ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιε του Τουρισμού Βοήθα

0

Στην επιβολή και νέων lockdown προχωρούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μία εβδομάδα πριν τις γιορτές.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε νέα μέτρα και τρίτο lockdown της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μέτρα ωστόσο θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα περίοδο που παραδοσιακά οι Αυστριακοί έκλειναν τα πακέτα διακοπών για το καλοκαίρι καθώς ο Ιανουάριος είναι η τελευταία περίοδος των μεγάλων εκπτώσεων.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ την ιδιά στιγμή (η νούμερο ένα χώρα εισροής τουριστών στην Ελλάδα) επιβάλει αυστηρό ως τη 10η Ιανουαρίου και ΓΕΝΙΚΟ LOCKDOWN σε όλη την Γερμανία, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown» που εφαρμόστηκε από τη 2η Νοεμβρίου να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγγελα Μέρκελ.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα λιανικής, τα οποία ήταν μέχρι τώρα ανοιχτά, αναστέλλουν την λειτουργία τους, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο την νούμερο δυο σε εισροή τουριστών στην Ελλάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα καταστήματα μη πρώτης ανάγκης πρέπει να κλείσουν στο πλαίσιο της επιβολές νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Στη Γαλλία, τρίτη σε νούμερα τουριστών στην Ελλάδα,  αύξηση καταγράφηκε στις νέες μολύνσεις με ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 χιλιάδων νέων κρουσμάτων την ημέρα

Στη Σουηδία μια χώρα υποστηρικτής της θεωρίας περί της «ανοσίας της αγέλης» και μεγάλου αριθμού τουριστών στην Ελλάδα  η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των μη ουσιωδών δημοσίων υπηρεσιών.

Στην Πολωνία την πέμπτη σε εισροή τουριστών στην Ελλάδα ανακοίνωσέ lockdown τριών εβδομάδων, από τις 28 Δεκεμβρίου σε όλη την επικράτειά της, με σκοπό να σταματήσει η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις μετακινήσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανακοίνωσε το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, των ξενοδοχείων και των χιονοδρομικών κέντρων.

Η Τσεχία μοιράζεται μαζί την Πολωνία την πέμπτη θέση στην εισροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι  μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία, ανακοίνωσε νέο κλείσιμο της χώρας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ειδικά τις νυχτερινές ώρες η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη

Μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και μερικά άλλα εμπορικά θα παραμείνουν ανοιχτά. Ποσό ύψους 40 δισεκατομμυρίων ζλότι αναμένεται να δοθεί για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα.

Η Ελβετία θα κλείσει μπαρ και εστιατόρια για ένα μήνα από την ερχόμενη Τρίτη για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά όπως και τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά άλλα κέντρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα θα κλείσουν. Τα πρόσθετα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα μετά τα διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης στη χώρα.

Η Σλοβακία θα κλείσει τα καταστήματα που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης και θα περιορίσει τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες για αγορές, εργασία και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο το πρωί και για τρεις εβδομάδες. Οι περισσότερες υπηρεσίες θα είναι κλειστές, αλλά επιτρέπονται ατομικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του σκι.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε επιπρόσθετα στα ήδη ισχύοντα περιοστεϊκά μέτρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Επιτρέπονται οι ανταλλαγές επισκέψεων σε συγγενείς και φίλους έως δύο άτομα.

 

Με όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα το «γενικό» lockdown που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση μόνο γενικό δεν ήταν, κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς.

Ήδη τα ΜΜΕ προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για το επερχόμενο lockdown του Ιανουαρίου το οποίο θα είναι σίγουρα πιο σκληρό αλλά και για την αναγκαιότητα νέων μέτρων για την προστασία του ήδη πιεσμένου συστήματος υγείας.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής ευρέως δεν γίνεται καμία αναφορά για τις οικονομικές επιπτώσεις και κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει η Ελλάδα κατά την τουριστική σεζόν του 2021 λόγω όλων των παραπάνω που συμβαίνουν στις Ευρωπαϊκές Χώρες, για τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα στήριξης του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και της αδιαλλαξίας των τραπεζών για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας .

Όπως αναφέρει η μελέτη  του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού η τουριστική κίνηση του 2020  είναι αντίστοιχη με την κίνηση της τουριστικής σεζόν του 1990, δηλαδή 30 χρόνια πίσω και ειδικά για την Ελλάδα η κίνηση ήταν ανάλογη με τις αρχές της δεκαετίας του ’80 δηλαδή 40 χρόνια πίσω.

Επίσης σε μελέτη του ΣΕΤΕ η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθει πριν τα μέσα του 2022 και πάρα τον εμβολιασμό.

Στην μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος με τη ματιά πλέον στην ερχόμενη θερινή περίοδο, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία (η οποία ανέκοψε την ισχυρά ανοδική πορεία των τουριστικών ροών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 8ετία). Καθώς η υγειονομική κρίση δημιουργεί νέες τάσεις στην επιλογή ταξιδιωτικών προορισμών (απαιτώντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε όρους ασφάλειας και ποιότητας), διαρθρωτικά ζητήματα των ελληνικών ξενοδοχείων (κυρίως η έμφαση στο μοντέλο μαζικού τουρισμού) ανάγονται σε άμεσες στρατηγικές προτεραιότητες.

Η πανδημία που προκλήθηκε από τον covid-19 και τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της έπληξαν την τουριστική βιομηχανία, έναν από τους σημαντικότερους σε συμβολή κλάδους της ελληνικής οικονομίας (με τις τουριστικές εισπράξεις να καλύπτουν το ¼ των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών). Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν μηδενίστηκε στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020, ενώ στο καλύτερο δίμηνο της φετινής περιόδου (Αυγ.-Σεπτ.), σημείωσε πτώση της τάξης του 60% (-35% για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν), έναντι μέσης πτώσης 12% στον λοιπό επιχειρηματικό τομέα. Βάσει αυτής της δυσμενούς εικόνας, η ζήτηση του κλάδου αναμένεται να σημειώσει ετήσια πτώση της τάξης του 80% (-85% από το εξωτερικό και 45% από την Ελλάδα), οδηγώντας σε απώλειες τουριστικών εισπράξεων της τάξης των €25 δις για την ελληνική οικονομία το 2020.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζεται στρατηγική στόχευση για την αύξηση πολυτελών ξενοδοχείων, δεδομένου ότι οι μονάδες 4-5 αστέρων καλύπτουν 23% των ελληνικών ξενοδοχείων, έναντι 65% στη Μεσόγειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση αναβάθμισης είναι ήδη εμφανής, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες σημείωσαν αύξηση 57% την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα (με διπλασιασμό των ξενοδοχείων 5 αστέρων), έναντι μείωσης 15% σε μονάδες 1-2 αστέρων. Τα πολυτελή ξενοδοχεία μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες υψηλής δαπάνης ενώ παράλληλα παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από χαμηλότερης ποιότητας ξενοδοχεία.

Επιτακτική κρίνεται επίσης η επίλυση διαχρονικών ζητημάτων ελλιπούς διασύνδεσης των νησιών με τους τόπους προέλευσης των τουριστών. Ειδικότερα το 60% των ξενοδοχειακών ΜμΕ σε νησιά δηλώνει πως η διασύνδεση αποτελεί τροχοπέδη στην δραστηριότητά τους, ενώ σαν βασική ευκαιρία ανάπτυξης αναγνωρίζουν την αναβάθμιση των υποδομών λιμανιών και κυρίως των αεροδρομίων της χώρας.

Από την πλευρά του κράτους χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης με μέτρα:

Α) την αναστολή των  δάνειων (κεφαλαίου και τοκοχρεολυσίων) έως τον Απρίλιο του 2022 καθώς οι Ελληνικές τράπεζες έχουν μέσα στην πανδημία του covid-19 χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σχεδόν 75 δισεκατομμύρια ευρώ

Β) Άμεση ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και εκταμίευση των χρήματων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Γ) Μείωση του εμμέσου κόστους των επιχειρήσεων όπως μείωση του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, των εμμέσων φορών σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και δημοτικά τέλη στους δήμους που αποδεδειγμένα δεν προσφέρουν υπηρεσίες.

Δ) Το μετρό της επιστρεπτέας προκαταβολής να γίνει δίκαιο, χωρίς τιμωριτικές διατάξεις όπως έγινε κατά την 3η επιστρεπτέα προκαταβολή. Επίσης η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα για τις επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού

Ε) Επιπλέον πραγματικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού που πήραν το ρίσκο και λειτουργήσαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2020.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ