ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πως να κάνετε τη σωστή λίπανση

0

Οι βροχές που ήδη καταγράφονται, αλλά και οι επόμενες βροχές που όλοι εύχονται κι ελπίζουν να είναι αρκετές στον τόπο μας, δημιουργούν το κατάλληλο "περιβάλλον" για να πέσουν στα λιόφυτα και τα αμπέλια τα λιπάσματα που ενδείκνυνται, ανάλογα βέβαια πάντα με τις ανάγκες του εδάφους.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει και η περίοδος για το κλάδεμα, τόσο της ελιάς όσο και των αμπελιών, ενώ μετά το κλάδεμα στις ελιές θεωρείται απαραίτητος ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκό, για να απολυμανθούν οι "πληγές" που θα έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μολύνσεων.

Όπως εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο γεωπόνος Π.Ε. και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου Δημήτρης Καραβιώτης, «καλό θα είναι από τώρα και μετά να πέσουν τα λιπάσματα. Σε ό,τι αφορά την ελιά, αν έχουν γίνει βαριά κλαδέματα, καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν αζωτούχα λιπάσματα. Αυτοί οι οποίοι του χρόνου περιμένουν βεντέμα, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν καλιούχα λιπάσματα...».

Στο ερώτημά μας αν είναι απαραίτητο να γίνει ανάλυση εδάφους πριν τη χρησιμοποίηση του λιπάσματος, ο ίδιος απαντά ότι θα ήταν πάρα πολύ καλή ενέργεια αυτή. Και θα ίσχυαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδάφους τουλάχιστον για επόμενα 5-6 χρόνια. Βέβαια, από 'κει και πέρα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν στο έδαφος τα συστατικά που απαιτούνται, αλλά για κάποιους λόγους να μην μπορεί το δέντρο να τα απορροφήσει.

Οπότε το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο, αλλά αυτή τη στιγμή οι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιορισμένες δυνατότητες πληρέστερου ελέγχου. Για παράδειγμα, το καλύτερο θα ήταν η "φυλλοδιαγνωστική" ανάλυση, που ωστόσο στην Κρήτη - σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραβιώτη - δεν υπάρχουν τα εξειδικευμένα εκείνα εργαστήρια που θα μπορούσαν να την κάνουν.

Στο μεταξύ, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο κόσμος δεν αγοράζει ακόμα μέχρι σήμερα λιπάσματα στο βαθμό που αγόραζε άλλα χρόνια. «Δεν έχει βρέξει ακόμα πολύ. Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό, αφού οι παραγωγοί ξέρουν ότι θα τους πάρει το κράτος τη μισή αξία του ελαιολάδου που θα πουλήσουν», σύμφωνα με τον κ. Καραβιώτη. Στο ερώτημά μας αναφορικά με τις τιμές των λιπασμάτων, για παράδειγμα στη συσκευασία των 40 κιλών, ο ίδιος απαντά ότι τα απλά λιπάσματα ξεκινούν από τα 12 ευρώ, και φτάνουν μέχρι τα 30 ευρώ τα πιο σύνθετα λιπάσματα.

«Οι τιμές των λιπασμάτων δεν έχουν μειωθεί. Έχει μειωθεί μόνο ο ΦΠΑ», όπως λέει ο Δημήτρης Καραβιώτης.

Από την άλλη, οι ελαιοπαραγωγοί που θα λιπάνουν θα πρέπει και να τύχουν και σε μια χρονιά που θα πέσουν οι αναγκαίες βροχές για να λειώσουν τα λιπάσματα. «Πρόπερσι το λίπασμα δεν έλειωσε και όσοι χρησιμοποίησαν λιπάσματα απλώς πλήρωσαν χωρίς να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε φέτος να έχουμε τις βροχές που πρέπει...».

Σε ό,τι αφορά τη λίπανση των αμπελιών, ο κ. Καραβιώτης απαντά ότι τώρα θα πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα και σε αυτή την καλλιέργεια, όπου και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο συνθετικά λιπάσματα.

Τώρα κλαδεύονται όλα

Στο μεταξύ, τώρα ξεκινάνε τα κλαδέματα σε ελιές και αμπέλια. «Στο αμπέλι στις πρώιμες ποικιλίες ήδη έχουν γίνει τα κλαδέματα. Και επειδή δεν περιμένουμε παγετό, δεν υπάρχει πρόβλημα να κλαδευτούν τα αμπέλια. Όταν θέλουμε πρώιμη παραγωγή, τα κλαδεύουμε νωρίς. Όσο πιο νωρίς κλαδέψουμε, τόσο πιο νωρίς θα έχουμε παραγωγή, και αντίθετα, όσο πιο αργά κλαδέψουμε, τόσο πιο όψιμη θα είναι η παραγωγή...».

Τώρα κλαδεύονται εξάλλου οι μηλιές, οι αχλαδιές, οι βερικοκιές και οι ροδακινιές. Στα εσπεριδοειδή μόνο δεν αγγίζουμε, όπως λέει ο Δημήτρης Καραβιώτης, αλλά περιμένουμε άνοιξη καιρού ή καλοκαίρι, γιατί τα εσπεριδοειδή κινδυνεύουν με ασθένειες αν κλαδευτούν ενώ υπάρχουν υγρασίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ