ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λευτέρης Καλογεράκης 1922-1973

0

Ο πατέρας του Μιχάλης είχε παντρευτεί δύο φορές, με την πρώτη του γυναίκα απέκτησε τρία παιδιά τον Νίκο “που εκτέλεσαν οι Γερμανοί”, τον Γιώργη & τον Βασίλη. Με την δεύτερη του γυναίκα Μαρία, τον Ζαχαρία, την Στέλλα, τον Λευτέρη, την Ευαγγελία & την Ευμορφία.

Όπως αναφέραμε ο Λευτέρης ήταν το τρίτο παιδί του Καλογερομιχάλη από την δεύτερη του γυναίκα, γεννήθηκε & έζησε στα Περιβόλια την πιο δύσκολη εποχή του πολέμου κατά των Γερμανών. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Γρυλλάκη από τον Αλίκαμπο Αποκορώνου το 1953, απέκτησε τρία παιδιά την Μαίρη, τον Μιχάλη & τον Γιώργη.

Ο Λευτέρης Καλογεράκης αφού εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, διορίσθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ήταν διοικητικό στέλεχος του Νοσοκομείου & είχε την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας του Ιδρύματος.

Τον Λευτέρη Καλογεράκη τον εμπιστευόταν οι χωριανοί του & είχε σημαντικό λόγο για τα θέματα του χωριού του. Υπήρξε πρωτεργάτης της επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου Περιβολίων.

Έτσι το 1966 ιδρύεται το σωματείο με την επωνυμία “Εξωραιστικός Σύλλογος Περιβολίων ο Άγιος Γεώργιος.” Συμμετέχει στην πρώτη διοίκηση του Συλλόγου & εκλέγουν πρόεδρο τον Γιάννη Τερζιδάκη που συμπληρώνουν την Διοίκηση ο Δημ. Βιβυλάκης, ο Αλκιβιάδης Μαυράκης & ο Στέλιος Περάκης.

Ο Περβολιανός Σύλλογος ξεκίνησε με τις καλύτερες προυποθέσεις είχε δραστήρια Διοίκηση & είχε την συγκιρία στο τιμόνι του Δήμου να βρίσκεται ο δυναμικός χωριανός τους Ευάγγελος Δασκαλάκης.

Ενώ είχαν αρχίσει να δρομολογούνται διάφορα θέματα που αποσχολούσαν την περιοχή. Ήλθε η Χούντα & με σχετικό διάταγμα διέλυσε τον Σύλλογο & παράλληλα απέλυσε τον Περβολιανό Δήμαρχο εκλεγμένο Ευάγγελο Δασκαλάκη. Έτσι ο Σύλλογος των Περιβολίων έμεινε υποχρεωτικά ανενεργός μέχρι το 1974 που έφυγε η Χούντα.

Το 1967 μετά από μερικούς μήνες επισκέφθηκε το Ρέθυμνο ο Στυλιανός Παττακός & θέλησε να κάμει κάτι για το Ρέθυμνο. Ζήτησε λοιπόν οικόπεδο για να κτίσει τεχνικές σχολές.

Μετά από πολλές συζητήσεις & αναζητήσεις στην Νομαρχία παρουσιάσθηκε ο Λευτέρης Καλογεράκης ως πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας & πρότεινε δωρεάν παραχώρηση της έκτασης του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων & έτσι ανεργέθησαν τα κτίρια των Τεχνικών Σχολών. Αργότερα εγκαινίασε ο ίδιος ο Στυλ. Παττακός την θεμελίωση των κτιρίων των Τεχνικών Σχολών.

“Αυτή είναι η αλήθεια όσον αφορά την οικοδόμηση του Αυλείου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων & όχι η εγκαινίαση του Πανεπιστημίου στα Περιβόλια από τον Δικτάτορα Στυλ. Παττακό όπως έχει γραφτεί πρόσφατα σε τοπική εφημερίδα. Αργότερα βέβαια αρχικά στεγάσθηκε το Πανεπιστήμιο στις Τεχνικές Σχολές & λειτούργησε από το 1977-1995 για να μεταφερθεί αργότερα στις Κτιριακές εγκαταστάσεις του Γάλλου που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ο Λευτέρης συμμετείχε στο εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Περιβολίων – Μισιρίων την εποχή του δυναμικού & δραστήριου Παπά Αντώνη Ξυδάκη.

Ο Λευτέρης Καλογεράκης έχει συνδέσει το όνομά του με την αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα των Περιβολίων ΑΡΗ. Κατάφερε ως πρόεδρος μαζί με χωριανούς τον Νίκο Σταματάκη, Ζήση Καράβα, Γιώργη Δρυγιαννάκη, Μάρκο Παυλιδάκη, και Νίκο Μαρούλια να δημιουργήσει τον μεγάλο ΑΡΗ μια ομάδα ισάξια των μεγάλων ομάδων τότε ΑΣΤΕΡΑ & ΚΕΡΑΥΝΟΥ.

Το γήπεδο Περιβολίων που έγινε στον Αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου & λειτούργησε για μια οκταετεία ως γήπεδο του ΑΡΗ έχει την σφραγίδα του Λευτέρη Καλογεράκη όσον αφορά την έμπνευση αλλά & την εκτέλεση των έργων για να γίνει το γήπεδο των Περιβολίων που ξεκίνησε το 1957 & ολοκληρώθηκε τέλη του 1959.

Το γήπεδο αυτό είχε το αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας δυνατής ποδοσφαιρικής ομάδας στα περιβόλια τον ΑΡΗ.

Η ομάδα του Σκανδάλη, του Σύλλα Βασιλεδάκη, του Μιχάλη Σταγάκη ενισχύθηκε με νέα ταλέντα. Οι Μ. Γαλάνης, Τ. Κώλιας, Χ.Αγγελιδάκης, Κ. Πιατογιαννάκης, Φύκιας Μάρκος, Σαλβαράκης Οδυσσ. Παλλάσης, Ι. Πανταλός, Κώστας Καρινιωτάκης, Αντώνης Γιάντζος, Ιωάννης Θυμιατζής, Β. Καπετανάκης, Νικ. Παπαδάκης, Γιωρ. Λαμπρίδης, Νικ. Μαριόλος, Κισ. Σκουλουφιανάκης, Μιχάλης Σκουλουφιανάκης, Νικ. & Διον. Κυρμιζάκης, Ηλίας Μαριόλος, Στεφ. Τσακμάκας, Θεοδ Γιουκάκης του Γιάννη & Γ. Βασιλάκης

Το γήπεδο του ΑΡΗ την εποχή εκείνη επέδρασε ευεργτικά για τους Περβολιανούς. Η ομάδα του ΑΡΗ δεν ωφέλησε μόνο τους ποδοσφαιριστές αλλά & τους κατοίκους της περιοχής. Μπορεί να πει κανείς ότι ανέβασε το πολιτιστικό τους επίπεδο & έκανε τους Περβολιανούς υπερήφανους & έβλεπαν την ομάδα τους να τους αντιπροσωπεύει & να δημιουργεί κύρος για την περιοχή τους.

Ο Λευτέρης Καλογεράκης εκτός το ενδιαφέρον που επεδείκνυε για τον τόπο του ήταν πολύ δραστήριος στην προσωπική του ζωή. Είχε κλωσσομηχανή πετρελαίου. Τα Περιβόλια την εποχή εκείνη ήταν μια αγροτική περιοχή, κάθε σπίτι είχε τις κατσίκες του, τις κότες του και τα κουνέλια του. Έτσι η κλωσσομηχανή του Καλογεράκη έβγαζε με επιτυχία τα κλωσσόπουλα που μεγάλωναν οι Περβολιανές γυναίκες για να ενισχύσουν την διατροφή της οικογενειάς τους.

Ακόμη από το 1969 δημιούργησε στην παραλία δίπλα στο σπίτι του το ΣΙΝΕΜΑ ΑΥΡΑ που διακόπηκε η λειτουργία του το 1972.

Ο Λευτέρης ήταν κοινωνικός & οργάνωσε αρκετές χοροεσπερίδες στο καφενείο του Μανούσου Μαριόλου για την οικονομική ενίσχυση του ΑΡΗ.

Ήταν άνθρωπος της παρέας & του γλεντιού είχε πολλούς φίλους στα Περιβόλια & στο Ρέθυμνο. Τα γλέντια με φίλους του στην ταβέρνα του Μανώλη Λαγού τα διηγούνται ακόμη οι Περβολιανοί.

Ο Λευτέρης Καλογεράκης έφυγε νέος & παρά την μικρόχρονη παραμονή του στον πρόσκαιρο κόσμο μας, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα Περιβόλια.

Όλοι οι Περβολιανοί θυμούνται τον χαμογελαστό Λευτέρη, αλλά αυτοί που δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ είναι οι ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ που πραγματικά έχει συνδέσει το όνομά του με την πορεία της μεγάλης ομάδας του ΑΡΗ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ