Αρχαία Ελλάδα, 350 Π.Χ.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, θεωρεί ότι ο Κόσμος είναι σφαιρικός στο σύνολο του, και ότι στο κέντρο του βρίσκεται η επίσης σφαιρική γη. Ο Αριστοτέλης δεν θεώρησε τη σφαιρικότητα της γης ως ‘δοξασία υπερβολικά απίθανη’, αλλά πίστευε ότι ‘υπάρχει συνέχεια μεταξύ του τόπου των Ηρακλείων στηλών και της Ινδικής’, και συνεπώς, ότι ‘η μεσολαβούσα θάλασσα είναι η αυτή’.
Αρχαία Ελλάδα, 240 Π.Χ.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ερατοσθένης, προχώρησε ένα βήμα ακόμα, και υπολόγισε την περιφέρεια της γης. Πρώτος ο Ερατοσθένης υποστήριξε ότι η γη είναι μια σφαίρα που βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος, το οποίο περιστρέφεται με συχνότητα εικοσιτεσσάρων ωρών. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι σήμερα, η περιφέρεια της γης υπολογίζεται σε 40.007,86 χιλιόμετρα, οι υπολογισμοί του Ερατοσθένη ήταν πολύ καλοί, μια και την υπολόγισε σε 39.690 χιλιόμετρα.
Ισπανία, 1519
Εμπνευσμένος από προηγούμενους εξερευνητές, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ήταν ένας από τους πρώτους θαλασσοπόρους που έκαναν το γύρο της γης με πλοίο, περνώντας στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσα από τον Ισθμό του Παναμά.
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2016
Μετά από αιώνες εξερευνήσεων, αιματοχυσίας και ταξιδιών γύρω από τη γη, ο διάσημος Αμερικάνος ράπερ ΒοΒ προσπαθεί να ισοπεδώσει τον πλανήτη και να τον επαναφέρει στην αρχική του επίπεδη μορφή. Αρνείται να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα ‘πρόβατα που πιστεύουν ότι η γη είναι σφαιρική’, καθώς επίσης και να ‘εξαπατηθεί’ από τους ‘μεγαλύτερους ψεύτες στην ιστορία’. Φαντάζομαι ότι εννοεί τον Αριστοτέλη, τον Ερατοσθένη, τον Μαγγελάνο και όλους τους υπόλοιπους εξερευνητές και επιστήμονες που ακολούθησαν.
Σάλπαρε λοιπόν ο ΒοΒ σε μια εκστρατεία επιφώτησης του παγκοσμίου κοινού, με καράβι το Twitter. Αν η γη ήταν στρογγυλή, υποστηρίζει ο BoB, ο ορίζοντας δεν θα ήταν μια ευθεία γραμμή αλλά μια καμπύλη. Ακόμα και όταν τον κοιτάμε από ψηλά.
O BoB είναι ένας από τους τελευταίους διάσημους ‘Flatearthers’, που υποστηρίζουν ότι ο ‘μύθος της επίπεδης γης’ είναι πραγματικότητα. Οι Flatearthers πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη.
Σαν φρεσκοσιδερωμένο σεντόνι…
Τα βουνά και τα κτίρια είναι απλές οφθαλμαπάτες που προκαλούνται από τον αέρα που αναπνέουμε…
‘Και οι ορειβάτες που αγανακτούν να τα ανέβουν?’ ίσως ρωτήσετε, και με το δίκιο σας.
Σύμφωνα με τους Flatearthers, κάποιοι από τους ορειβάτες σκοτώνονται. Είναι που ανακαλύπτουν κάποια ‘συνωμοσία’ γύρω από το θέμα, και συνεπώς πρέπει να πεθάνουν γιατί γνωρίζουν πολλά..
Προσωπικά, μόλις και μετά βίας προσπαθώ να κρατήσω το μυαλό ανοιχτό.
Αναρωτιέμαι όμως, είναι το σχήμα της γης που πρέπει να μας απασχολεί ή το περιεχόμενο της;
Οι πόλεμοι της; Οι αρρώστιες της; Η φτώχεια και η ανισότητα της μήπως;
