ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στα Άδυτα της αθάνατης Ηρωίδας του 1821

0

 Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής, «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

Υπό την αιγίδα της Επιτροπής 200 χρόνια μετά την Επανάσταση- Ελλάδα 2021, η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ο ιστορικός Σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής, «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»- ένα από τα μακροβιότερα, πολυπληθέστερα και πλέον δραστήρια κρητικά σωματεία της Αττικής- διοργανώνουν από κοινού Έκθεση έργων χαρακτικής της κ. Ελένης Τζιφάκη- Μισιρλή, δραστήριου μέλους του Συλλόγου των Ρεθυμνίων, υπό τον ποιητικότατο τίτλο: «Στα Άδυτα της αθάνατης Ηρωίδας του 1821». Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου και θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, την άλλη μεγάλη εθνική- τοπική μας επέτειο, τα «Αρκάδια», στις ώρες 9-12 το πρωί και 5-7 το απόγευμα.

Πρόκειται για μιαν ιστορική έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μιαν έκθεση που αποτελεί, θεωρώ, απαύγασμα και εξακτίνωση των ιδανικών του τόπου, που αποτελούν πολύτιμη και μόνιμη παρακαταθήκη και κινητήρια δύναμη και κληρονομιά των δύο φορέων- δημιουργών της, τόσο της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, όσο  και του ιστορικού Συλλόγου του νομού μας. Μιαν ιστορική έκθεση εκπλήρωση πρώτα- πρώτα χρέους και τιμής προς τους Ήρωες του Εικοσιένα, που με αίμα, ιδρώτα και αγωνία και απίστευτες έμπονες θυσίες, μάς χάρισαν τη Λευτεριά που ζούμε και χαιρόμαστε σήμερα και δεύτερον εκπλήρωση βαθιάς επιθυμίας προσφοράς προς τους συμπολίτες μας σπουδαίων ιστορικών πληροφοριών και διδαγμάτων, μεμιγμένων μετά Τέχνης υψηλής και αφάτου καλαισθησίας, για την Επανάσταση του 1821- 1830 στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά αλλά και την Κρήτη. Είναι ευτυχείς οι λαοί που ξέρουν να μελετούν την ιστορία τους και να διδάσκονται από αυτήν, γιατί είναι γνωστόν ότι ο ανιστόρητος άνθρωπος είναι όν α-πολιτικό, δεν έχει κοινωνικό και πολιτικό ήθος και, συνήθως, δεν είναι και καλός πολίτης.

Και η εν λόγω Έκθεση τα επιτυγχάνει όλα αυτά: και διδάσκει και συγκινεί και διασώζει πολύτιμα ιστορικά αποθέματα, που συντηρούν και περισώζουν τον χαρακτήρα και το ήθος του Κρητικού και γενικότερα Ελληνικού λαού. Σκοπός της η ανάδειξη τής σπουδαίας αυτής ιστορικής κληρονομιάς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του σε κάθε περίοδο τής ιστορικής του πορείας είναι φως και γι’ αυτό πρέπει να φωτίζει και να φωτίζεται και να διδάσκει ορθά τους μεταγενεστέρους.       

Το διαζευκτικό σχήμα «Ελευθερία ή Θάνατος» διατρέχει παντού, απ’ άκρη σε άκρη την Έκθεση. Ατέλειωτη αλυσίδα οι ήρωες τού Εικοσιένα- παλαιοελλαδίτες και Κρητικοί- κυριολεκτικά όλοι τους μεθυσμένοι από τα γεγονότα των ημερών εκείνων, με ανιδιοτέλεια, θάρρος και αποφασιστικότητα ρίχνονται στις πιο απίθανες ενέργειες συμβάλλοντας στον απελευθερωτικό τού Έθνους Αγώνα.

Με μια πρώτη ματιά, τα ιστορικά γεγονότα φαίνονται να εξισορροπούνται ανάμεσα Ηπειρωτικής Ελλάδας (Χορός Ζαλόγγου, Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα) και Κρήτης (Δασκαλοχαρίκλεια, Η οπλαρχηγός Αντωνούσα), ενώ εν μέσω αυτών προβάλλονται και αρκετά ουδέτερα θέματα (Η Μάνα στη Μάχη, Σκλαβοπάζαρα, Γυναίκες ετοιμάζουν πυρομαχικά, Πολεμιστές του 1821). Όλα, όμως, εν τέλει, αφορούν και αναφέρονται ειδικά και αποκλειστικά στη γυναικεία πολεμική δράση, παρουσία και συνεισφορά στον Αγώνα του 21.

Δημιουργός των έργων η καταξιωμένη Ρεθυμνία χαράκτρια κ. Ελένη Τζιφάκη- Μισιρλή. Η κ. Τζιφάκη σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη, πλάι στον Σπύρο Βασιλείου (ελεύθερο σχέδιο) και τον Ευάγγελο Παπανούτσο (Φιλοσοφία Αισθητικής). Τη μακρόχρονη εμπειρία της στην Τέχνη μεταλαμπαδεύει διδάσκοντας επί σειρά ετών σε Πνευματικά Κέντρα Δήμων και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους της Χώρας, με πληθώρα μαθητών της να έχουν και οι ίδιοι εξελιχθεί σε ικανούς  επαγγελματίες και μεταλαμπαδευτές της Τέχνης.

Στο ενεργητικό της έχει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με ποικίλα έργα χαρακτικών κοσμημάτων και μικρογλυπτών, που όλα τους δείχνουν τη θρησκευτική προσήλωσή της στην αρχαιότητα και την πλούσια ελληνική παράδοση. Έργα της στον νομό μας υπάρχουν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και στο Μουσείο της Μονής Αρκαδίου.

Η κ. Τζιφάκη στα χαρακτικά της φαίνεται να δοκιμάζει τα πάντα. πειραματίζεται, αναζητά δημιουργικά και προτείνει όλο και κάτι καινούριο, κάτι σπουδαίο, έξοχα εντυπωσιακό από τον χώρο τής ιστορίας και τον ατέλειωτο πλούτο της ελληνικής παράδοσης, που υπήρξαν και είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές σταθερές και εξαιτίας της ομορφιάς τους αλλά και της δύναμης που εκπέμπουν στην ελληνική ψυχή. Μελετά με προσοχή τις διαστάσεις, τις αναλογίες, τους όγκους, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακριβή θέση τής κάθε λεπτομέρειας. Τίποτε δεν είναι και δεν μπορείς να το θεωρήσεις τυχαίο στις δημιουργίες της.

Αξίζουν θερμών ευχαριστιών όλοι οι παραπάνω φορείς και δημιουργοί του σπουδαίου αυτού εικαστικού γεγονότος της πόλεώς μας για την απόλυτη ενσυναίσθηση τής ευθύνης και του χρέους τους απέναντι στον τόπο και την ιστορία. η Ι. Μητρόπολή μας και ο ακούραστος Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος, ο ιστορικός Σύλλογος των Ρεθυμνίων Αττικής και ο υπερδραστήριος φίλος Προέδρος του κ. Γεώργιος Βλατάκης και η καταξιωμένη χαράκτρια κ. Ελένη Τζιφάκη- Μισιρλή, στην οποία  ευχόμαστε καλή συνέχεια στις γόνιμες και δημιουργικές αναζητήσεις της στον όμορφο κόσμο της Τέχνης, που γίνονται όλες τους πλατιά ανοίγματα φωτός, που αφήνουν από μέσα τους να διαλάμψει και να διαχυθεί η αλήθεια των εναγώνιων και ευγενικών αναζητήσεών της.

Αντωνούσα
Δασκαλοχαρίκλεια
Η Μάνα στη Μάχη
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Χορός Ζαλόγγου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ