ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λαϊκή πίστη και λατρεία

0

Η πρώτη γνωριμία μου με το νέο βιβλίο του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη με τίτλο «ΛΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ» με οδήγησε στη διαπίστωση ότι πρόκειται για μία ερευνητική εργασία πρωτότυπη. Οι γνώσεις που φέρνει στο φως της δημοσιότητας είναι πολλές και αξιόλογες. Αυτό επιβεβαιώνει και ο υπότιτλος του βιβλίου «Άγιοι Θεράποντες με ειδικό χάρισμα ιαμάτων: Προστάτες, Έφοροι και Επόπτες της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας». Οι όροι αυτοί αναλύονται και ερμηνεύονται με μεγάλη προσοχή και φιλολογική επιμέλεια. Όλα μέσα στις σελίδες του βιβλίου τελούν σε μια νομοτέλεια συγγραφική, την οποία ενισχύει η πίστη του συγγραφέα στην ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση. Και όλα αυτά συνδυασμένα με τις λαϊκές παραδόσεις του λαού μας, ο οποίος έμαθε να συνδέει επιτυχώς την ορθόδοξη λατρεία με τις επιβιώσεις της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

Η μελέτη είναι Θεολογική και Λαογραφική. Ο συγγραφέας πετυχαίνει να φέρει τον αναγνώστη σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους απλούς ανθρώπους του λαού μας, οι οποίοι εναγωνίως μεριμνούν, ώστε «να αποφύγουν το κακό και να επιτύχουν την ευημερία με τάματα, ευετηρικές τελετές και πράξεις και λατρευτικές προσφορές στους Αγίους».

Το βιβλίο διασώζει πολλά λαογραφικά στοιχεία, τα οποία έχει εκχριστιανίσει η Εκκλησία μας, θεωρώντας τα πολύτιμα και στενά συνδεμένα με τη ζωή του λαού μας. Έτσι, π.χ., «ο λαός μας πιστεύει ότι το άγιο κωνσταντινάτο έχει τη δύναμη να διώχνει τη βασκανία, να σταματά το αίμα, να θεραπεύει την επιληψία» και, «όταν είναι γνήσιο, έχει τη δύναμη του Τιμίου Ξύλου». Επιτυχώς, όμως, επισημαίνεται ότι υπάρχουν και ακραίες λαϊκές δοξασίες, που «ενδιαφέρουν μεν την Λαογραφία, δεν μπορούν, όμως, να έχουν καμία σχέση ουσίας με την Εκκλησία και την ορθή χριστιανική πίστη και πράξη».

Χωρίς αμφιβολία στις 472 σελίδες του βιβλίου κρύβεται μόχθος πολύς και φροντίδα μεγάλη. Κρύβεται ο άοκνος δημιουργός, ο δόκιμος συγγραφέας του έργου, η αγάπη του οποίου προς την Εκκλησία και τον Λαϊκό μας Πολιτισμό είναι  παγκοίνως αναγνωρισμένη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ