ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το αγρο-ομόλογο που χρειάζεται η ελλληνική γεωργία και τα ημίμετρα

0

Αν τα 15 και πλέον δισεκατοµµύρια ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως κόστος µέτρων για τους εργαζόµενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό είναι γεγονός, τότε τα 150 εκατοµµύρια ευρώ που έθεσε στη διάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, µάλλον αποτελούν στάχτη στα µάτια!

Χώρια που και αυτά δεν έχουν κατανεµηθεί και κανείς δεν ξέρει µέχρι αυτή την ώρα πού και πώς πρόκειται να διατεθούν. Τόσο που οι καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι ο Σταϊκούρας τα έδωσε στον Βορίδη για να τα διασώσει... ως δαπάνη του προϋπολογισµού. Κι όµως, για πολλούς η παρούσα συγκυρία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισµό του ρόλου του πρωτογενούς τοµέα και το σχεδιασµό µιας γενναίας πολιτικής που θα τον καταστήσει εκ νέου ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας. Ειδικά τώρα που ο τουρισµός οδηγείται σε µεγάλη κάµψη, η οικοδοµή δεν αποτελεί βιώσιµη λύση και το εισαγωγικό εµπόριο είναι καταστροφή.

Τώρα που η οικουµένη ξαναβλέπει το θέµα της διατροφικής επάρκειας του πλανήτη, οι χώρες επαναπροσεγγίζουν την τοπική παραγωγή και η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο πλεονέκτηµα βιοποικιλότητας και µε σηµαία τη µεσογειακή δίαιτα θα µπορούσε να κατακτήσει εξαίρετη θέση στις διεθνείς αγορές. ∆εν αρκούν λοιπόν τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες χωρίς κι αυτά να είναι καθαρό πότε και πώς θα διατεθούν, χρειάζεται ένα γενναίο «αγρο-οµόλογο» το οποίο θα στηρίξει ένα φιλόδοξο και ολοκληρωµένο σχέδιο αναδιάταξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, διαµόρφωσης ζωνών καλλιέργειας και δηµιουργίας νέων πεδίων αναζήτησης σταθερής υπεραξίας.

Το περιβάλλον προσφέρεται γιατί το κοινοτικό πλαίσιο χαλαρώνει, νέοι οικονοµικοί πόροι για τη γεωργία αναζητούνται ακόµα και µέσω της ΕΚΤ και οι Έλληνες αγρότες είναι περισσότερο έτοιµοι από ποτέ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ