ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το φράγμα του Πλατύ ποταμού και τα αντισταθμιστικά οφέλη

0

Από το 2009 που ξεκίνησαν οι μελέτες και οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή του φράγματος του Πλατύ ποταμού οι κάτοικοι του Πετροχωρίου ενός εκ των τριών χωριών που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες του φράγματος , τοποθετήθηκαν υπεύθυνα και εξέφρασαν την άποψή τους για την κατασκευή του έργου. Κατέθεσαν υπόμνημα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Δήμο , Περιφέρεια, Υπουργεία, Μελετητικά γραφεία με 18 προτάσεις προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου που θα επιφέρει οφέλη και στους κατοίκους των τριών χωριών που ζημιώνονται και στην ευρύτερη περιοχή. Η αποδοχή αυτών των προτάσεων και η ικανοποίηση των αιτημάτων ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των κατοίκων στην κατασκευή του έργου.

Συμμετείχαν και ανέλυσαν τις προτάσεις τους σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν κατά καιρούς όταν τους δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής για να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Επισκέφτηκαν τα γραφεία των μελετητών του έργου, το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , όσο οι μελέτες ανήκαν εκεί. Το Υπουργείο Υποδομών , όταν οι μελέτες μεταφέρθηκαν στη δική τους αρμοδιότητα. Πάντα έπαιρναν υποσχέσεις ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια σε γνώση των αρμοδίων και ότι θα ληφθούν υπόψη.

Πλησιάζει η δημοπράτηση του έργου και οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν συμπεριλαμβάνεται στις μελέτες και ότι πολλά από όσα ακούγονταν στις κατά καιρούς παρουσιάσεις του έργου από τους ειδικούς δεν υπάρχουν στις τελικές μελέτες.

Το συμπέρασμα για τους κατοίκους με δυο λόγια είναι: «Κανένα αντισταθμιστικό όφελος για αυτούς , υφαρπαγή των περιουσιών με τα ελάχιστα ποσά που ακούγονται ότι θα δοθούν ως αποζημιώσεις.» Τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη που κέρδισε η δημοτική αρχή δεν έχουν καμιά σχέση με τα τρία χωριά που θα ζημιωθούν. Μεταφέρθηκαν σε έργα που θα ωφελήσουν δημότες που δεν θίγονται στο ελάχιστο από το έργο.

Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό κα άδικο και πρέπει οι αρμόδιοι έστω και την τελευταία στιγμή να μελετήσουν το υπόμνημα των κατοίκων, να έρθουν σε διαβούλευση μαζί τους και να διορθώσουν την αδικία που πάει να γίνει.

Φαίνεται, ότι κάποιοι, την ήρεμη και υπεύθυνη στάση, την ερμηνεύουν ως αδυναμία. Λάθος μεγάλο! Τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν σε συγκρούσεις και δυσάρεστες εξελίξεις. Η ευθύνη για την αποφυγή τους ανήκει αποκλειστικά στους αρμόδιους . Όσο μεγαλύτερη είναι η αδικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αγανάκτηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Επειδή πιστεύω ότι οι αρμόδιοι στων οποίων τα χέρια βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο είναι άνθρωποι που σέβονται, ακούν τους πολίτες και επιδιώκουν το δίκιο, ευελπιστώ ότι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους, θα αναγνωρίσουν το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων και θα πράξουν αυτό που πρέπει.

Παύλος Νικολιδάκης

κάτοικος Πετροχωρίου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ