ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κακή αναπνοή: Οι τροφές που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

0

Η κακή αναπνοή είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα σε ανθρώπους , καθώς συμβαίνει αναλογικά , σε ένα στους τρεις ενήλικες , άλλους σε μικρότερο και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό , συνήθως τις πρωινές ώρες . Η κακοσμία είναι ενοχλητικό πρόβλημα που κάποιους τους επηρεάζει και ψυχολογικά όταν μάλιστα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο , γιατί τους καταστρέφει την προσωπική ζωή.

 Η κακοσμία του στόματος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας ή ακόμη από ημέρα σε ημέρα . Οι πιο σημαντικοί λόγοι της  είναι , η ποιότητα και ποσότητα της έκκρισης του σιέλου, η παρουσία υπολειμμάτων τροφής , καθώς και ο μικροβιακός πληθυσμός που φυσιολογικά υπάρχει στο στόμα και συγκεκριμένα τα βακτήρια της γλώσσας που παράγουν δύσοσμες ουσίες και λιπαρά οξέα

-Αντιμετώπιση

 Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της επιβαρυμένης  κακοσμίας του στόματος , είναι να γίνει έλεγχος από ειδικό στοματολόγο ή οδοντίατρο Εάν υπάρχει υπόνοια ότι η αιτία βρίσκεται αλλού , πρέπει να ακολουθήσει  συνεργασία και με άλλες ιατρικές ειδικότητες (π.χ ωτορινολαρυγγολόγοι , πνευμονολόγοι , γαστρεντερολόγοι κ.λ.π)

Οι πιο συχνές αιτίες της κακοσμίας του στόματος

-Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια

-Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι

- Δυσανεξία στη λακτόζη

- Η υπερβολική κατανάλωση καφέ

-Το κάπνισμα

-Ουλίτιδα

-Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας , τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα της πέψης

-Ξηροστομία

-Αλλεργίες

-Διαβήτης

-Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα

-Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

- Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων

-Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στο έντερο

-Υπέρ ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων /τοξίνες

 Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τα συνήθη  αίτια της κακοσμίας του στόματος είναι αρκετά και επομένως διερευνώντας το τυχόν πρόβλημα ,  μπορούμε να καταλήξουμε στη αντιμετώπιση του

Συμβουλές αντιμετώπισης

-Αποφεύγουμε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα , τις επεξεργασμένες τροφές , τη ζάχαρη και το αλεύρι

-Μπορούμε να καταναλώνουμε γιαούρτη ,τουρσί , κεφίρ

- Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

-Συχνή ενυδάτωση του οργανισμού , πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως για να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος .

- Μπορούμε να μασάμε γαρύφαλλα , σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος

 Είδαμε ότι κάποια τρόφιμα που αυξάνουν την δυσπεψία του οργανισμού όπως κόκκινο κρέας , επεξεργασμένες τροφές κ.λ.π , αυξάνουν την κακοσμία του στόματος , αλλά υπάρχουν και ορισμένα που συμβάλλουν στη μείωση της , όπως παρακάτω

-Πράσινο τσάι Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία , μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας και της κακής αναπνοής

-Τζίντζερ . Σε ένα ποτήρι  ζεστό νερό προσθέτουμε λίγο τζίντζερ και χυμό  λεμονιού και το πίνουμε

- Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ εσπεριδοειδή , ακτινίδια

-Βότανα Ο μαϊντανός  , ο κόλιανδρος , ο δυόσμος, το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που βοηθά στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος

-Γιαούρτι Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού απομακρύνει την πιθανότητα προσβολής των δοντιών με τερηδόνα και επομένως την κακοσμία του στόματος

- Μαύρη σοκολάτα Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών , που περιορίζουν τα στοματικά βακτήρια , παράγοντες που συμβάλλουν στη κακοσμία του στόματος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ