ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Διατροφική αξία μανιταριών

0

Τα μανιτάρια είναι φυτικά προϊόντα σημαντικής διατροφικής αξίας, γιατί δεν περιέχουν χοληστερίνη, αλλά κάποιες ποσότητες βασικών αμινοξέων και βιταμινών Β. Η βασική αξία των βασίζεται στο ότι είναι ένα ευχάριστο φαγητό, με λεπτή γεύση και υφή. Δεν βαρυστομαχιάζει και αφήνει την επιθυμία να προβαίνουμε σε επανάληψη κατανάλωσης. Αποτελείται από 90% τουλάχιστον νερό, λιγότερο από 3% πρωτεΐνη, λιγότερο από 5% υδατάνθρακες, λιγότερο από 1% λίπος και περίπου 1% μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στα μανιτάρια είναι υψηλής βιολογικής σημασίας και μάλιστα συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες. Για vegan και χορτοφάγους είναι ιδανική τροφή. Ειδικά σήμερα με την έντονη χορτοφαγική κίνηση, έχουν την τιμητική τους.

Είναι σημαντική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθόσον περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13θερμίδες /100γρ) και όσους έχουν περιορισμό στη χρήση αλατιού ή ελάχιστη ποσότητα.

Τι είναι τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια κατατάσσονται στα λαχανικά, όταν αναλύουμε το θερμιδικό και θρεπτικό τους προφίλ. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε λαχανικό ούτε ζωικό προϊόν, αλλά μύκητας (είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη).

Σημασία για την υγεία

Τα μανιτάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και συγκεκριμένα:

-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την ανθεκτικότητα του οργανισμού έναντι μολύνσεων από ιούς , βακτήρια και μύκητες

-Έχουν αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ενός όγκου

-Προστατεύουν τους διαβητικούς, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη , χοληστερίνη και υδατάνθρακες

Όλες οι παραπάνω δράσεις οφείλονται στα παρακάτω

- Είναι πηγή σημαντικών ποσοτήτων φυτικών ινών

-Μηδενική χοληστερόλη και κορεσμένου λίπους

- Πηγή βιταμινών Β(Β2,Β3,Β5,φιλικού  οξέος)

- Περιέχει βιταμίνη D

-Περιέχει φώσφορο, κάλιο,χαλκό,μαγνήσιο, σελήνιο)

-Πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων

Είδη μανιταριών

-Πλευρωτοί Έχουν μπεζ χρώμα, ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, μαγειρεύονται συνήθως ψητά και μαγειρευτά

-Πορταμπέλο Έχουν καφέ χρώμα, με πιο βαθιά γεύση  από τα άλλα μανιτάρια .Ο καλύτερος τρόπος μαγειρικής είναι γεμιστά στο φούρνο

-Σιτάκε Έχουν καφετί χρώμα. Είναι το πιο δημοφιλές είδος άγριων μανιταριών. Έχουν ελαφρώς καπνιστή γεύση και είναι προτιμότερο να τρώγονται μαγειρευτά για να διατηρούν αυτή την ιδιαίτερη γεύση

Παρενέργειες ορισμένων μανιταριών

Μεταξύ των μανιταριών υπάρχουν τα δηλητηριώδη, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Μερικά είδη μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένα άτομα που έχουν αλλεργίες σε μύκητες. Εννοείται ότι τα άτομα με ευαισθησίες,  πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μανιταριών στο μέλλον, αφού βιώσουν τα πρώτα συμπτώματα, όπως κούραση, στομαχική διαταραχή, αλλεργίες του δέρματος, αίσθημα μυρμηγκιάσματος, ζάλη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ