ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μέχρι 55 ευρώ το Στρέμμα μπορεί να εξασφαλίσει η αναδιανεμητική ενίσχυση αγροτών

0

Σύµφωνα µε τον κανονισµό που συµφωνήθηκε το µέγιστο ποσό ενίσχυσης αναδιανεµητικής καθορίζεται στο µέσο όρο των άµεσων ενισχύσεων ανά στρέµµα, για κάθε εκµετάλλευση. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα, έχει το δεύτερο µεγαλύτερο ποσό ανά στρέµµα στην EE, τα 55 ευρώ, µε βάση αυτόν τον υπολογισµό. Φαίνεται λοιπόν πως το εργαλείο αυτό, αν αξιοποιηθεί σωστά, µπορεί πράγµατι να δώσει ώθηση στις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις.

Σηµειώνεται πως το ποσό που θα προκύψει δίνεται σε όλες τις εκµεταλλεύσεις για έναν συγκεκριµένο αριθµό στρεµµάτων που ενεργοποιεί δικαιώµατα και δηλώνει ο κάθε αγρότης στο ΟΣ∆Ε από το 2023 και µετά. Συνήθως, ο αριθµός αυτός ορίζεται µε βάση τον µέσο όρο του µεγέθους των αγροτικών εκτάσεων ανά αγρονοµική περιφέρεια. Οπότε για παράδειγµα αγρότης µε 100 στρέµµατα αροτραίες θα λάβει συµπληρωµατικό πριµ µόνο για 50 στρέµµατα κ.ο.κ. Κερδισµένοι από τη συγκεκριµένη φόρµουλα θα βγουν αγρότες µε µικρό αριθµό στρεµµάτων και χαµηλό ύψος αξίας δικαιωµάτων, καθώς θα υποστούν- πάντα σχετικά µε τους µεγάλους αγρότες -µικρή περικοπή για χάρη του κουµπαρά της αναδιανεµητικής, µε το ποσό που θα τους επιστραφεί ως αναδιανοµή να είναι οπωσδήποτε µεγαλύτερο από εκείνο που θα έπαιρναν χωρίς αυτό το καθεστώς.
Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο ΥΠΑΑΤ ώστε η αναδιανεµητική πληρωµή να καλύψει κυρίως τις απώλειες από τα ιστορικά δικαιώµατα (σύγκλιση), ένας τέτοιος διαχωρισµός των δικαιούχων φαίνεται πως δεν είναι εφικτός βάσει των τελικών κοινοτικών οδηγιών. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, να το διαφηµίσει ως ένα τέτοιο µέτρο, λέγοντας χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο τύπου µετά την τελική συµφωνία για την ΚΑΠ ότι θα αξιοποιήσει «τα εργαλεία της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της ενίσχυσης των µικροκαλλιεργητών για τη στήριξη του εισοδήµατός τους και την άµβλυνση των επιπτώσεων της εσωτερικής σύγκλισης (σ.σ ιστορικά δικαιώµατα), ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το πλέγµα προστασίας για παραγωγικούς κλάδους που αντιµετωπίζουν δυσκολίες µέσα από την αύξηση του ποσοστού στήριξης των συνδεδεµένων ενισχύσεων». Πάντως, ένας διαχωρισµός των δικαιούχων µε βάση την ιδιότητά τους (κατ’ επάγγελµα αγρότης π.χ) µοιάζει να είναι πιο πιθανός.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως η Κοµισιόν έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-µέλη να ενεργοποιήσουν το σχετικό καθεστώς πριν τη νέα ΚΑΠ, δηλαδή το 2022, ωστόσο οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ δεν δείχνουν κάποια πρόθεση να προβούν σε δραστικές αλλαγές στη µεταβατική.

Με την αναδιανεµητική να καταλαµβάνει το 10% των πόρων των άµεσων ενισχύσεων, το νέο πρασίνισµα το 25%, τη συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών 2-3% και το 13% να πηγαίνει για την εξισωτική, επιβεβαιώνεται πως το τσεκ (πράσινη+βασική) τη νέα περίοδο, από τα 1,6 δις ευρώ που είναι σήµερα, πρέπει να υπολογίζεται γύρω στα 850 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις συνδεδεµένες ενισχύσεις.

Παράθυρο εκπτώσεων για το νέο πρασίνισμα

Ένα σύστημα εκπτώσεων (rebates) μπορεί να επιφέρει έως και 50% μείωση στα κονδύλια που προορίζονται για
το νέο πρασίνισμα και έτσι να μπορέσει η βασική ενίσχυση να διατηρηθεί σε καλύτερα επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε για τη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη που θα προβλέψουν ότι άνω του 30% των χρημάτων του ΠΑΑ θα προορίζονται για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, θα έχουν το δικαίωμα να εισάγουν μία τέτοιου είδους «έκπτωση» στο νέο πρασίνισμα. Σημειώνεται εδώ πως η χώρα μας την τρέχουσα περίοδο έχει δεσμεύσει το 57% των κονδυλίων του ΠΑΑ για δράσεις επωφελείς για το περιβάλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες και οι όροι που θα διέπουν τη σχετική έκπτωση, οπότε μένει να φανεί πώς
θα μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί αυτό το παράθυρο. Όσον αφορά το σχεδιασμό του νέου πρασινίσματος, η χώρα μας ακόμα «ψάχνεται». Πέρα από τους κτηνοτρόφους που μπορούν εύκολα να καλυφθούν από τις σχετικές δράσεις λόγω της περιβαλλοντικής φύσης των βοσκοτόπων, η φυτική παραγωγή αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση. Ενισχυμένη αμειψισπορά, αγρανάπαυση, θρυμματισμός κλαδιών, βιολογική γεωργία, εναλλακτικές μέθοδοι σποράς και γεωργία ακριβείας στην άρδευση είναι από τα υποψήφια μέτρα επιδότησης που εξετάζονται.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ