ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σελφοκονταρολογήματα της Αναστασίας Βενιέρη

0

Πίσω από τις πιο επιτυχημένες ‘vlogger’ του Instagram βρίσκεται η ευκαιρία της επαγγελματικής αυτοπροβολής. Συγγραφείς, διακοσμητές, σεφ και ειδικοί σε όλα, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σαν φωτογραφικό άλμπουμ για να φέρουν στις οθόνες μας νέες ιδέες, αλλά και σαν παραθυράκι στο ζηλευτό lifestyle τους. Σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπο, τα δύο τρίτα των χρηστών του Instagram είναι γυναίκες.

Πίσω από τις περισσότερες αυτές γυναίκες βρίσκεται ένας υπομονετικός σύντροφος, ένα ‘ανθρώπινο σελφοκόνταρο’, κατά τον Richard Godwin των Times, ο οποίος με τη σειρά του φέρνει στην επιφάνεια μια νέα μορφή ενδοοικογενειακής ‘καταπίεσης’. Είναι η περίπτωση της νέας γενιάς ‘Instagram συζύγων’, οι οποίοι περνάνε δύσκολες μέρες ως αθώα θύματα ενός ‘ερωτικού τρίο’: της γυναίκας τους, του τηλεφώνου της και εκείνων.

Ο ‘Trey’ δεν έχει φάει ζεστό φαγητό από τη μέρα που η σύζυγος του δημιούργησε καριέρα σαν vlogger συνταγών. Ότι τρώνε, πρώτα το φωτογραφίζουν.

Η πανέμορφη σύντροφος του ‘Jeff’, προσπαθεί ν’ απογειώσει τη δική της καριέρα στο χώρο του modelling.

Η σύζυγος του Farquharson πάλι, δίνει συμβουλές ανατροφής παιδιών με έμφαση στον αυτοσαρκασμό του τρόπου με τον οποίο ανατρέφουν τη δική τους κόρη. Σαν να λέμε ‘πως να μη μεγαλώσετε τα παιδιά σας’ δηλαδή.

Ο ρόλος του ‘Instagram συζύγου΄ είναι απαιτητικός. Περιλαμβάνει για παράδειγμα την αναδιάταξη των επίπλων ή και των ακροβατικών πάνω σε αυτά, με σκοπό την τέλεια φωτογραφία ή video.

Οι ‘Instagram σύζυγοι’ λοιπόν, μαζεύτηκαν στο instagramhusband.tumblr.com, και παραπονιούνται για τις ‘τρελές και φιλάρεσκες’ γυναίκες τους που τους υποβάλουν σε τέτοια βασανιστήρια. Μεταξύ σοβαρού και αστείου όμως εξομολογούνται ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα. Αν εξαιρέσουμε το ‘εγώ’ του ‘Jeff’, του συντρόφου του ανερχόμενου μοντέλου, ανεβαίνει και η δημοτικότητα του Farquharson που γράφει επίσης στο vlog της συζύγου του και δίνει συμβουλές σε νέους γονείς.

Ανάμεσα σε γενικεύσεις λοιπόν, καθώς και αυταρέσκεια και αυτοπροβολή, το κυνήγι της δημοσιότητας στο διαδίκτυο καλά κρατεί. Ο χαώδης χαρακτήρας του όμως, κάνει το κυνήγι ανελέητο. Κάθε είδους δημοσιότητα, ακόμα και η αρνητική, θεωρείται επιθυμητή.

Είναι όμως?

Λιγότερο χιουμοριστικές και ανάλαφρες είναι οι επώνυμες συνεντεύξεις φοιτητριών στα Βρετανικά ΜΜΕ, όπου εξομολογούνται τη συμμετοχή τους σε άλλη ιστοσελίδα, η οποία φέρνει σε επαφή πλούσιους άνδρες με πτωχές-πλην όμορφες- φιλόδοξες φοιτήτριες. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να βοηθήσει τις εν λόγω φοιτήτριες να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια και τους πλουσίους να βρουν εφήμερη συντροφιά.

Οι φωτογραφήσεις και οι συνεντεύξεις λειτουργούν σαν διαφήμιση.

‘Instagram σύζυγοι’ και ‘φτωχές φοιτήτριες’ ίσως έχουν κάποια κοινά σημεία.

Αυταρέσκεια, αυτοπροβολή, κι ένα εργαλείο που καμιά φορά γυρίζει μπούμερανγκ, κι έχει μεγάλη κι επικίνδυνη μνήμη: το Internet.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σελφοκονταρολογήματα της Αναστασίας Βενιέρη

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ