ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης τιμά την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της

0

Ιδρύθηκε το 1999 από τον τότε Δήμο Αρκαδίου, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, του Τμήματος Περιβαλλοντικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης «Φάλκονας», στις εγκαταστάσεις του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Αμνάτου. Από το έτος 2012 το Μουσείο περιήλθε στον Δήμο Ρεθύμνης και αμέσως μετά ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα σε ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και έρευνες περισσότερους από 3000 πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, μεμονωμένους και σε ομάδες. Παράλληλα έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερους από 7.500 μαθητές και φοιτητές, όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης, κυρίως από το νομό Ρεθύμνου αλλά και από το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Πριν ακόμα από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του το Σχολικό Μουσείο είχε αρχίσει να τιμά ανθρώπους που λάμπρυναν με το έργο τους την εκπαίδευση. Έτσι το 2007 τίμησε την μεγάλη εκπαιδευτικό των σχολείων του παροικιακού Ελληνισμού και στυλοβάτη του Μουσείου Αργίνη Φραγκούλη. Στη συνέχεια έφερε στην επικαιρότητα το έργο σημαντικών γυναικών εκπαιδευτικών περασμένων ιστορικών περιόδων: της Αικατερίνης Σαουνάτσου, της Αμαλίας Μανουσάκη-Ζαννιδάκη, της Φατουμέ Κουμαριτάκη, της Λιλίκας Νάκου, της Χρυσής Αθανασιάδου, της Μαρίας Σταμαθιουδάκη, της Στρατονίκης Ουγιάρογλου και της Μαρίας Αλεφαντινού. Παράλληλα τίμησε μετά θάνατον και σημαίνοντες άνδρες εκπαιδευτικούς, όπως ο Μανουήλ Βερνάρδος, ο Εμμανουήλ Λουρωτός, ο Εμμανουήλ Γενεράλις, ο Μιχαήλ Πρεβελάκης και ο Αλέξανδρος Ψαράκης - Ψαρουδάκης.

Το Μουσείο όμως δεν τιμά μόνο εκπαιδευτικούς του παρελθόντος αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος! Έτσι, λίγο πριν την αναχώρησή του από το Ρέθυμνο, το 2015, τίμησε τον δάσκαλο του πρωτοποριακού σχολείου του Φουρφουρά Άγγελο Πατσιά, μαζί με τους συνεργάτες του Γεωργία Μποσδελεκίδου, Στάθη Παπαδόπουλο, Μαρία Χαριτάκη, Παναγιώτα Ρόπαλη, Αγγελική Κούρτογλου και Γιάννη Μανωλακάκη. Πέρυσι σε μεγάλη εκδήλωση στον αύλειο χώρο του, το Σχολικό Μουσείο τίμησε για την προσφορά τους στη προώθηση των φυσικών επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τρεις εκλεκτούς συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, τον Αντώνη Δαφέρμο, τον Κώστα Μυγιάκη και τον αείμνηστο, πια, Νίκο Τυροκομάκη.

Φέτος σειρά έχουν ερευνητές της εκπαιδευτικής ιστορίας του Ρεθύμνου. Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 7.00-9.00 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού  θα τιμηθούν τρεις εκλεκτοί συμπολίτες και συμπολίτισσες. Ο πρώτος είναι ο αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου Νικόλαος Δρανδάκης (1915-2004), που θα τιμηθεί για την θεμελιώδη δημοσίευσή του «Ειδήσεις περί των σχολείων Ρεθύμνης κατά το δεύτερον τέταρτον του 19ου αιώνος» αλλά και για σειρά άλλων δημοσιεύσεων, σχετικών με την εκπαίδευση του Ρεθύμνου.

Η δεύτερη που θα τιμηθεί στην εκδήλωση είναι η συνταξιούχος γυμνασιάρχης και συγγραφέας Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, για τη συμβολή της στην έρευνα της ιστορίας της εκπαίδευσης μέσω των βιβλίων «Από την Ιστορία του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου» και «Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών στη Χαλέπα Χανίων (1852-1983)», στην οποία και πήραν ανώτερη μόρφωση δεκάδες Ρεθεμνιωτοπούλες.

Ο τρίτος τιμώμενος θα είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος και διευθυντής σχολείου Γεώργιος Τσιγδινός, για την αποφασιστική του συμβολή στην ανάδειξη της εκπαιδευτικής ιστορίας της μονής Αγίου Πνεύματος Αγίου Βασιλείου, μέσω αφενός του βιβλίου του «Η Μονή και η Σχολή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου», που έχει σημειώσει δύο εκδόσεις, και αφετέρου των αγώνων του για αναστήλωση των εγκαταστάσεών της. Συντονιστής της τιμητικής εκδήλωσης θα είναι το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου Βασίλης Βαμβακάς, ενώ το έργο του Μουσείου θα παρουσιάσει εν συντομία ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης.

Θα προηγηθεί η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940). Σχολικό και διδακτηριακό δίκτυο», που στηρίζεται στη διδακτορική διατριβή του Επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη. Θα το παρουσιάσουν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης Νίκος Παπαδογιαννάκης, η ιστορικός Αγγελική Βλαχοπούλου και ο πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Γιάννης Παπιομύτογλου. Συντονίστρια της παρουσίασης θα είναι η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του η Διοικούσα Επιτροπή του Σχολικού Μουσείου αποφάσισε την τίμηση του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν επί τρεις αιώνες την ρεθεμνιώτικη εκπαίδευση, μέσω της δημιουργίας στον αύλειο χώρο του ενός σεμνού Μνημείου. Το Μνημείο  αυτό θα είναι αφιερωμένο στους αφανείς νηπιοδιδάκτες, δημοδιδασκάλους, δασκάλους, ελληνοδιδασκάλους και καθηγητές, που αλφαβήτισαν χιλιάδες Ρεθεμνιωτόπουλα. Κι αυτό, ξεκινώντας από το Κοινό και το Ελληνικό σχολείο της πόλης ήδη από το 1795 και προχωρώντας στο Παρθεναγωγείο το 1845, στα Σχολαρχεία του Αγίου Πνεύματος το 1858 και Μοναστηρακιού το 1869, στα 49 Γραμματοδιδασκαλεία, σε 183 δημοτικά Σχολεία, σε 48 επαρχιακά Παρθεναγωγεία, σε 6 κατ’ αρχήν νηπιακά σχολεία και σε 13 Ελληνικά Σχολεία, που στη συνέχεια εξελίχτηκαν σε Γυμνάσια και, ορισμένα, σε Λύκεια.

Για την ίδρυση και λειτουργία όλων των παραπάνω σχολείων, και μάλιστα σε δύσκολες ιστορικές περιόδους, όπως οι επαναστάσεις, οι πόλεμοι και οι κατοχές, αλλά και για την οικοδόμηση των διδακτηρίων τους, αφιέρωσαν τις δυνάμεις τους χιλιάδες αφανών εκπαιδευτικών, με αποκορύφωμα τον Νικόλαο Δετοράκη του Αβδελά που εκτελέστηκε μαζί με τους συγχωριανούς του το 1943 και τον Εμμανουήλ Λινοξυλάκη του 2ου Σχολείου του Ρεθύμνου, ο οποίος, παρότι συνταξιούχος, δίδασκε στο Σχολείο και άφησε την τελευταία πνοή στην έδρα του το έτος 1952. Σε όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς -περισσότερο ή λιγότερο ηρωικούς αλλά οπωσδήποτε αφοσιωμένους στο καθήκον τους- θα είναι αφιερωμένο το Μνημείο του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης, του οποίου την κατασκευή η Διοικούσα Επιτροπή ελπίζει να συνδράμουν οι εκπαιδευτικοί φορείς και όσοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ