ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγνωστη η πορεία της τουριστικής σεζόν 2020

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασε πρόσφατα τα εβδομηκοστά γενέθλια της είναι πολύ μακριά ακόμα από την έννοια της ολοκλήρωσης και της πραγματικής ένωσης.

Ο τουρισμός ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων θυμάτων του κορωνοιου, αφού ο συγκεκριμένος τομέας αναμένετε να πληγεί σε βαθμό τέτοιο που θα παρασύρει την Ελληνική Οικονομία σε ύφεση πάνω από 18% σε πραγματικά νούμερα.

Για τον τουρισμό πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τομείς αποφάσεων είναι τα σύνορα, οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία κτλ.

Η κυβέρνηση πάρα τα εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της ΜΗ εξάπλωσης του COVID-19 στους υπολοίπους τομείς και κυρίως στον τομέα της επανέναρξης της οικολογίας και ειδικά του τουρισμού είναι ακόμα πολύ πίσω.

Για μια ακόμη φορά δυστυχώς τα γεγονότα μας προλαβαίνουν.

Αερομεταφορές

Τα μέτρα προστασίας που καλούνται να λάβουν οι αεροπορικές εταιρίες, οι τουρίστες στην Ελλάδα προέρχονται στην πλειονότητα τους μέσω αεροπορικών συνδέσεων (charter), θα αλλάξουν εκ βάθρων..

Βραχυπροθέσμα θα πρέπει να ισοσκελίσουν τις οικονομικές απώλειες, να δημιουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού.

Με βάση έρευνα της ΙΑΤΑ μόνο το 14% δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι περιορισμοί

Το 60% (από το ποιο πάνω 14%) αναφέρουν ότι θα επιστρέψουν εντός δυο με τρεις μήνες μετά τον περιορισμό της πανδημίας και της αποδεδειγμένης θεραπείας σε περίπτωση έκθεσης στον COVID-19 και βεβαίως το 89% ανέφερε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την σταθεροποίηση της οικονομικής του κατάστασης.

Σύνορα

Ένας στους δυο Έλληνες δεν θέλει το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και προτιμά τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, ενώ ζητεί να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας και να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για τον COVID-19.

Σε πρόσφατη έρευνα  ό,τι αφορά την πολιτική της Ελλάδας σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, είναι ενδιαφέρον πως μόνο το 14,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί σε κάποιο βαθμό πως η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι.

Ξενοδοχεία

Η σεζόν για τους ξενοδόχους, και δικαίως, θεωρείται ήδη χαμένη. Ακόμα και εάν επιχειρηθεί να ανοίξει η σεζόν αρχές Ιουλίου, χωρίς ακόμα να έχει παρθεί επίσημη κυβερνητική απόφαση, είναι τόσο σύνθετο και αβέβαιο το περιβάλλον λειτουργείας που το «Βατερλό» στο οποίο οδηγεί τον κλάδο των ξενοδοχείων οι Υπουργοί Τουρισμού και Ανάπτυξης είναι βέβαιο.

Με βάση τα τρία σενάρια του Παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού

- 1ο Σενάριο: Μείωση κατά 58% στην υπόθεση σταδιακού ανοίγματος των συνόρων και της χαλάρωσης των περιορισμών στις αρχές Ιουλίου

- 2ο Σενάριο: Μείωση κατά 70% στην υπόθεση σταδιακού ανοίγματος των συνόρων και της χαλάρωσης των περιορισμών στις αρχές Σεπτεμβρίου

- 3ο Σενάριο: Μείωση κατά 78% στην υπόθεση σταδιακού ανοίγματος των συνόρων και της χαλάρωσης των περιορισμών στις αρχές Δεκεμβρίου

Με τα ποιο πάνω στοιχεία και επιπλέον ότι ο τουρισμός προσφέρει, ΑΜΕΣΑ 20 δις ευρώ και 40 δις έμμεσα στην Ελληνική Οικονομία θα πρέπει:

-          Εύκολος και αμέσως δανεισμός των επιχειρήσεων του τουρισμού. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πάνω από δυο μήνες δεν έχουν έσοδα και τα τουριστικά γραφεία ΑΥΘΕΡΕΤΑ πραγματοποίησαν στάση πληρωμών

-          Μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (παράδειγμα πολιτικής η Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία)

-          Αναβολή έως και 24 μήνες όλων των υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τράπεζες, ΔΕΚΟ και Δημόσιο Τομέα ώστε να μπουν οι βάσεις για μια δυνατή έναρξη το 2021

-          Με νομοθετική πράξη η προστασία των ξενοδόχων για πληρωμή από τα τουριστικά γραφεία του 80% του τιμολογίου πριν την άφιξη και του υπόλοιπο 20% εντός 15 ημέρων μετά την αναχώρηση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε φαίνομαι τύπου Thomas Cook  από την χρεωκοπία της οποίας πολλοί ξενοδόχοι δεν είχαν ανακάμψει

-          Άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών για τελικό έλεγχο ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό  όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία ενώ το ποσοστό αυτό για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργείας ανέρχεται στο 51,8% με πιθανή απόφαση των ιδιοκτητών να μην ανοίξουν να κυμαίνεται στο 62% για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργείας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ