ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενδοοικογενειακή βία

0

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο site του ant1news.gr την περασμένη Δευτέρα 14/2/2022... Μια μέρα που παγκόσμια "γιορτάζονταν" η μέρα του Αγίου Βαλεντίου και ανέφερε: Στιγμές βγαλμένες από εφιάλτη, έζησε μία γυναίκα στο Αίγιο, σε μία υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες, όταν η γυναίκα βρέθηκε με τραύματα στο πρόσωπο και το σαγόνι έπειτα από επίθεση του συζύγου της με σπασμένο γυαλί!

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι του ζευγαριού, στο Αίγιο και βρήκαν τον άνδρα να κλωτσάει την πόρτα του μπάνιου για να συνεχίσει το αποτρόπαιο έργο του. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ τον συνέλαβαν με τις κατηγορίες παράβασης του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας.

Η γυναίκα αρχικά πήγε στο νοσοκομείο συνοδεία αστυνομικών, για να λάβει τις πρώτες βοήθειες, καθώς έφερε τραύματα στο πρόσωπο και το σαγόνι από σπασμένο γυαλί και στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση κατά του συζύγου της, ο οποίος την έδερνε και την κακοποιούσε, όμως εκείνη δεν τον είχε καταγγείλει μέχρι τότε καθώς φοβόταν.

Σε βάρος του συλληφθέντα, σχηματίσθηκε δικογραφία για ενδοοοικογενειακή βία. Μετά τη σύλληψή του, στο πλαίσιο του αυτοφώρου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

Πόσες ακόμα τέτοιες ειδήσεις θα διαβάσουμε μέσα στην πανδημία; Κουραστήκαμε, απηυδήσαμε με όλη αυτή την ενδοοικογενειακή βία που δεν έχει να κάνει ούτε με την περιοχή που εκδηλώνεται, ούτε με την ηλικία; Δεν ξέρω για σας, αλλά εμάς μας προβλημάτισε πολύ.

Τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκε στη χώρα μας θεαματική αύξηση των εγκλημάτων βίας, φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές συνδέεται άμεσα με την υγειονομική κρίση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και την επιβολή καραντίνας προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση του covid-19.

Σε καταστάσεις κρίσης -πολιτικής, οικονομικής, υγειονομικής- καθώς και όταν συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, οι επιθέσεις και οι βίαιες συμπλοκές παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Τα πρώτα θύματα της έξαρσης της βίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ενώ η κοινή εγκληματικότητα εμφάνισε παγκοσμίως μείωση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα περιστατικά βίας κατά παιδιών και γυναικών αυξήθηκαν. Και αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο της καραντίνας: η κοινωνική αποστασιοποίηση λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο σώζοντας ζωές, την ίδια στιγμή όμως φαίνεται να αποτέλεσε πηγή οικονομικής αστάθειας, ψυχικών διαταραχών και έμφυλης βίας.

Οι ειδικοί λένε πως ο περιορισμός στο σπίτι, η οικονομική πίεση, η ανεργία, το άγχος και ο φόβος που προκαλεί η πιθανότητα έκθεσης στον ιό, οι διαταραχές ύπνου για τις οποίες μιλούσαν αρκετοί πολίτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) που πλήττει τα κρούσματα της Covid-19, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά των θυτών βίαιων επεισοδίων - και ας μην παραβλέπουμε το φαινόμενο του μιμητισμού βίαιων εγκλημάτων των οποίων οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναπαράγονται στον Τύπο.

Τέτοιες καταστάσεις προϋπήρχαν της πανδημίας και πιθανώς λόγω του στίγματος και των κοινωνικών πιέσεων δεν αναφέρθηκαν ποτέ από τα θύματα, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα εκατοντάδες καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις από κάποιον οικείο (πατέρα, αδερφό, σύντροφο) και το θλιβερό ρεκόρ των 17 γυναικοκτονιών σε μία μόνο χρονιά.

Χρειάζεται ωστόσο εκτενέστερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε πληρέστερα το φαινόμενο της αύξησης της βίας σε περιόδους κρίσεων. Απαραίτητη είναι επίσης η δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων που θα είναι εύκολα προσβάσιμα μέσω του ίντερνετ από γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται παγιδευμένα στον ίδιο χώρο με άτομο που τα κακοποιεί ή απειλεί την σωματική τους ακεραιότητα και έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ