ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Χουρμάδες – Ποιά η διατροφική σημασία τους

0

Οι χουρμάδες είναι ένα από τα σημαντικότερα τροπικά φρούτα και προέρχονται από συγκεκριμένους φοίνικες, όπως τον φοίνικα Phoenix dartyliferaL,που απαντάται σε τροπικά κλίματα, ιδιαίτερα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Διατίθενται κυρίως ως αποξηραμένοι, ενώ καταναλώνονται και ως φρέσκοι.

Είναι δύο τα είδη χουρμάδων στο εμπόριο, οι κλασικοί μικροί και οι  βασιλικοί.

Οι χουρμάδες είναι καρπός που καταναλώνεται από τα αρχαία χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μεσοποταμίας, που αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των λαών που κατοικούσαν εκεί. Σήμερα η παραγωγή των χουρμάδων αυξάνεται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ιράκ

Η μεγάλη σημασία των χουρμάδων οφείλεται στα σημαντικά συστατικά των, τα οποία  τους κατατάσσουν στις υπερτροφές. Γι αυτό όταν αναζητούμε να φάμε κάτι γλυκό, είναι προτιμότερο να τρώμε χουρμάδες.

Ποια είναι τα συστατικά των χουρμάδων

Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίσες ποσότητες, που τα κάνει καλή πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, χαλκό, Φωσφόρο και σίδηρο.

Οι χουρμάδες περιέχουν μικροποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος  Β και D.

Να σημειωθεί μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε ένα χουρμά.

Επιδράσεις στην υγεία

Οι χουρμάδες διαχρονικά σε διάφορους λαούς έχουν χρησιμοποιηθεί για  πολλούς   φαρμακευτικούς σκοπούς, από γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι πυρετό, οίδημα και βρογχίτιδα.

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε πληθώρα φυσικών βιονεργών συστατικών και αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτεινοειδή. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες έχουν μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών μεταξύ όλων των αποξηραμένων φρούτων, λόγω της έκθεσης τους στον ήλιο και ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα και αυτή έχει μεγάλη διακύμανση, ανάλογα με διάφορους παραμέτρους, όπως την ποικιλία, στάδιο ωρίμανσης, στάδιο συλλογής του φρούτου, αποθήκευση, την επεξεργασία, την γεωγραφική θέση και τις συνθήκες του χώματος .

Διατροφική σημασία των χουρμάδων

1) Χαρίζουν ενέργεια, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά σάκχαρα.

2) Τονώνουν τον μεταβολισμό και καθαρίζουν τον οργανισμό από το αλκοόλ, λόγω της μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης που περιέχουν.

3) Δυναμώνουν τα οστά, λόγω της περιεχόμενης βιταμίνης D και των ιχνοστοιχείων μαγνησίου και χαλκού.

4) Ανακουφίζουν τους έχοντες πρόβλημα δυσκοιλιότητας, λόγω των περιεχομένων φυτικών ινών.

5) Προστατεύουν την καρδιά και το μυικό σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

6) Μειώνουν τις φλεγμονές, λόγω των αντιφλεγμονοειδών ιδιοτήτων τους από το περιεχόμενο μαγνήσιο.

7)Καταπολεμούν την αναιμία, λόγω του περιεχόμενου σιδήρου (1 χουρμάς περιέχει 1mg σίδηρο).

8) Ιδανικό σνακ για όσους επιθυμούν να πάρουν βάρος, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε θερμίδες (4 χουρμάδες παρέχουν 270 θερμίδες ) και θρεπτικά συστατικά.

9) Είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Στην μαγειρική και την καθημερινότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες με ξηρούς καρπούς και με ρύζι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ