ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κάστανα: Ποια η διατροφική τους αξία

0

Τα κάστανα είναι ένα αρκετά γνωστό είδος καρπού , από αρχαιότατους χρόνους , πολύ ωφέλιμο και γευστικό είδος στον άνθρωπο και καταναλώνεται ωμό ή ψημένο στον φούρνο ή κάρβουνα , ακόμη και ως γλυκό

 Ιστορικά η ονομασία του κάστανου , κατά τον φίλο του Αριστοτέλη , φιλόσοφο Θεόφραστο το 300 π.χ , οφείλεται στην πόλη Κασταμονή , πόλη των Κομνηνών , νοτιοδυτικά της Σινώπης .

  Οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τον καρπό της καστανιάς και σε βάθος χρόνου  διέδωσαν την καλλιέργεια της στους Ρωμαίους .

    Τα σημαντικότερα είδη καστανιάς που καλλιεργούνται είναι , η κινέζικη  , η ευρωπαϊκή  και τα ευρό ιαπωνικά υβρίδια που προέκυψαν από διασταύρωση της ευρωπαϊκής καστανιάς , με την ιαπωνική καστανιά .Άλλες ποικιλίες είναι η Marigoule , η Maraval 74,η Bournette και η Vignols .

    Τα κάστανα δεν είναι απλώς γευστικά , αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά , που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και συγκεκριμένα στην καρδιά , στο πεπτικό σύστημα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

 1.Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

 Παρά το μικρό μέγεθος τους, τα κάστανα έχουν μεγάλη διατροφική αξία .

Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων κάστανων παρέχουν 300 θερμίδες , υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης , λίπος , υδατάνθρακες , φυτικές ίνες 8,1 γραμμαρίων , μέταλλα  χαλκό ,μαγγάνιο , μαγνήσιο , κάλιο, ψευδάργυρο , βιταμίνες  C , Β3 ,B3,B

  Σημειώνουμε ότι τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και έτσι μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα σε όσους πάσχουν από  δυσανεξία σε αυτή

 2.Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

  Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνη C , γαλλικό οξύ , τανίνες , αλκαλοειδή

  Τα αντιοξειδωτικά είναι  ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων της καρδιάς , πεπτικού συστήματος , εγκεφάλου , από βλάβες πού προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες  .

3. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς

   Τα κάστανα ωφελούν την καρδιά , γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (γαλλικό οξύ , ελλαγικό οξύ ) , που προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες  , που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων .

   Είναι μια καλή πηγή καλίου , καλύπτοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού .Το κάλιο ως γνωστό συμβάλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς σε ποσοστό 27% και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης .

    4.Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

    Τα κάστανα αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών , που ως γνωστό μειώνουν την δυσκοιλιότητα και προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού , βοηθώντας γενικά την  λειτουργία της πέψης .

   5. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

   Τα αντιοξειδωτικά γαλλικό και το ελλαγικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και τα οποία  περιέχονται στα κάστανα . Επομένως κάνουν καλό στους διαβητικούς 

   6.Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

   Βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω των περιεχομένων φυτικών ινών , οι οποίες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν την βούληση για κατανάλωση περισσότερων ποσοτήτων τροφής .

   7.Μειώνουν τη φλεγμονή

   Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν , όπως η βιταμίνη C , το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες , μπορεί να βοηθήσουν τη μείωση της φλεγμονής , γιατί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες .

    8. Έχουν αντικαρκινικές  ιδιότητες

    Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει , ότι λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν , τα οποία βάλλουν κατά των καρκινικών  κυττάρων , μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή και εξάπλωση της νόσου .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ