ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ποια η σημασία των αισθητήριων οργάνων (γεύση, όσφρηση, όραση) στην λήψη τροφής του ανθρώπου

0

 Θα αναφερθούμε εν συντομία στα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου – τους υποδοχείς αισθήσεων

 Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εφοδιασμένος με τα λεγόμενα αισθητήρια όργανα , που του επιτρέπουν να ελέγχουν τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον του . Είναι ειδικά κύτταρα -υποδοχείς  ευαίσθητα στην λειτουργία τους , με δυνατότητα να μπορούν να συλλέγουν κάθε πληροφορία που αφορά την κατάσταση του σώματος μας ή τις μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον .Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται με τη μορφή νευρικών ώσεων κατά μήκος των αισθητικών οδών και φτάνουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) .Εκεί πραγματοποιείται η ανάλυση και επεξεργασία τους και επιλέγεται η κατάλληλη απάντηση .Συνοψίζοντας οι αισθητήριοι υποδοχείς είναι τα <<παράθυρα του οργανισμού στον εξωτερικό κόσμο>>που είναι ευαίσθητοι σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα , το οποίο μας παρακινεί είτε να αποφύγουμε κάποιο πόνο , είτε να προφυλαχθούμε από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (θερμότητα , ψύχος ) , είτε να γευτούμε κάτι που μας αρέσει 

 Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με τους αισθητήριους υποδοχείς που  βοηθούν την κατανάλωση τροφής στον άνθρωπο ( όσφρηση , γεύση , όραση )

  Κατηγορίες αισθητηρίων  υποδοχέων

-Χημείο υποδοχείς

  Στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης παίζουν σημαντικό ρόλο οι χημείο υποδοχείς  οι οποίοι ανιχνεύουν αλλαγές στη συγκέντρωση χημικών ουσιών .Ο ρόλος τους είναι η δημιουργία της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης . Οι χημείο υποδοχείς που υπάρχουν στα εσωτερικά όργανα π.χ στα αιμοφόρα αγγεία , έχουν σκοπό την ανίχνευση αλλαγών στη συγκέντρωση της γλυκόζης , καθώς και άλλων ουσιών .

  Από τα παραπάνω βλέπουμε την σημασία των χημείο υποδοχέων στην  ενεργοποίηση  των αισθήσεων γεύσης(γλυκού,πικρού) και όσφρησης (ευχάριστης ή δυσάρεστης μυρωδιάς) και κατ επέκταση στη  σωστή  λήψη τροφής από τον άνθρωπο .

-Θερμό υποδοχείς

  Οι θερμό υποδοχείς έχουν προορισμό να ανιχνεύουν αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος  και να διακρίνει ο άνθρωπος την κατάλληλη χρονική λήψη τροφής .

-Φωτό υποδοχείς

  Οι φωτό υποδοχείς έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης φωτεινής ακτινοβολίας και συμμετέχουν στη δημιουργία της αίσθησης της όρασης

-Οι μηχανό υποδοχείς

   Οι μηχανό υποδοχείς ανιχνεύουν αλλαγές στην πίεση και στην κίνηση

 Σημειώνουμε ότι οι αισθητήριοι υποδοχείς βρίσκονται στο σώμα είτε ως ανεξάρτητα κύτταρα , όπως οι ελεύθερες νευρικές απολήξεις στο δέρμα , είτε σε ομάδες στα αισθητήρια όργανα π.χ στον οφθαλμό συνδεόμενα με κύτταρα σε άλλους ιστούς , οι οποίοι τους προστατεύουν

 

 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΟΣΦΡΗΣΗ ΓΕΥΣΗ

 

 Η σωστή λειτουργία και απόδοση των αισθητηρίων γεύση -όσφρηση , για την σωστή λήψη της τροφής από τον άνθρωπο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως

- την ηλικία του

 Έχει διαπιστωθεί ότι ο άνθρωπος σε νεαρά ηλικία η όσφρηση και η γεύση  του λειτουργούν  με μεγαλύτερη απόδοση , προφανώς λόγω της καλύτερης κατάστασης των αισθητηρίων υποδοχέων . Από την ηλικία των 60 ετών και άνω , μειώνεται η αντίληψη των χημικών σημάτων από τις αισθήσεις , ιδιαίτερα της αντίληψης της μυρωδιάς και γεύσης που επιδεινώνεται σε ηλικίες άνω των των 70 ετών

- την υγεία του

  Ο ασθενής είτε από κρυολόγημα  , είτε από κάποια άλλης  μορφής ασθένεια,οι αισθητήριοι υποδοχείς του υπολειτουργούν  , με αποτέλεσμα να μην έχει φυσιολογική όσφρηση , γεύση

- την ψυχολογική κατάσταση του

  Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην διατροφή του ανθρώπου .Όταν είμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση συνήθως δεν μπορούμε να φάμε , γι αυτό  πρέπει να είμαστε ήρεμοι κατά τον χρόνο που τρεφόμαστε

- ο χρόνος λήψης της τροφής

 Ο χρόνος λήψης της τροφής πρέπει να είναι μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ , γιατί τότε η όσφρηση και γεύση λειτουργούν καλύτερα

 -οι συνθήκες ζέστη -ψύχος

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θερμότητα -ψύχος επηρεάζουν την διάθεση για λήψη τροφής , καθόσον μειώνονται οι λειτουργίες όσφρησης και γεύσης

- η εικόνα των τροφών

 Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι οι αισθήσεις όσφρηση και γεύση επηρεάζονται από την οπτική εικόνα των προσφερομένων τροφίμων .Συγκεκριμένα όσο πιο έντονη σε χρωματισμούς  είναι η εικόνα των αγαθών τόσο τα αισθητήρια είναι σε καλύτερη κατάσταση

- η ανατομική διαμόρφωση

 Υπάρχουν άτομα που έχουν ιδιαίτερη ανατομική ρινική  διαμόρφωση , με αποτέλεσμα η λειτουργία της όσφρησης του να είναι πιο έντονη.

 Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στη διάκριση , την κατηγοριοποίηση και την αναγνώριση -ευαισθησία διαφόρων οσμών και γεύσεων

  Η διαφοροποίηση της όσφρησης στο φύλλο οφείλονται σε ανατομικές διαφορές και συγκεκριμένα  στην  δομή των ρινικών αεραγωγών , που εμπλέκονται άμεσα στην επεξεργασία της οσφρητικής πληροφορίας .Επιπρόσθετα η διαφορά τους δύναται να οφείλεται στον βαθμό έκθεσης σε διαφορετικά οσφρητικά ερεθίσματα , λόγω της περισσότερης διαχρονικής απασχόλησης της γυναίκας στο χώρο της κουζίνας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ