ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ανθρακας: Ποια η σημασία του στον ενόργανο κόσμο

0

Τι είναι ο άνθρακας 

Ο άνθρακας στα αγγλικά Carbon, ίσως όλοι γνωρίζουν από τα μαθητικά χρόνια τους, είναι το αμέταλλοχημικόστοιχείο, με χημικό σύμβολο C,το οποίο δρα πάντα ως αμέταλλο τετρασθενές στοιχείο δηλ. έχει το άτομο του  τέσσερα ηλεκτρόνια διαθέσιμα για τη δημιουργία ομοιοπολικών χημικών δεσμών.

Ο άνθρακας είναι ένα από τα χημικά στοιχεία γνωστό από την Αρχαιότητα, το τέταρτο κατά μάζα πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, μετά το υδρογόνο, το ήλιο και το οξυγόνο.

Ποια η σημασία του

Το άτομο άνθρακας είναι το πλέον σημαντικό άτομο, καθόσον είναι ο <<θεμέλιος λίθος>> της κάθε μορφής ζωής στον ενόργανο κόσμο.

Η σημασία του άνθρακα στη ζωή είναι τεράστια, γιατί αυτός συμβάλει με το άζωτο, τα  μέγιστα στον ενόργανο κόσμο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, ότι χωρίς τον άνθρακα και το άζωτο δεν θα υπήρχε  ζωή.

Οι λειτουργίες του άνθρακα είναι εκπληκτικές  από τη σταθερότητα των βιοχημικών μορίων που εγγυάται η δομή των ατόμων του άνθρακα που τα συνθέτουν, μέχρι τη χρήση του άνθρακα ως πρώτης ύλης σε βιομηχανίες, μέσα μεταφοράς και ως πηγή ενέργειας.

Συμμετέχει σε πολλαπλές φυσικοχημικές αντιδράσεις και όλες τις βιολογικές διεργασίες και είναι η πρώτη ύλη για ένα τεράστιο αριθμό προϊόντων που καταναλώνει και παράγει ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση

Συμβάλει στην δημιουργία της ύπαρξης όλων των ζωικών και φυτικών οργανισμών με την διαδικασία της ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ, που είναι η συνένωση του άνθρακα του ατμοσφαιρικού αέρα, με το υδρογόνο και το οξυγόνο , μετηνβοήθεια  ενέργειας από τον ήλιο.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η θρέψη των φυτών και η παράταση του κύκλου ζωής των.       

Η Επιστήμη που το εξετάζει είναι η οργανικήχημεία, στην οποία  περιλαμβάνεται η βιοχημεία χάριν της οποίας εξετάζονται όλες οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε οργανισμό, κύτταρα και οικοσυστήματα. Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον κάθε οργανισμό (ανθρώπινο, φυτικό,ζωικό), με ένα χημικό εργοστάσιο, που παράγονται χρήσιμα προϊόντα.

Μεταξύ των μεγάλων επιστημόνων της οργανικής χημείας, περιλαμβάνεται και ο Έλληνας καθηγητής οργανικής χημείας Λεωνίδας Ζέρβας, που μαζί με τον καθηγητή Μαξ Μπέρκμαν, προέβησαν σε πολλές έρευνες στην οργανική χημεία και βιοχημεία.

Ατμοσφαιρική σημασία

Ο άνθρακας με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα, είναι ένα αέριο που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Το διοξείδιο του άνθρακα παίζει το ρόλο της ομπρέλας της γης που εμποδίζει τη διαφυγή της εσωτερικής θερμοκρασίας της γης.

Το σπουδαιότερο είναι, ότι είναι το βασικό συστατικό για τη διατήρηση των διαφορετικών επιπέδων ζωής που βρίσκονται στον πλανήτη.

Δυστυχώς όμως η υπερβολική εκπομπή καυσαερίων από την καύση στερεών και υγρών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας κάθε μορφής (ηλεκτρικής,κινητικής),έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, τηςγης και κατ επέκταση την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ζωής του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα συμβαίνει το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και την ζωή όλων των οργανισμών.

Μεταφορά άνθρακα μεταξύ ζωντανών οργάνων

Ο άνθρακας ως διοξείδιο, μεταφέρεται από τους πρωτογενείς οργανισμούς στα ζώα και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλους εκείνους που βρίσκονται στην αλυσίδα.

Στο τέλος ο άνθρακας επιστρέφει στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα και επαναλαμβάνεται η παραπάνω διαδικασία.

Η παραπάνω διαδικασία συμβαίνει με την αποσύνθεση των οργανισμών, που πραγματοποιείται με την βοήθεια μικροοργανισμών που ονομάζονται αποσυνθετικοί ή αποσυνθέτες  και βρίσκονται τόσο στη γη, όσο και στο νερό.

Από τα παραπάνω συνάγεται η τεράστια σημασία του άνθρακα σε όλο το φάσμα της ύπαρξης του πλανήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ