ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η απουσία μέτρων στήριξης ήρθε να προστεθεί στα ήδη μεγάλα προβλήματα

0

Η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκει την πλειοψηφία των α/κ με ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα. Τόσους μήνες μετά την έναρξη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, η απουσία μέτρων στήριξης όσων έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που πάρθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς, έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Μπροστά στο ξεκίνημα της θερινής περιόδου, χιλιάδες παραγωγοί δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να αγοράσουν τα κατάλληλα εφόδια, γεγονός που θα έχει συνέπειες τόσο για την επιβίωσή τους, όσο και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.
Αυτή την περίοδο, χιλιάδες α/κ που δούλευαν όλο το χρόνο, κάνοντας τεράστια έξοδα με βάση το υψηλό κόστος παραγωγής, βλέπουν ένα μέρος των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο ή να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, που έδωσαν το Πάσχα σε εξευτελιστικές τιμές το κρέας, κάτω από την πίεση των μεγαλεμπόρων, και συνεχίζουν να δίνουν το γάλα κάτω του κόστους.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με τους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών και πατάτας. Σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή παίρνουν τις πατάτες. Τιμή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Οι πατατοπαραγωγοί πουλάνε την πατάτα σε μεγαλέμπορους με 0,25 λεπτά το κιλό και τελικά ο καταναλωτής την αγοράζει με 1 ευρώ περίπου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους παραγωγούς που πουλούσαν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.
Αυτή την κατάσταση βιώνουν οι παραγωγοί πολλών προϊόντων, όπως οι ελαιοπαραγωγοί, που είδαν την τιμή του ελαιόλαδου να κατρακυλά, οι αμπελουργοί, που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν το κρασί και τη τσικουδιά τους στην αγορά.  Τα ίδια αντιμετωπίζουν όλα τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και συνθηκών. Οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες: «Οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς», αυτά προβλέπει η ΕΕ. Οι όποιες εξαγγελίες περί «πάταξης της αισχροκέρδειας» σταματάνε μπροστά στα «νόμιμα» κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όλοι μαζί αρνούνται να υλοποιήσουν το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτερες εγγυημένες τιμές. Την ίδια στιγμή, η λαϊκή οικογένεια ακριβοπληρώνει τα τρόφιμα. Την ίδια ώρα, πολλοί αγρότες, σε πολλές περιοχές της χώρας, βλέπουν να μην συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές στην παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές. Αυτό γίνεται γιατί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών, παρόλο που πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής.    Επίσης, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, στη βάση των αντίστοιχων οδηγιών της ΕΕ, όπως και για επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των μικρών παραγωγών, επιδεινώνετε και άλλο η κατάσταση τους.
Από την άλλη, από τον Μάρτη μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί δισεκατομμύρια ευρώ, στους χονδρέμπορους τροφίμων και για βιομηχάνους, για να σωθούν τα κέρδη τους.  Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχει καλέσει τους φτωχούς και μεσαίους α/κ σε οργανωμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Διότι, μπροστά στον νέο κύκλο κρίσης, μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα επόμενα χρόνια, οι α/κ που σήμερα δίνουν μάχη για να μείνουν στο χωράφι τους, πρέπει να απαντήσουν, και να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, σε κοινή πορεία και δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, με βάση την πείρα που υπάρχει, πρέπει να γίνουν βήματα στη συνείδηση τους, ότι ο αντίπαλός τους, είναι η τάξη των μεγαλοαγροτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών, για λογαριασμό της οποίας ενεργούν οι κυβερνήσεις με βάση την ΚΑΠ. Αυτή η τάξη πρέπει να ανατραπεί. Αν θέλουν να δουν άσπρη μέρα. Μόνο έτσι η παραγωγή θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.


Στέλιος Αλεξάκης

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ