ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σωστή διατροφή κατά τη θερινή περίοδο

0

Οι θερινοί μήνες είναι μια περίοδος του χρόνου  αρκετή δύσκολη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθόσον δοκιμάζονται βασικές λειτουργίες του όπως καρδιολογικές, αναπνευστικές, πνευματικές και γενικότερα σωματικές, λόγω των αυξημένων περιβαλλοντολογικών συνθηκών, θέρμανσης, άπνοιας και ξηράς ατμόσφαιρας. Πιο συγκεκριμένα οι αυξημένες περιβαλλοντολογικές θερμοκρασίες καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και μεταβολές της όρεξης του ατόμου.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές  διατροφικές συνήθειες του ατόμου  και οι ρυθμοί εργασίας του, κατά την θερινή περίοδο

Συγκεκριμένα το άτομο θα πρέπει να επικεντρώνεται σε ένα ελαφρύ και υγιεινό διαιτολόγιο, επαρκή ενυδάτωση και ημερήσιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, όπως κολύμβηση, νυκτερινό περπάτημα μόνος ή με παρέα.

Επίσης για βοήθεια και προς αποφυγή προβλημάτων υγείας κατά την θερινή περίοδο συστήνονται τα παρακάτω μέτρα.

1)Να μένουμε ενυδατωμένοι αυξάνοντας την κατανάλωση υγρών κυρίως νερού.

2)Φοράμε τα απαραίτητα ελαφριά ρούχα και αντηλιακό.

3)Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα εργασίας μας, όταν εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να ξεκουραζόμαστε κατά διαστήματα σε δροσερά μέρη και να μην υπερβαίνουμε τις δυνάμεις μας.

4) Σε περίπτωση έντονων καρδιακών παλμών, ζάλης ή τάσης λιποθυμίας, διακόπτουμε κάθε οποιαδήποτε δραστηριότητα και καταφεύγουμε σε δροσερό μέρος ή σκιά , ξεκουραζόμαστε και ενυδατωνόμαστε.

5) Μένουμε σε δροσερούς χώρους ή κλιματιζόμενους.

Πέρα από την εφαρμογή των παραπάνω αναγκαίων  μέτρων, πρέπει να ακολουθούμε και μια σωστή διατροφή, μικρή σε μέγεθος και μεγαλύτερη σε συχνότητα  κατανάλωσης σε υγρά , όπως παρακάτω.

1)Νερό Αυξημένη κατανάλωση σε καθαρό δροσερό νερό για τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού μας.

Προσοχή! Τα πλαστικά μπουκάλια συσκευασίας του νερού, θα πρέπει να απορρίπτονται μετά την χρήση των και να μην επαναχρησιμοποιούνται.

2) Φρούτα και Λαχανικά  4-5 μερίδες ημερησίως είναι η ιδανικότερη επιλογή και βασικότερη διατροφή , διότι είναι πλούσια σε νερό, αναγκαίες βιταμίνες (Α,C,Καροτένια), ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο) που  τονώνουν  και ενδυναμώνουν  τον οργανισμό, κατά τους θερινούς μήνες

3) Ελαφριά γεύματα σε μεγαλύτερη συχνότητα, αποφεύγοντας πολλές λιπαρές τροφές.

4) Αλάτι Το αλάτι δεν θα πρέπει να αποκλείεται από την διατροφή μας κατά τους θερινούς μήνες, γιατί βοηθά την συγκράτηση των υγρών στον οργανισμό μας, εκτός εάν υπάρχει σχετικό πρόβλημα υγείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κατά τους θερινούς θα πρέπει να προσέχουμε πως θα επιλέγουμε από την αγορά τροφίμων, πως θα καταναλώνουμε και πως διατηρούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα Αυστηρή εφαρμογή των αναγραφομένων χρονολογιών λήξης στις συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ