ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια επαναστατική επιστήμη, αναδύεται στον ακαδημαϊκό χώρο: «Νευροφυσικη επιστήμη της συνειδητότητας»

0

 

Στην σύγχρονη εποχή δυο από τους επιστημονικούς κλάδους που έχουν αλματώδη εξέλιξη είναι η κοσμολογία που ασχολείται με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος και και η νευροφυσική  της συνειδητότητας που ασχολείται με τον μικρόκοσμο των εγκεφαλικών λειτουργιών της ανθρώπινης οντότητας. Οι δυο αυτές επιστήμες αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος ,εφ όσον από όποια πλευρά κι αν κοιταξουμε το κέρμα, αντιπροσωπεύονται οι ίδιες ιδιότητες του ενός ενιαίου νομισματος .  Επομένως δικαίως ο νομπελίστας φυσικός Pauli W υποστηρίζει ότι θα ταίριαζε καλύτερα αν τα φυσικά και τα ψυχικά φαινόμενα θεωρούνταν συμπληρωματικές προοπτικές της ίδιας πραγματικότητας. Η ανίχνευση των βαρυτικων κυμάτων (Νομπελ 2017),και η ανακαλυψη από τους φυσικούς ,6 επιπλέον διαστάσεων, τις οποίες δεν αντιλαμβανομαστε σε ατομικό επίπεδο, αλλά γίνονται αντιληπτές από τα ηλεκτρόνια   ανοίγουν  νέες προοπτικές τόσο στην κοσμολογία όσο και στην νευροφυσικη επιστήμη (D.Nanopoulos,Munich university lecture,10/10/2017).

Ο Μηνας Καφάτος, Ελληνοαμερικανός αστροφυσικός και συγγραφέας δημοσίευσε το βιβλίο: Το Συνειδητό Σύμπαν: «Μέρη και Ολοτητα στη Φυσική Πραγματικότητα».

Αφορα τις συνέπειες που ακλουθούν απο τα πρόσφατα πειραματικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν κάποιες απρόσμενες πτυχές του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται η ύλη. Συμπεραινει ότι μια γενικευμένη αρχή της συμπληρωματικότητας είναι διαδεδομένη όχι μόνο στις φυσικές θεωρίες όπως τα κοσμολογικά μοντέλα του σύμπαντος, αλλά και στην κατασκευή όλων των ανθρώπινων πραγματικοτήτων. Αυτή η μελέτη ανηκει στον τομεα QUANTUM ENTANGLEMENT

Στο παρόν αρθρο θα εξηγήσουμε τον χώρο και τις ποιότητες της Νευροφυσικης  επιστήμης της Συνειδητότητας.

Νευροφυσικη επιστήμη της Συνειδητότητας, είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος, που μαζί με την επιστήμη  της γνωστικής ψυχολογίας μελετά το χώρο της συνειδητότητας. Όταν λέμε συνειδητότητα εννοούμε την  ποιότητα της αντίληψης, τον βαθμό διαύγειας με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Το άρθρο αυτό βασίζεται σε πρόσφατη εργασία μου  στο πανεπιστήμιο  Otto-Friedrich-Universität του Bamberg.

Η σύγχρονη εποχή δοκιμάζεται από μια παγκόσμια κρίση, κρίση αξιών, που αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες. Η έννοια της συνειδητότητας παίζει σημαίνοντα ρόλο για την θεραπεία των συνεπειών και την έξοδο από την κρίση. Οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης χαρακτηρίζονται από αχαλίνωτο καταναλωτισμό, επιθετικότητα και ακραία εγωιστική συμπεριφορά. Ο Dalai Lama δίνει έμφαση στον ρόλο της νευροεπιστήμης σαν εργαλείο μελέτης της συνειδητότητας(Dalai Lama :2017).

Ο εγκέφαλος είναι ένα εργοστάσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν συντονισμένα, αρκετά δισεκατομμύρια νευρώνες που καθ’ ένας απ’ αυτούς αποτελεί μια μικροσκοπική βιολογική μηχανή, η οποία παράγει μια εμπειρία συνειδητότητας, στον παρόντα χρόνο και τόπο.

Η νευροεπιστήμη, είναι ο κλάδος που χαρτογραφεί και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η παραπάνω διαδικασία αποτυπώνεται μέσα στον εγκέφαλο, σαν εμπειρία συνειδητότητας (Seth Anil 2017). Συνειδητότητα κατά τον κβαντικο φυσικό M. Planck είναι η θεμελιώδης ουσία που διαπερνά τον κόσμο, που χωρίς την ύπαρξη της, δεν υπάρχει κόσμος ούτε εαυτός ούτε τίποτα απολύτως.

Τα τελευταία χρόνια, η νευροεπιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην μελέτη της συνειδητότητας. Η πρόοδος αυτή σχετίζεται με τη χρήση μεθόδων που αποτυπώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, την απομάκρυνση συγκεκριμένων σημάτων από ξεχωριστά νεύρα,  την μελέτη των mirror neurons(Marco Iacoboni :2005), την διαδικασία brain – reading, την ανάπτυξη του κλάδου της νευροδυναμικής που σχετίζεται με πλήθος από ψυχικά φαινόμενα, και με τον κλάδο της νευροτεχνολογίας στην φαρμακολογία  ή με πλήθος άλλων εφαρμογών στο χώρο της ιατρικής. (Dubrovskciy: 2013)

 

 Γιατί η νευροεπιστήμη βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας ?

Η μελέτη της συνειδητότητας αποκτά ολοένα μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς oi νευροφυσικοί  εξερευνούν τον χώρο του εγκεφάλου, επειδή εκεί βρίσκεται το σχετικό κέντρο διεργασιών όπου η ουσία της συνειδητότητας γίνεται εκδηλωμένη. Αυτός είναι ο λόγος που η νευροεπιστήμη βρίσκεται στο κέντρο της επικαιρότητας των επιστημών. Η μελέτη της συνειδητότητας (Σ) περιορίζεται από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η χαρτογράφηση των αισθητηριακών διαδικασιών κατά την νευρική λειτουργία στον εγκέφαλο. Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης στην ιατρική τεχνολογία, οσον αφορα  αυτόν  τον περιορισμό, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστεί σύντομα. Ο δεύτερος περιοριστικός παράγοντας αφορά την μελέτη της διαδικασίας, κατά την οποία φυσικά φαινόμενα δημιουργούν υποκειμενικές αντιληπτικές εμπειρίες της πραγματικότητας για το κάθε άτομο (Pruet D: 2014).

Κβαντικη φυσική και νευροφυσική επιστήμη

Και σε αυτό το σημείο, με τη βοήθεια της κβαντικής φυσικής, οι έννοιες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο απλοποιημένες και κατανοητές. Οι κβαντικοί φυσικοί  υποστηρίζουν ότι η ύλη είναι κρυσταλλοποιημένη ενέργεια. Αλλά οι έννοιες γίνονται πάλι πιο σύνθετες όταν γίνεται παραδεκτό ότι στον κόσμο δεν υπάρχει σταθερότητα αλλά η ζωή είναι μια διαδοχική σύνθεση από συμβαίνοντα (Haps = happenings) και ότι το αποτέλεσμα σε αυτά τα haps (Dürr Hanz Peter) επηρεάζεται από την ποιότητα της προσοχής του παρατηρητή ,στην διαδικασία της υποκειμενικής του ερμηνειας,,καθως παρατηρεί τα συγκεκριμένα φαινόμενα να εξελίσσονται.

Ο Heisenberg,ο γκουρού της κβαντικής φυσικής, μας λέει ότι το υποκείμενο (παρατηρητής) και το αντικείμενο (ενέργεια) αλληλεπιδρούν, στην δημιουργία ενός αποτελέσματος..

 

Λογικός δείκτης ευφυΐας (IQ) ,  Συναισθηματικός  δείκτης ευφυΐας EQ , Πνευματικός δείκτης ευφυΐας (SQ)

Αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, η ποιότητα της προσοχής του παρατηρητή συνδέεται με την πνευματική ευφυΐα του (SQ). Η SQ (πνευματική ευφυΐα), είναι ένα μέγεθος που συνδέεται με την IQ (λογικό δείκτη ευφυΐας) και με την EQ (συναισθηματικό δείκτη ευφυΐας), όπου ο πρώτος συνδέεται με την ικανότητα του ατόμου να λύνει προβλήματα που σχετίζονται με λογικά και μετρήσιμα μεγέθη και ο δεύτερος με την ικανότητα του να προσαρμόζεται όσο το δυνατόν καλύτερα στις υπάρχουσες κοινωνικές του σχέσεις, μεσω της ποιότητας της εμπάθειας . Η SQ  εξερευνά πως η αναβάθμιση μας στην κλίμακα της πνευματικότητας, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, τα χαρίσματα μας, με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα σε ένα ολιστικό πεδίο(περιβάλλον) ύπαρξης. Αλλά καθώς η SQ είναι ταυτόσημη με την έννοια της συνειδητότητας, προάγει το άνοιγμα της προσοχής μας σε συνειδησιακό επίπεδο.

Οι επιστήμονες της Neuroscience, καθώς η συνειδητότητα (Σ) δεν μπορεί να περιοριστεί στις λειτουργίες του εγκεφάλου, σε συνεργασία με κβαντικούς φυσικούς μελετούν με ποιο τρόπο η συνειδητότητα (Σ) ,σχετίζεται με τη μηχανική γνωστική διαδικασία, πχ. με ποιο τρόπο η συνειδητότητα (Σ) εισέρχεται στον εγκέφαλο. Προσπαθούν να εξηγήσουν ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της εισερχόμενης συνειδητότητας (Σ) αφ ενός σαν κενό μέγεθος όσον αφορά το περιεχόμενο (Samadhi) και αφ ετέρου της συνειδητότητας (Σ) που αποκτά περιεχόμενο, αφού περάσει σαν φως από τα μάτια μας ,μέσα στον σκοτεινό θάλαμο των διεργασιών ,στο χώρο του κωνοειδούς αδένα της επίφυσης, pineal gland (Hagelin 2004).

Τι αγνοούν οι επιστήμονες σχετικά με την λειτουργία του εγκεφάλου?

Για να συνοψίσουμε, οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει την διαδικασία εισροής, οργάνωσης και κατηγοριοποίησης των πληροφοριών στον εγκέφαλο. Αυτό που αγνοούν είναι που είναι αποθηκευμένες αυτές οι πληροφορίες, πριν εισέλθουν στον εγκέφαλο και πως κωδικοποιούνται οι πληροφορίες για να σχηματίσουν συμπλέγματα ενώσεων όπως πχ. είναι οι πρωτεΐνες, το νερό, το λίπος, κατά τον σχηματισμό (σύνθεση) του εμβρύου

Ποιες είναι αιτίες πισω από τα εκδηλωμένα φαινόμενα,πριν ακομα εμφανισθούν?

Μοντέρνοι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι η λειτουργία του σύμπαντος σχετίζεται με την συνειδητότητα (Σ) και ψάχνουν να μελετήσουν την ανάδυση των πολυάριθμων προοπτικών, καθώς αυτές αναδύονται και μετασχηματίζονται μέσα σε ένα αέναο και συνεχές όλον. Αν οι επιστήμονες βρουν μεθόδους να προσδιορίσουν και να μετρήσουν τα πεδία που επηρεάζουν τις εκδηλωμένες φόρμες της (Σ) συνειδητότητας μέσα από την επιστήμη της νευροφυσικής, τότε θα μπορέσουν να  εκμεταλλευτούν αυτά τα ευρήματα για πρακτικούς και ευνόητους  λόγους. Εννοούμε ότι θα μπορούν να βοηθήσουν στον μετασχηματισμό του κόσμου, ώστε να αναδυθούν και να κυβερνήσουν τον κόσμο, συμπαντικές αξίες όπως η ειρήνη.

Αυτό μπορεί να γίνει αν υπεισέλθουν και τροποποιήσουν τις αιτίες που παράγουν εξειδικευμένα αποτελέσματα, στα βαθύτερα στρώματα της συνειδητότητας, πριν αυτή εκδηλωθεί, ώστε το αποτέλεσμα της  συνειδητότητας να καταστεί ελέγξιμο και κατευθυνόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση ειδικά νευροεπιστημονικά εργαστήρια μελετούν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, σε μια προσπάθεια να μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται την υποκειμενική τους πραγματικότητα και να οριοθετήσουν  οι ιδιοι οι ανθρωποι τον ρόλο τους μέσα στον κόσμο.

(συνεχίζεται).

Σε τι αποσκοπούν οι νευροφυσικοί επιστήμονες?

Θέλουν αυτοί οι επιστήμονες να ωθήσουν τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν την κατανόηση της πραγματικότητας, μέσα από βέλτιστες αξίες σε συνεργασία με ομάδες διανοητών και φιλοσόφων, που μπορούν να αποσαφηνίσουν ποιες αξίες και για ποιο λόγο προάγουν την ευημερία του ανθρώπου και του σύμπαντος. Για παράδειγμα εχουν τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν αξιες όπως η ειρήνη Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σωκράτης έκανε το ίδιο πράγμα μέσα από τη διαλεκτική διαδικασία (Hegel), μέχρι την εποχή του οι άνθρωποι θεωρούσαν την «εκδίκηση» σαν θεμιτό και θεάρεστο έργο .Οι Μινωίτες ειχαν το μύθο του Σαρπιδόνα σαν σημείο αναφοράς σε παρόμοια θέματα και οι αρχαίοι Αθηναίοι τους ρήτορες, για να τους κατευθύνουν σε θεμιτές και κατευθυνόμενες επιδιώξεις. Οι μοντέρνοι επιστήμονες στοχεύουν σε πρακτικές, με σκοπό να αναθέσουν στους ανθρώπους, την ατομική τους υπευθυνότητα για την συμπεριφορά τους, τη στάση τους και τις προσδοκίες τους, και στην κοινωνία τις συλλογικές της ευθύνες.

Αυτές οι ποιότητες που ρυθμίζουν, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, συμπεριφορές, στάσεις και  προσδοκίες θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν κάτω από την αντίληψη ότι η συνειδητότητα (Σ) είναι η θεμελιώδης ουσία και η ύλη είναι απλά μια εκδήλωση της συνειδητότητας (Σ), που απλά χρησιμοποιεί την ύλη σαν όχημα μέσα από το οποίο εκδηλώνεται. Δηλαδή  ο άνθρωπος είναι ο υπηρέτης και η συνειδητότητα ο Κύριος, που ο Κύριος για να πάρει μορφή ,ώστε να  να γίνει ορατός και εκδηλωμένος ,χρειάζεται έναν υπηρέτη όχημα, να τον μεταφέρει στον κύκλο της ζωής. Ο Αϊνστάιν επιτυχημένα μας λέει ότι ζούμε σε ένα κόσμο, όπου η διαίσθηση που μας εισάγει στα άδυτα της συνειδητότητας είναι ένα θειο δώρο, και το μυαλό μας ένας πιστός υπηρέτης. Συνεχίζει παρατηρώντας ότι σήμερα έχουμε αντιστρέψει τους ρόλους, μεταχειριζόμενοι τον υπηρέτη σαν κύριο και τον κύριο σαν υπηρέτη

Τι ερευνούν οι νευροφυσικοί επιστήμονες ?

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν την αρχιτεκτονική της πληροφοριακής δομής, που είναι πίσω από την σκηνή, πριν ακόμα παράξει η εκδηλώσει την αναδυόμενη υποκειμενική πραγματικότητα και ερευνούν περεταίρω, πως αυτή η πληροφοριακή δομή μπορεί να χειραγωγηθεί ώστε να διαφοροποιηθεί ποιοτικά το συνειδησιακό (Σ) επίπεδο ώστε το αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί από τον επιδιωκόμενο σκοπό, όσον αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα είναι προϊόν συμπαραγωγής του υποκείμενου που κατευθύνει την προσοχή του, ώστε να αλληλεπιδράσει με το αντικείμενο, και από αυτή την αλληλεπίδραση να γεννηθεί ένα νέο αποτέλεσμα συνιστώμενο από μια  σειρά από happening, που θα σχετίζεται με τον επιδιωκόμενο σκοπό της κατεύθυνσης της προσοχής, ένα βήμα πριν την εκδήλωση της σειράς των happs, σχετικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτό τον τρόπο, το αποτέλεσμα να έχει χρησιμότητα σχετικά με την πνευματική ανέλιξη τόσο του ανθρώπου σε ατομικό επίπεδο ,όσο και της ανθρωπότητας σε συλλογικό επίπεδο.

 

Νευροεπιστήμη και διαλογισμός

Meditation Literally Rebuilds Your Brain

Για παράδειγμα θα διαλογιστούν βουδιστές μοναχοί πάνω σ’ ένα ναό, σε φυσικό επίπεδο η χημική δομή των υλικών του ναού δεν θα αλλάξει, η χημική σύσταση των δομικών υλικών θα μείνει η ίδια. Σε επίπεδο αντίληψης όμως, θα γίνει κατανοητό καθώς οι άνθρωποι θα νοιώσουν μια διαφορά στην ατμόσφαιρα του ναού. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του διαλογισμού εκδηλώθηκε στην ποιοτική δομή της ατμόσφαιρας του ναού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δυνητικά την ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από τη δημιουργία κατευθυνόμενων κύκλων διοχέτευσης της προσοχής μας, με σκοπό την παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.                                                                                                                 Έτσι οι επιστήμονες της Neuroscience μπορούν αφ’ ενός να μελετήσουν τι αλλαγές συμβαίνουν στον εγκέφαλο, καθώς κατευθύνουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα πεδία (Σ) χαρτογραφώντας και μελετώντας την διαφοροποίηση και αφ’ ετέρου να βρουν μεθόδους να υποβοηθήσουν, να κατευθύνουν και να ενθαρρύνουν λειτουργικές διαδικασίες. Αυτές οι διαδικασίες θα συνδέονται με την κατευθυνόμενη προσοχή της συνειδησιακής ουσίας, πριν την εκδηλωσή της στο υλικό επίπεδο, σαν συμπεριφορές στάσεις δεξιότητες και προσδοκίες στοχευοντας στην βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο των  ατομικων  όσο και του σύμπαντος (Schwartz 2017)

Berkmen H.,  Hagelin J.,  Schwartz S.,  Seth A.,Pauli W

Προς αυτή την κατεύθυνση διακεκριμένοι κβαντικοί φυσικοί, Berkmen H., o Hagelin J., ο Schwartz S., o Seth A.,Pauli W ,συνδεουν την κβαντική φυσική με την πνευματικότητα, ενθαρρύνοντας την Πνευματική Ανέλιξη μέσω πρακτικών διαλογισμού. Ο διαλογισμός είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, ισορροπίας, ,κατά την οποία  ο ανθρωπος εχει ταυτόχρονη επίγνωση , και  της υποκειμενικής συνειδητότητας  και του συλλογικού ασυνειδήτου. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο πνευματικής ανέλιξης ,καθώς η συνειδησιακή ενέργεια είναι λεπτή ,τόσο είναι ευκολότερα διαχειρισιμη σε υψηλώτερα επίπεδα σαν αιθέρια παρά σαν στερεή μορφή κρυσταλλοποίησης. Φαντασθείτε τον  πηλό σαν την έννοια της συνειδητότητας και το σχήμα των σταμνών μετά το ψησιμο. Όσο πιο αραιό είναι το μιγμα του πηλου, τοσο ευκολοτερο είναι να δώσουμε το σχημα που θέλουμε στις στάμνες .Οταν τελειώσει η διεργασία μετα το ψήσιμο,δεν εχουμε πλέον εναλλακτικές τροποποίησης εκτος να τις σπάσουμε εξ ων συνετέθησαν και να κάνουμε την επεξεργασία του πηλού από την αρχή.

Καθώς ο διαλογισμός αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα τόσο όσον αφορά τον εαυτό μας όσο και τον κόσμο, μέσα από τον διαλογισμό ερχομαστε πιο κοντα στην  αλήθεια ,οσον αφορά την επίγνωση μας ,για το ποια είναι η θέσης μας στο σύμπαν.O διακεκριμένος φιλόσοφος ,4 φορές τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ, Robert Frost  παρατηρεί: 'We dance round in a ring and suppose,But the Secret sits in the middle and knows. 'που σημαίνει ότι αυτός που έχει γίνει  κύριος του κέντρου της ύπαρξης του ,δεν χρειάζεται πλέον να υποθέτει, γιατί  είναι γνώστης , ξέρει.

Ο διαλογισμός είναι μια τεχνική που δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα της γνώσης της αλήθειας και την αποκοπή του από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων, κάτι τέτοιο εννοεί ο Πλάτωνας μέσα από την αλληγορία του σπηλαιου.

Τέλος ο Hagelin J, κάνει μια αναφορά στον περιβαλλοντικό μηχανισμό της αποσύγκλισης (decoherence) που διαφέρει από τον λογικό μηχανισμό και απορρίπτει το αξίωμα του Penrose, ότι η ύλη καταστρέφεται και παύει να υπάρχει.

Ο Hagelin πρεσβεύει  ότι είμαστε εκδηλωμένες προοπτικές της μιας, ενιαίας ,συνεχούς συνειδησιακής ουσίας, ότι όλα μέσα μας και γύρω μας εξελίσσονται μέσα σε ένα αέναο συνεχές, του οποίου είμαστε εκφράσεις. Οπως τα κύματα είναι εκφράσεις του ωκεανου. Ο λόγος που έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ξεχωριστά κομμάτια μέσα στο σύμπαν είναι προϊόν ενός μεριδίου άγνοιας, που είναι αναγκαία συνθήκη, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχισμα-όχημα που θα μας επιτρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας δήθεν σαν  κάτι ξεχωριστό από την συνειδησιακή ουσία, ώστε να δημιουργηθεί η γέφυρα που θα περάσει η ουσία της συνειδητότητας ,από την διάσταση του ανεκδήλωτου πνεύματος  στην διάσταση της  εκδηλωμένης ύλης. Έτσι παρατηρούμε την αναγκαία και απαραίτητη σχέση πνεύματος και ύλης. Το πνεύμα χρειάζεται την υλη για να εκδηλωθεί (κατοικήσει) μέσα από αυτήν και  η υλη χρειάζεται το πνεύμα για να αποδεσμευθει από την αβάσταχτη φαυλότητα της ασημαντότητας, γιατί είναι η κατοίκηση του πνεύματος μέσα στην υλη, που δίνει αξία στην υλη, γιατί είναι το  πνεύμα που δεν έρχεται μόνο του ,αλλά μπορεί να κουβαλήσει  πάνω του όλες εκείνες τις χρήσιμης ποιότητες που χαρακτηρίζουν την ζωή από ομορφιά σοφία καλοσύνη ενότητα (συνεχίζεται)

Σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο, βάσει της θεωρίας των strings και της entaglement theory, μια πληροφορία μπορεί να μεταφερθεί γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, υπερβαίνοντας τα φράγματα του τόπου και του χρόνου (Quantic mechanics ,Haluk Berkmen).

Έτσι ο Hagelin μας λέει, ότι οι σχέσεις μέσα στο σύμπαν δεν χάνονται (are never  collapsed), αλλά ακόμη και αν σιγούν, διακόπτονται, η παραμένουν αδρανείς, ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ την πιθανότητα να συνεχισθουν από κει που διεκόπησαν(σε χρονο t  και  τoπo s στις γηινες συντεταγμενες).Δηλαδη διατηρουν εν δυνάμει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν όταν οι συνθήκες, το ευνοήσουν (strings theory), μέσα στο ενιαίο αέναο συνεχές και το εξηγεί μέσα από τον μηχανισμό της αποσύγκλισης  (decoherence).

Έτσι η neuroscience,σε μια διεπιστημονική συνεργασία, έχει εν δυνάμει την ευκαιρία να υποβοηθήσει, ώστε οι χρήσιμες για τον άνθρωπο τάσεις από αδρανοποιημένες μη-συγκλίνουσες (decoherent), να μετασχηματιστούν σε συγκλίνουσες τάσεις (coherent trends),in an inclusive emptiness process ,ένα στάδιο πριν την εκδήλωσή τους στην υλη, με σκοπό την ανύψωση της πνευματικής δόvησης αφ ενός όσον αφορά τον εαυτό μας και αφ ετέρου κατ’ επέκταση όσον αφορά το  σύμπαν.

 

Ιδιότητες των βιοφωτονίων του εγκεφάλου

Το  ολογραφικό πεδίο των  βιοφωτονίων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και ίσως ακόμη και ολόκληρου του οργανισμού, μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα οσον αφορά τη μνήμη  και άλλα φαινόμενα που συνδέονται με τη  συνείδηση, όπως δηλώνει ο νευροφυσιολόγος Karl Pribram και άλλοι. Οι ιδιότητες συνάφειας του πεδίου των  βιοφωτονίων με τη συνειδητότητα σχετίζονται στενά με  τις ιδιότητες του φυσικού κενού και υποδεικνύουν τον πιθανό ρόλο του βιοφωτονιακού πεδίου ως διεπαφή με τις μη φυσικές περιοχές του νου, της ψυχής και της συνείδησης. Η ανακάλυψη και μελέτη της εκπομπής βιοφωτονίων παρέχει επίσης επιστημονική υποστήριξη σε ορισμένες μη συμβατικές μεθόδους θεραπείας που βασίζονται σε έννοιες της ομοιόστασης (αυτορρύθμιση του οργανισμού), όπως διάφορες σωματικές θεραπείες, ομοιοπαθητική και βελονισμός. Η ενέργεια "ch'i" που ρέει στα ενεργειακά κανάλια του οργανισμού μας (μεσημβρινοί) που σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματός μας μπορεί να σχετίζεται με κομβικές αρτηρίες  του βιοφωτονιακού πεδίου   του οργανισμού. Η «πράνα» της φυσιολογίας της ινδικής γιόγκα μπορεί να είναι μια παρόμοια ρυθμιστική ενεργειακή δύναμη που  βασίζεται  στα λεπτά, συνεκτικά ηλεκτρομαγνητικά βιο- πεδία(Marco Bischof, 1995 Biophotons ,The Light in Our Cells)

Στην εποχή μας  επιστήμονες ερευνούν  την  ορθότητα της συναρπαστικής  υπoθεσης ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου μας θα μπορούσαν να επικοινωνούν και μέσω του φωτός. Υποπτεύονται ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να έχει κανάλια οπτικής επικοινωνίας, αλλά δεν έχουν ιδέα τι στοιχεία και με ποιον τρόπο, μεταφέρονται μέσα από αυτή τη διαδικασία επικοινωνίας .

Ακόμη πιο συναρπαστικός είναι ο ισχυρισμός ότι εάν υπάρξει μια οπτική επικοινωνία που πράγματι συμβαίνει, τα βιοφωτονια που παράγουν οι εγκέφαλοί μας μπορεί να επηρεαστούν σύμφωνα με  τον κλάδο της  κβαντικής θεωρίας που ονομάζεται entanglement theory, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ισχυρή σχέση μεταξύ αυτών των φωτονίων, της συνείδησης μας και ενδεχομένως με όσα  αναφέρονται σε πολλές κουλτούρες και θρησκείες σαν Πνεύμα. Η κβαντική entanglement theory λέει ότι 2 εμπλεγμένα φωτόνια αντιδρούν, εάν δηλαδή το πρώτο από τα δυο φωτόνια επηρεαστεί, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται το άλλο φωτόνιο στο Σύμπαν ,το δεύτερο φωτόνιο επίσης αντιδρά χωρίς καθυστέρηση. Πρόκειται δηλαδή για μια επαναστατική διαπίστωση, που σχετίζεται με το spill over effect.Είναι μια διαπίστωση που αυξάνει την υπευθυνότητά μας ,αν γνωρίζουμε ότι η ποιότητα των αισθήσεων που βιώνουμε τον κόσμο, μεταδίδεται αυτόματα σε μικρόκοσμους η μακρόκοσμους που είμαστε εμπλεγμένοι μαζί τους χωρίς να έχουμε ακριβή γνώση σε ποιες κοσμικές  διαστάσεις είναι τα άλλα μας μισά. Επομένως οσο  καλύτερης ποιότητας σήματα παράγουμε μέσα μας , τόσο καλύτερες ποιότητες στέλνονται προς τα εξω μας στον κόσμο και τόσο καλύτερος θα είναι ο κόσμος που ζούμε μέσα του και το μαγικό είναι ότι αυτόματα γινόμαστε συλλογικά (σε ολιστικό φασμα υπαρξης) συνδημιουργοί και συμμέτοχοι σ ένα κόσμο εξαίσιας ομορφιάς( https://www.livescience.com/28550-how-quantum-entanglement-works-infographic.html)

Δημιουργικότητα και νευροεπιστήμη

Researchers mapped brain activity when volunteers read poetry and prose. The results show that poetry is like music to the human mind. Image credit: Jens Langner. Οι ερευνητές χαρτογραφούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι εθελοντές διαβάζουν ποίηση και πεζογραφία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ποίηση είναι σαν τη μουσική στο ανθρώπινο μυαλό.

Η σχέση της δημιουργικότητας με την συνειδητότητα είναι προφανής καθ όσον  Όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι αποτέλεσμα της δημιουργικότητας, που μπορεί να γίνει αντιληπτή ως πράξη μη τοπικής ,αλλα  στιγμιαίας αλληλεπίδρασης με ένα άλλο πεδίο της πραγματικότητας .ο Βerkmen μας λέει ότι οι πληροφορίες μπορούν να φθασουν μέχρι εμάς  σαν strings,άυλες χορδές, ινες, σαν να περνούν από τούνελ,  και μπορούν να γίνουν αντιληπτές  στιγμιαία, γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός. Έτσι, «η δημιουργικότητα μπορεί να γίνει κατανοητή ως πράξη μη τοπικής στιγμιαίας αλληλεπίδρασης με ένα άλλο πεδίο της πραγματικότητας» (Η.Berkmen 2017)Αλλά πως η δημιουργικότητα σχετίζεται με την Neuroscience,ερευνες αποδεικνύουν ότι όταν τα ατομα βρίσκονται κατω από την επήρεια δημιουργικής διαδικασίας (μουσική,τραγούδι,ζωγραφική,ποίηση,η κάθε άλλη διαδικασία έκφρασης),ο εγκέφαλος είναι σαν να βρίσκεται σε πάρτυ με πυροτεχνήματα,μια πληθώρα περιοχών του φωτιζεται, και τρομερά πολύπλοκες  νευρικες διαδικασίες συμβαίνουν αυτόματα ,καθως ανταλασσονται πληροφορίες μεταξυ των δυο ημισφαιριων του εγκεφαλου με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο( Bolwerk A.2014  “How Art Changes Your Brain”. ,Limb,Braun, 2008 “Neural substrates of spontaneous musical performance” )

 

Ο Hagelin λέει ότι δεν είμαστε ξεκομμένα μέρη από ένα θεμελιώδες σύνολο, που μπορούν  να καταστραφούν  και να μην υπάρχουν πια, αλλά μπορούμε να είμαστε απλά αδρανείς, σαν μια σπίθα μέσα στη στάχτη , διατηρώντας την δυνατότητα να αλληλεπίδρασουμε με το σύνολο και πάλι, όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν. Αυτό το θεμελιώδες σύνολο είναι ο τομέας συνείδησης (Μ. Planck) και είναι πιο βολικό για εμάς τους ίδιους να διαμορφώνουμε την αντίληψη ότι είμαστε ένα μέρος μέσα από αυτό, παρά ένα ξεχωριστό κομμάτι, από αυτό το θεμελιώδες σύνολο που αποτελεί την ουσία της συνειδητότητας .

 

Νευροεπιστήμη και τεχνη

Σχετικά με την τέχνη δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να πει κανείς, οι έρευνες (B Bolwerk A, 2014 και C Limb 2008) ήταν πολύ περιγραφικές, απεικονίζοντας την  τέχνη ως μαγικό χαλί, που σπάζει κάθε όριο χώρου και χρόνου και μεταφέροντας τον ακροβάτη που είναι επιβιβασμένος επάνω του, σε ένα  ατελείωτο αριθμό θαυμάτων στις  σφαίρες της υποκειμενικής αντίληψης της πραγματικότητας. Έτσι καταφέρνει να  αγκυροβολήσει  τον επιβάτη μέσα από αρχετυπικές διαδικασίες και ερεθίσματα, στο κέντρο της δράσης, καθιστώντας τον ταυτόχρονα και Κύριο και μάρτυρα της εξαίσιας  διαδικασίας της ζωής. Αυτή την κατάσταση εννοεί ο D. Gunamuktananda λέγοντας «Αυτή η βαθιά κινητήρια  πεποίθηση, της παρουσίας μιας ανώτερης λογικής σοφής  δύναμης, η οποία αποκαλύπτεται στο ακατανόητο σύμπαν , είναι η ιδέα μου για τον Θεό».

Είναι  η ίδια αντίληψη του Αϊνστάιν όταν παρατηρεί  ότι «το υψηλότερο συναίσθημα που μπορούμε να βιώσουμε είναι η αίσθηση του απόκρυφου και βρίσκεται  στη ρίζα όλων των αληθινών επιστημών».

"As you live deeper in the Heart....

the Mirror gets clearer and cleaner." RUMI

Και επειδη το αποκρυφο συνδέεται με το κεντρο που βρισκεται ενεργειακα στο τσάκρα της περιοχής της καρδιάς,η επόμενη αναδυόμενη,τα μεγιστα υποσχόμενη  επιστήμη, θα είναι εκείνη που θα μελετα εντατικά, τις λειτουργιες του εγκεφάλου σε σχεση με τα ερεθίσματα που προκαλούν στο ενεργειακό πεδίο του κέντρου της καρδιας. Αυτη η παραπάνω ισως  προφητική θα έλεγα  άποψη μου, ενισχύεται από το γεγονός ότι το κέντρο της καρδιάς είναι το κατ εξοχην πεδίο μεσα στο, και από το  οποιο αναδύεται,εκδηλωνεται εκφραζεται η συνειδητότητα εκφραζόμενη δια μεσου της υλης.Μετά ισως να ακολουθήσει ενας νεος επαναληπτικός κύκλος ζωής που οι ανθρωποι θα ξεκινήσουν παλι  από χαμηλές δονήσεις συνειδητότητας ,για να ξαναφτάσουν τις  ψηλότερες  κοκ.

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ EMPATHY

Για  να γίνουν όλα αυτά τα αναγκαία οι επιστήμονες θα εφεύρουν τρόπους να ουδετεροποιήσουν  την μοναδικότητα της εγωιστικής συμπεριφοράς ,μειώνοντας την ποσότητα της άγνοιας που μας χρειάζεται για να εκφραζόμαστε σαν ξεκομμένες προσωπικότητες από την ολότητα. Η εμπάθεια  η συμπάθεια από το ρημα συν+πασχω,δηλαδη συναισθάνομαι τι νοιώθει ο άλλος,δεν είναι τιποτα άλλο από το «κοινο» στις αρχαιες θεατρικές παραστάσεις,που αφορουσε το κοινο αισθημα που αναδυόταν μεταξυ ηθοποιου και θεατου.

Αυτό είναι το πρωτο βημα,μαζι με την εμπνευση   στην θεωρία του  design thinking.

To  δευτερο βημα είναι η γεννηση της ιδεας και το τριτο  βημα ,η πρακτικη εφαρμογη της ιδεαςστον κοσμο που ζουμε.

Η τεχνικές που χρησιμοποιούν οι νευροεπιστήμονες έχουν την παρακάτω λογική: αναπτύσσονται τα κεντρα του εγκεφάλου που καλλιεργούνται στοχευόμενες ποιότητες όπως είναι η δημιουργικότητα,για να ξυπνήσουν τον μηχανισμό του εγκεφάλου σε ατομικό επίπεδο

Δευτερο βήμα είναι , ,χρησιμοποιωντας διάφορους παράγοντες και κυρίως  μέσα από την τέχνη,να καλιεργήσουν  αξιες που προάγουν συμπάθεια ,αγάπη ,ειρήνη, ταπεινότητα, εθελοντισμό ,που ξυπνανε ψυχικά χαρίσματα που έχουν σχέση με την ολότητα.

Στο τρίτο στάδιο, μέσα από την καλλιέργεια της εμπάθειας ,οι ποιότητες αυτές ενθαρρύνονται να  διαχέονται (spill over effect) μέχρι να αφομοιωθούν περίπου εως  το 75% του στοχευόμενου πληθυσμού. Μετά δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για το άλλο 25%,, γιατί η υπόλοιπη εργασία θα γινει αυτόματα, μεσω του μηχανισμού «mirror neurons process»Κατι τέτοιο έκαναν οι πρόγονοι μας μέσω της δενδρολατρείας ,η εκκλησία μέσω της θείας κοινωνίας ,ενώ τώρα έχει επιστρατευθεί και η τεχνολογία μεσω της νευροφυσικής,που λειτουργωντας σε 2 επιπεδα ειτε χαρτογραφώντας ειτε επεμβαίνοντας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε έναν χάρτη του μυαλού σας. Κάντε ένα χάρτη των συναισθημάτων σας. Μην κρίνετε τα πράγματα σε αυτό, απλώς το παρατηρήστε.Και αυτή είναι η αρχή της τεχνολογίας για την υπερνίκηση των αρνητικών συναισθημάτων”(Δαλάι Λάμα).

Σήμερα η νευροφυσική επιστήμη εχει φθασει στο σημείο να εχει την δυνατότητα να τροποποιει τις συμπεριφορές μας ,διεγείροντας επεμβατικά συγκεκριμένες περιοχές στον εγκέφαλο μας.Ομως ο Σωκράτης δεν έκανε κατι παρόμοιο.

Επίσης οι πόροι στον πλανήτη λιγοστεύουν, τα όρια αναρχης διαχείρησης στενευουν.Κάποιοιαπ αυτούς  που  τον διαχειρίζονται  προσπαθουν να παρουν βελτιστα μέτρα.Μήπως θελουν να μείνουν στον πλανήτη οι άριστοι?Ομως ο Θεός μας έπλασε όλους ίδιους ,ο καθένας μας αν σταματήσει να βλέπει τον εαυτο του ότι εχει περισσότερα δικαιώματα από τον διπλανό του,μπορεί να σκαρφαλώσει στην κλίμακα της αριστείας.

Το μεγάλο διλημα στην εποχή μας είναι : θα είμαστε  άραγε ικανοί,σε ατομικό και συλλογικο επίπεδο, να διορθώσουμε από μόνοι μας τυχόν αρνητικά συναισθήματα για να συνυπάρξουμε μέσα σε ένα παγκοσμοιοπημένο πλανήτη σε ειρήνη και ομόνοια δείχνοντας σεβασμό κατανόηση και αποδοχή στη διαφορετικότητα των συνανθρώπων μας ,όπως και αυτοί προς εμάς?

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ