ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Οι Απεργήσαντες Εργάται Κρητικών Ενδυμάτων» του 1914 του Νικολέων .Ι. Τσουπάκη

0

Γράφει ο φιλόλογος και δημοσιογράφος Νικολέων .Ι. Τσουπάκης

Τότε που οι λεβέντες Κρητικοί φορούσαν σαλβάρια

 

Σήμερα σας παρουσιάζομε τους Απεργήσαντες Εργάτες Κρητικών Ενδυμάτων Ρεθύμνης σε εποχές που οι άνθρωποι διεκδικούσαν τα διακιώματά τους και δεν ήταν υποχείρια κανενός. Η φωτογραφία φέρει τον τίτλο «Οι Απεργήσαντες Εργάται Κρητικών Ενδυμάτων» και από κάτω αναφέρεται η ημερομηνία με την φράση «Εν Ρεθύμνη 5 Μαρτίου 1914». Σύμφωνα με τον κάτοχο της χαρακτηριστικής αυτής φωτογραφίας τον Γιώργο Παπαδάκη από τα Τζανακιανά, τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό δίπλα στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, πρόκειται για την πρώτη απεργία σωματείου που έγινε στο Ρέθυμνο ή εμπάση περιπτώση από τις πρώτες. Στην φωτογραφία με τους βρακοφόρους ράπτες εικονίζεται και ο λεβέντης πατέρας του Γιώργης Παπαδάκης (βλέπε βελάκι) και φαίνεται να τραβήχτηκε έξω από τον χώρο της Νομαρχίας. Ο Γιώργης Παπαδάκης ήταν από τους καλύτερους ράπτες κρητικών ενδυμάτων της πόλεως του νησιού και ήταν εγγονός του ήρωος Ιωάννη Παπαδάκη που σκοτώθηκε στη μάχη που έγινε στη θέση Συκιά το 1866 έξω από το Αρκάδι. Ο Τιμόθεος Βενέρης στο πιο έγκριτο και ολοκληρωμένο που έχει γραφτεί για τα γεγονότα του Αρκαδιού, αναφέρει ότι στον Ιερό λόχο που είχε δημιουργήσει ο οπλαρχηγός Μυλοποτάμου και πληρεξούσιος Ρεθύμνης Λεωνίδας Ματθαιουδάκης, ο οποίος είχε ως σημαιοφόρο και δεξί του χέρι τον αδελφό του Νικόλαο Ματθαιουδάκη, συμμετείχε ο πρωξάδελφός του Ιωάννης Παπαδάκης από το Καστρί Μυλοποτάμου, που σκοτώθηκε στη μάχη που έγινε στη θέση Συκιά’.

20x30

Σημειωτέον ότι ο οπλαρχηγός Λεωνίδας παπά Ματθαίου Ματθαιουδάκης από τις Αλιάκες Μυλοποτάμου, ήταν δάσκαλος και από τους πιο μορφωμένους και δραστήριους άνδρες της Κρήτης και γι’ αυτό εκλήθη να συνυπογράψει την Σύμβαση της Χαλέπας για την ημιαυτονομία της Κρήτης από τον Σουλτάνο που υπήρξε το κλειδί για την πλήρη απελευθέρωση του τόπου και την ένωση με την Ελλάδα. Ο ήρωας του Αρκαδιού Ιωάννης Παπαδάκης από το Καστρί είχε γιό τον Ιάκωβο Παπαδάκη ή Κουκουμιανό (Κουκουμιανοί λεγόταν στην οικογένεια επειδή το πατρικό τους ήταν στον Κούκουμο την περιοχή που είναι στη Βρύση του Καστριού και αργότερα επειδή είχαν παπάδες στο σόι ονομάστηκαν Παπαδάκηδες).

Παρακαλούμε όποιος γνωρίζει άλλα άτομα της φωτογραφίας, να μας πληροφορήσει στο τηλέφωνο 6945118500.

Ευχαριστούμε τον γιο του εικονιζόμενου στη φωτογραφία τον Γιώργο Παπαδάκη για την παραχώρηση της φωτογραφίας, διότι έτσι συμβάλλει στη γνωριμία μας με την τοπική ιστορία.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ