντας καλά πως τίποτα δεν τέλειωσε, επειδή ο πόλεμος έχει γεμίσει τα ΜΜΕ και περιόρισε τους ειδικούς αναλυτές της πανδημίας. Ξέρουμε πως ο αόρατος εχθρός θα συνεχίσει να καραδοκεί και να μας βάζει στο στόχαστρο και έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το δώρο της ζωής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ