ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη μέσα από τον Ρεθεμνιώτικο τύπο 8-9 Μάϊου 1945

0

ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ*

 

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι δίκαιο να φωνάξει ο Χριστιανικός κόσμος το Τίς Θεὸς μέγας, ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν, σὺ εἶ ὁ Θεός ἡμῶν, ὁ ποιῶν θαυμάσια μόνος. Διότι πράγματι φάνηκε η παρουσία του Θεού ενεργώντας στις ανθρώπινες υποθέσεις και εκπληρώθηκε η ψαλμική προφητεία Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι. Η Θεία απόφαση εκτελέσθηκε άλλη μια φορά. Έκρινε ο Θεός κατέκρινε και καταδίκασε οριστικά τους κακούς αρχηγούς των σκληρών εθνών, τους Χίτλερ Μουσολίνι και τους συνενόχους τους. Και έγιναν ὡσεὶ χνοῦς ἀνέμου από προσώπου της γης. Σαν ανεμοστρόβιλος ο πόλεμος συνέτριψε τους ασεβείς και τα οστά αυτών, των πονηρών εκείνων, που μελέτησαν κενά  κατά των άλλων λαών της γης και των δικών τους ακόμη, που τα πήραν στο λαιμό τους. Και μπροστά στη δίκαιη κρίση του Αναστημένου Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ας σταθούμε με φόβο και φρίκη για το φρικτό κατάντημα δύο πολυπληθών εθνών. Ας προσέξουμε τα ερείπια τους, ψυχικά και σωματικά και ας αισθανθούμε τον φόβο του Θεού που είναι Αρχή Σοφίας.

Πώς έπεσαν οι δυνατοί! Πόσο τιμωρήθηκαν οι κακοί. Με οργή και δόλο, με σκληρότητα αφάνταστη και απανθρωπιά πρωτοφανή επιτέθηκαν τα τιμωρημένα αυτά έθνη, εναντίον όλων των λαών της γης για να συντρίψουν και υποδουλώσουν, για να απομυζήσουν τον μυελό των οστών των άλλων, για να ποδοπατήσουν την ανθρωπότητα και να στηρίξουν επ’ αυτής την τυραννία τους, σαν άλλοι γίγαντες της εποχής του Νώε. Μα ήρθε ο παγκόσμιος κατακλυσμός, η οργή του Θεού και τους σάρωσε.

Που είναι οι μεγάλες στρατιές, τα φοβερά αυτόματα όπλα, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια τους. Που είναι οι ανθούσες μεγάλες πόλεις τους; Καπνός ήταν και διαλύθηκε.

Δίκαιος είσαι Κύριε και δίκαιες οι κρίσεις σου. Εμείς ανορθωθήκαμε και αναστηθήκαμε και αυτοί έπεσαν και μηδενίσθηκε η δύναμη τους. Οι δήθεν πολιτισμένοι, οι δήθεν καθαρόαιμοι Άριοι έδωσαν εξετάσεις και εξευτελίσθηκαν.

Αλλά Κύριε Ιησού, που εορτάζουμε σήμερα την κοσμοσωτήρια Ανάστασή Σου, φώτισε το Ελληνικό Έθνος προς την ομόνοια και αγάπη, οδήγησε εσύ και τα άλλα νικηφόρα έθνη να συντάξουν την παγκόσμια Ειρήνη στο όνομά Σου του Αναστημένου από τους νεκρούς Ιησού Χριστού.

Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ*

Έπεσε το Θηρίο, ο Μέγας Εγωιστής με τα παχιά λόγια και συμπαρέσυρε μαζί του στον όλεθρο και το λαό του οποίου ηγούνταν. Νόμιζε ότι θα κατορθώσει να θέσει υπό το δεσποτικό του σκήπτρο ολόκληρη την ανθρωπότητα και στα καταχθόνια σχέδιά του βρήκε σύμφωνο και έσυρε πίσω του, τον άλλο εγωιστή του Ιταλικού λαού, για να μοιράσουν τη γη με την υστεροβουλία όμως πάντοτε του πρώτου κατά του δεύτερου.

Συμπαρέσυρε προς τη δίνη του τρομερού ναυαγίου του και άλλο υπερπόντιο έθνος. Δεν κατόρθωσε να τον αφυπνίσουν οι υποδείξεις και συμβουλές του Αγαθού εκείνου Αγγέλου της ειρήνης του Λονδίνου. Ειρηνικά άκουγε τις προτάσεις του και σαν φουσκωμένος διάνος  πρόβαλλε το φάσμα, του μέχρις οδόντων εξοπλισμού του.

Απειλούσε θεούς και δαίμονες έως ότου εξαπέλυσε τους ασκούς αφροσύνης του, και άρχισε την παγκόσμια θύελλα την οποία η ιστορία θα περιλάβει στις σελίδες της με τα πλέον μελανά γράμματα. Είχε κατορθώσει ο πάτρωνας του, ο ηγέτης της πλάνης να του εμπνεύσει την μεγάλη πεποίθηση στην τελική έκβαση, υπέρ αυτού του αγώνα του και δεν τον άφησε ν’ αντιληφθεί την θύελλα που κατέκλυζε τη χώρα του, ούτε να δεχθεί τις γνώμες και τις κρίσεις των συνετότερων συμπολιτών του για να περισώσει ό, τι ήταν δυνατόν εγκαίρως.

Διεκήρυξε ότι κατέρχεται στον αγώνα για να επιβάλει νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και εξαπέλυσε τις πολεμικές ορδές του προς όλες τις κατευθύνσεις του πλανήτη μας και άρχισε να την εφαρμόζει. Συλλάμβανε αθώους ομήρους στις κατεχόμενες χώρες και τους τουφέκιζε χωρίς διαδικασίες και χωρίς καμία δικαιολογημένη αιτία. Αγγάρευε τον πληθυσμό σε οχυρωματικά του έργα, αντί ελάχιστης αμοιβής, ούτως ώστε οι εξασθενημένοι οργανισμοί τους να υποκύπτουν γρήγορα στο μοιραίο.

Άλλοτε περικύκλωνε τα διάφορα χωριά και συλλάμβανε αναίτιους ομήρους τους οποίους τουφέκιζε, αφού προηγουμένως έκαναν εκσκαφή του τάφου τους και άλλοτε τους παρέδιδαν ζωντανούς στη φωτιά και μάλιστα γυναίκες και εγκυμονούσες και μικρά παιδιά, όπως στην Καλή Συκιά, το Γερακάρι, το Άνω Μέρος και αλλού, με την αιτιολογία ότι βρέθηκε εκεί, ένας αντάρτης ή πέρασε από κει ένας Άγγλος, ή βρέθηκε κανένα όπλο έστω και κατεστραμμένο.

Τους επιζώντες αιχμαλώτιζε στα συρματοπλέγματα χωρίς καμία περίθαλψη και τους ομοεθνείς τους ή συγγενείς τους απειλούσε με τουφεκισμό, όταν επιθυμούσαν να τους παράσχουν  την οποιαδήποτε βοήθεια. Αγγάρευε τον πληθυσμό άντρες και γυναίκες για την εκτέλεση των διαφόρων έργων του.

Κατά την αποχώρησή του, από τις διάφορες κατακτημένες χώρες, διασκόρπιζε σκόπιμα διάφορες εκρηκτικές ύλες ώστε να βρίσκουν οικτρό θάνατο οι ανίδεοι και οι διερχόμενοι από τα σημεία τοποθέτησης τους Κατέστρεψε και πολλά άλλα έργα που το φτωχό κράτος μας με μεγάλες θυσίες είχε κατορθώσει να κάνει για την εξυπηρέτηση της συγκοινωνίας μας. Εάν ποτέ παρατηρούνταν κάπου λεπτότητα τρόπων, ήταν φαινόμενο, ήταν εξαίρεση προερχόμενη από καμιά χριστιανοπρεπή ανατροφή.

Αυτός ήταν ο Χιτλερικός πολιτισμός που φιλοδοξούσε να διδάξει τον κόσμο όλο διότι, τον Χριστιανικό δεν τον ήθελε ως αντιστρατευόμενο στον δικό του και γι’ αυτό είχε αφαιρέσει από την εκπαίδευση, όπως πληροφορούμαστε, τα βιβλία της Ιερής Γραφής. Δεν έβρισκε στα αυτιά του απήχηση η θεία επιταγή ότι ο Κύριος αντιτάσσεται τους υπερήφανους και θεωρούσε τις Ιερές συμβουλές, παραμύθια της Χαλιμάς. Πειθαρχούσε τυφλά στον ηγέτη του σκότους και της πλάνης μέχρι ότου τον έφερε εκεί όπου τον οδηγούσε αφού μετέβαλε όλο τον κόσμο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο και σε μία κόλαση φωτιάς και θλίψης και παρέδωσε και αυτόν και το Έθνος του στο ανάθεμα όλων των λαών.

Αυτό είναι το κατάντημα όλων των εγωιστών ανεξαιρέτως, και ατόμων και λαών και ας αντλήσουν οι συνετοί πείρα από τα σύγχρονα αυτά παθήματα των ανόητων. Διότι η αδέκαστη Θεία Δικαιοσύνη δεν αργεί αμείλικτα να επιβάλλει το Νόμο της.

 ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ**

Το Τρίτο Ράιχ, ηττημένο μέχρι μυελού των οστών, παραδόθηκε στους νικητές Συμμάχους άνευ όρων. Οι Σύμμαχοι θα συντάξουν τους όρους της ειρήνης, τους οποίους η Γερμανία υποχρεούται να δεχθεί. Ο πλήρης αφοπλισμός της Γερμανίας. Η καταστροφή του πολεμικού υλικού της. Η καταστροφή των πολεμικών εργοστασίων της. Η τιμωρία των εγκληματιών του πολέμου. Η διαίρεση της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες στρατιωτικής κατοχής, είναι ήδη ένας από τους αποφασισμένους όρους, που θα επιβληθούν στους Γερμανούς.

Η Γερμανία η οποία ονειρεύθηκε μία κοσμοκρατορία, συμπεριλαμβανομένου και αυτόν τον Βόρειο και νότιο πόλο ακόμα, η Γερμανία η οποία εξέλαβε το σύμπαν ως ιστό αράχνης, διαλύθηκε ως καπνός μικρού τσιγάρου.

Ακόμα ένα χρόνο πριν θεωρούσε εξασφαλισμένη τη νίκη, και ο Χίτλερ έλεγε λόγους πλήρους υποταγής ολόκληρου του κόσμου στην Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Είχε κατά τη γνώμη του, τη νίκη ασφαλή, την εξαφάνιση των αντιπάλων του από το πρόσωπο της γης, περιπλανώμενος με τις στρατιές του στην Ευρώπη, σπέρνοντας την καταστροφή και την αδικία.

Η ανθρώπινη ζωή, είχε ξεπέσει στη στάθμη της αξίας της ζωής ενός ενοχλητικού ψύλλου, η έννοια της ιδιοκτησίας είχε διαγραφεί, η ιστορία των λαών είχε ξεσχισθεί, ο Θεός είχε καταργηθεί, και στη θέση όλων, είχε τεθεί ο φθαρτός Χίτλερ. Ο νεώτερος πολιτισμός με τις χριστιανικές αρχές του, με τις φιλοαλτρουιστικές τάσεις του, είχε σηκωθεί ως τείχος απόρθητο, χωρίζοντας τους νεώτερους χρόνους, από την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Ο Χίτλερ και οι στρατιές του, γκρέμισαν το τείχος αυτό, και επανέφεραν τις Μεσαιωνικές πλέον αρχές σε ισχύ. Σφαγή, εξανδραποδίσεις, εξόντωση, δουλεία, αρπαγή, λεηλασία, ατίμωση οποιουδήποτε δεν ήταν φανατικός Χιτλερικός.

Επιδρομέας εναντίον των αλλοφύλων.  Κρόνος κατά των αντιπάλων του, μαινόμενος δαίμονας κατά του σύμπαντος, για τέσσερα χρόνια, κατέστρεψε τα πάντα στο δρόμο του. Θεία οργή, άλλος κατακλυσμός, αληθινός βασιλιάς των παραφρόνων, έπραξε οτιδήποτε η κοινή ανθρώπινη φαντασία, ήταν ανίσχυρη να συλλάβει. Και τώρα, λέγεται ότι εξέλειπε (σ.σ. πέθανε). […] Δεν υπάρχει σημείο της γης, το οποίο να μη δοκιμάσθηκε από την Χιτλερική μανία.

Αυτή τη στιγμή η αιματοβαμμένη ανθρωπότητα, απαλλαγμένη από τα νύχια του Χιτλερικού δαίμονα ευγνωμονεί τους γενναίους Συμμάχους για τη σωτηρία της, και εύχεται το έργο τους να συνεχισθεί απρόσκοπτα, και κατά την περίοδο της περισυλλογής αναστήλωσης, και προόδου του κόσμου.

 Συλλογή κειμένων: Γιώργος Λινοξυλάκης

*Άρθρα δημοσιευμένα την Κυριακή του Πάσχα 6 Μαΐου 1945

**Άρθρο δημοσιευμένο στις 9 Μαΐου 1945 , την επόμενη μέρα από την παράδοση της Γερμανίας και του τέλους του πολέμου

 Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Διαδίκτυο

Σοβιετικοί στρατιώτες πάνω από έναν κατεδαφισμένο αετό με τον αγκυλωτό σταυρό
Η ύψωση της Σοβιετικής σημαίας στο Ράιχσταγκ (αριστερά). Η παράδοση άνευ όρων στους Συμμάχους (δεξιά)
Ο Αδόλφος Χίτλερ. Η εγκληματική φυσιογνωμία του σημάδεψε τον 20ο αιώνα
Το Βερολίνο στα ερείπια (πάνω) και η ανατίναξη του αγκυλωτού σταυρού στο γήπεδο της Νυρεμβέργης
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ