ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πιέσεις για έκτακτο αγροτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ασκούν οι κυβερνήσεις

0

Επιπρόσθετα, επαναφέρεται το αίτηµα για ένα ταµείο στήριξης από την κατάρρευση των τιµών παραγωγού σε καίριους τοµείς της αγοράς όπως του κρέατος, που ενόψει Πάσχα αντιµετωπίζει µεγάλο πρόβληµα στη διάθεση αµνοεριφίων.

Μάλιστα, σύµφωνα µε την Ιρλανδική Ένωση Αγροτών Bοοειδών και Προβάτων (ICSA) οι «υπερκορεσµένοι πόροι» της ΚΑΠ δεν θα επαρκούσαν για να διατηρήσουν σε αυτήν τη φάση τη βιωσιµότητα των γεωργικών εκµεταλλεύσεων, δεδοµένης της πρωτοφανούς κρίσης. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η χρηµατοδότηση της ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να τεθεί στη διάθεση των τραπεζών, δήλωσε ο πρόεδρος της ICSA, Edmund Phelan, καθώς θα επέτρεπε την εξόφληση των τραπεζικών δανείων και την παροχή πρόσθετης πίστωσης χαµηλού κόστους για τη στήριξη των ταµειακών ροών στις εκµεταλλεύσεις.

Ίδια ανησυχία σε πολλές χώρες

Μάλιστα, τα λόγια του προέδρου της ICSA, απηχούν στις ανησυχίες που διατυπώνουν και οι εγχώριοι συντελεστές του αγροτοκτηνοτροφικού τοµέα της χώρας µας, που ζητούν πιο… γενναιόδωρη ρύθµιση στο πνεύµα της διαγραφής χρεών. Κατά τον Phelan η διακοπή εµπορικών καρτών σε συνδυασµό µε σοβαρή αστάθεια στις αγορές βοδινού και αρνιού θα πλήξει τις ταµειακές ροές σε πολλές γεωργικές εκµεταλλεύσεις τη στιγµή που θα χρειαστούν χρήµατα για λίπασµατα, ζωοτροφές, καύσιµα και, σύντοµα, για ενσίρωση πρώτης κοπής.

Σε αυτό το πνεύµα προτείνεται η τραπεζική ρευστότητα να υποστηρίζεται µε ισοδύναµα χρήµατα από την ΕΚΤ µη µηδενικό επιτόκιο, ενώ στο πλαίσιο αυτό οι εθνικές κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως ώστε συστηµικές τράπεζες να προσφέρουν την δυνατότητα για:

-Μονοετή διακοπή αποπληρωµής αγροτικών και επιχειρηµατικών δανείων.

-Η αποπληρωµή να προστεθεί στο τέλος του δανείου χωρίς ποινή.

-Μη κατάσχεση σταβλικών εγκαταστάσεων.

Εκτός συµβατικού γεωργικού προϋπολογισµού

Στο ίδιο µήκος και οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ, COPA-COGECA, που καλούν την Κοµισιόν να διασφαλίσει την οµαλή λειτουργία της γεωργικής παραγωγής, συµπεριλαµβανοµένης της ταµειακής ροής, ενόψει περαιτέρω περιορισµών που θα εγκριθούν τις επόµενες εβδοµάδες. Λαµβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις, οι COPA-COGECA προτείνουν στην Επιτροπή να στηρίξει τους τοµείς γεωργίας και αγροτουρισµού µε πόρους που προέρχονται εκτός του συµβατικού γεωργικού προϋπολογισµού.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ