ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή των Ασιάτικων λαών

0

Η Ασιατική διατροφή σχετίζεται και  έχει το μαγειρικό στυλ και συνήθειες των ανθρώπων και των πολιτισμών της Ασίας.

Οποιαδήποτε χώρα της Ασίας και εάν επισκεφθούμε, η διατροφή των ανθρώπων παραμένει σταθερά η ίδια , τα κύρια συστατικά της είναι ίδια,  πέραν από μικρές διαφορές που θα βρούμε κυρίως στα μπαχαρικά .

Απαριθμώντας τα, εντοπίζουμε τα φρέσκα λαχανικά, κάποια φρούτα, το ρύζι ,τα θαλασσινά, τα κρέατα χαμηλών λιπαρών, όπως το μοσχάρι και  το κοτόπουλο, τα διάφορα σπορέλαια π.χ το σησαμέλαιο και το φοινικέλαιο και φυσικά το τσάι.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ασιατική διατροφή είναι πλήρης , καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος και μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Η βάση της ασιατικής κουζίνας είναι το ρύζι μαζί με τα noodles σε καθημερινή συνήθεια, συνοδευτικά, παρέχοντας υδατάνθρακες που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια.

Τα θαλασσινά που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση είναι κυρίως ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια, τα οποία καταναλώνονται ωμά, βραστά, ψητά, τηγανιτά, σε σούπες ή ως κύριο συστατικό του γεύματος.

Είναι ως γνωστό πλούσια σε ω-3, σε μεταλλικά στοιχεία σελήνιο, ψευδάργυρο, συστατικά που τονώνουν την καρδιακή και πνευματική λειτουργία, καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι κυρίως το κοτόπουλο και το μοσχάρι , τα καταναλώνουν ως σούπα, τα ψήνουν σε σχάρα και πιο σπάνια τα τηγανίζουν.

Συνοδεύονται κυρίως από λαχανικά ψητά ή βραστά , ρύζι ή noodles , καρυκεύματα και κάποια σάλτσα.

Από τα σπορέλαια που χρησιμοποιούν κυρίως, είναι το σησαμέλαιο, που λόγω της χημικής δομής του, είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το πλέον όμως χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας είναι τα μπαχαρικά, τα οποία δίνουν έντονη γεύση στα γεύματα. Χρησιμοποιούνται μεγάλης ποικιλίας μπαχαρικά , όπως κόλιανδρο, κάρυ, σκόρδο, βασιλικό, τσίλυ, λευκό πιπέρι και τζίντζερ, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και ευχάριστες γεύσεις.

Μεγάλη σημασία στη μαγειρική παίζει και το σκεύος που χρησιμοποιούν το λεγόμενο wok,  που είναι ένα σκεύος  με κοίλο πυθμένα  που συντελεί στη διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας σε όλη την έκταση του και έτσι αποφεύγεται η παραγωγή ανεπιθύμητων ουσιών κατά το μαγείρεμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει το σούσι, καθώς είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς συνδυάζει υδατάνθρακες (ρύζι), με θαλασσινά πλούσια με ω-3 λιπαρά (σολομός) και βιταμίνες Α,Β .

Τα κυριότερα είδη σούσι είναι το Nigiri , λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού πάνω σε ρύζι και το Maki-roll, φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.

Τα φύκια (Nori) που συχνά χρησιμοποιούνται έχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, διάφορες  βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Στην ασιατική διατροφή μεγάλο ρόλο κατέχει η σόγια , η οποία θεωρείται μαγική τροφή και  είναι καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών.

Καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και πέντε χιλιάδες(5000) χρόνια και έχει μελετηθεί επισταμένως από επιστήμονες σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Πολλές μελέτες έχουν συμπεράνει πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας και υγείας για τους ασιατικούς λαούς, δρώντας αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Τα τελευταία όμως χρόνια ακούγονται πολλές φωνές που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταλλαγμένης σόγιας στην υγεία του  ανθρώπου.

1)Τι περιέχονται στην σόγια

-Πρωτεΐνες σε υψηλή περιεκτικότητα , που υποκαθιστούν τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης , αλλά  είναι χαμηλότερης βιολογικής σημασίας

-Βιταμίνες όπως Ε

-Μεταλλικά στοιχεία , όπως ασβέστιο , σίδηρο , κάλιο , ψευδάργυρο

-Φυτικές ίνες σε μεγάλο ποσοστό

2)Θετικές επιπτώσεις

-Στην καρδιά

-Οστεοπόρωση

- Ανακουφίζει στην εμμηνόπαυση

-Έχει θρεπτική αξία

-Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου

3) Προτείνεται

-Να αγοράζουμε βιολογική σόγια ή πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη σόγια 

- Να καταναλώνουμε σόγια με μέτρο και να συμπληρώνουμε την διατροφή μας με όσπρια ή άπαχο κρέας

- Μπορούμε να αντικαθιστούμε το 20% του αλευριού που χρησιμοποιούμε , με αλεύρι σόγιας βιολογικής προέλευσης

-Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σόγια είναι μόνο για ισορροπημένη διατροφή και τίποτα περισσότερο

Στην αγορά βρίσκουμε τις παρακάτω καθαρές μορφές σόγιας

-γάλα σόγιας

-γιαούρτη σόγιας

-τόφου

-σογιέλαιο

-πρωτεΐνη σόγιας

-σάλτσα σόγιας

Προσοχή στην υπερκατανάλωση

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ