ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Σχολικά γεύματα - Σχολικά κυλικεία - Επιτρεπόμενα τρόφιμα

0

Σχολικάγεύματα χαρακτηρίζονται αυτά που διατίθενται κατ αποκλειστικότητα στα σχολεία , σε ειδικούς χώρους τα κυλικεία , είναι συγκεκριμένα και πρέπει να πληρούν τους Υγειονομικούς , Κώδικα Τροφίμων -Ποτών και Κοινοτικούς Κανονισμούς .

     Τα σχολικά γεύματα ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών , συντελούν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις . Καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται  στην παρασκευή των σχολικών γευμάτων είναι εγχώριαςπαραγωγής , βάση κάποιου προγράμματος των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Εργασίας μέσω του εντολοδόχου ΟΠΕΚΑ , έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της . Είναι και υψηλής διατροφικής αξίας , καθώς βασίζεται στη Μεσογειακή

Σχολικά κυλικεία είναι οι χώροι εντός του σχολικού συγκροτήματος , στον οποίο προετοιμάζονται και διατίθενται τα επιτρεπόμενα τρόφιμα , (όπως χυμοί , αφεψήματα , σάντουιτς) , στους μαθητές , το προσωπικό , επισκέπτες του σχολείου

    Τα σχολικά κυλικεία πρέπει να κατέχουν ΆδειαΊδρυσης και Λειτουργίας  από τον οικείο Ο.Τ.Α , μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας .

  Η άδεια λειτουργίας των  σχολικών κυλικείων και καντινών (σταθερών) , θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε εμφανές σημείο του χώρων των  .

  Θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της Υγειονομικής Διάταξης , καθώς επίσης να διαθέτουν ύδρευση από το δίκτυο ύδρευσης , ζεστό νερό και συνδεδεμένες με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο ή ελλείψει αυτού με νόμιμο βόθρο .

  Η προμήθεια των πρώτων υλών και συσκευασμένων τροφίμων να γίνεται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις και να μεταφέρονται τα μεν ευαλλοίωτα τρόφιμα με ειδικά ψυγεία μεταφοράς , τα δε υπόλοιπα με σωστά μεταφορικά μέσα .

 Όλα τα τρόφιμα μετά την παραλαβή τους θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους που διασφαλίζουν την υγιεινή διατήρηση τους ( ψυγεία, προθήκες)

  Προσοχή στον έλεγχο των ημερομηνιών λήξης τους .

  Τα προϊόντα καθαρισμού του κυλικείου και εξοπλισμού , θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικά ντουλάπια , μακριά από τα τρόφιμα

    Ο υπεύθυνος του κυλικείου θα πρέπει να χρησιμοποιεί λαβίδες ή άλλα εργαλεία σερβιρίσματος , ελαχιστοποιώντας την επαφή με τα χέρια του , χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης .

     Τα τρόφιμα προς διάθεση , ανάλογα της φύσης των να πωλούνται από σωστούς χώρους(πχ ψυγεία , θερμοθάλαμοι) , συσκευασμένα

        Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένα αρχείατεκμηρίωσης διαδικασιών , σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία , όπως παρακάτω

 

α) ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

 

Περιέχει τους προμηθευτές και τα τιμολόγια των προϊόντων και πρώτων υλών , που θα προέρχονται από νόμιμες εμπορικές  επιχειρήσεις .

 

 

β)ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

Περιέχει τα πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού και τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης αυτών

 

γ) ΝΕΡΟΥ

 

Περιέχει αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου υδροδότησης της επιχείρησης και όταν απαιτείται αποτελέσματα δειγματοληψίας

 

δ) ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ -ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

 

 Περιέχει το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης , επίσης και τα χρησιμοποιούμενα καθαριστικά και απολυμαντικά μέσα

 

ε) ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ

 

Περιέχει τη σύμβαση με αδειοδοτούμενη εταιρεία καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών , το πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων .

 

στ) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

 

Περιέχει τα στοιχεία παρακολούθησης των θερμοκρασιών όλων των ψυκτικών θαλάμων και θερμοθαλάμων

 

Επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία – καντίνες

 

1.ΦΡΟΥΤΑ -ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

.Φρέσκα φρούτα -λαχανικά ανάλογα με την εποχή , καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα

.Αποξηραμένα φρούτα π.χ  βερίκοκα , δαμάσκηνα , σύκα , σταφίδες , μπανάνες κ.λ.π χωρίς προσθήκη ζάχαρης , συσκευασμένα σε ατομική μερίδα των 50γρ.

.Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών παρασκευής εντός των κυλικείων – καντινών , χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών . Πρέπει να καταναλώνεται άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια ανακυκλώσιμου υλικού μιας χρήσης .

.Φρουτοσαλάτα παρασκευής εντός των κυλικείων – καντινών από φρέσκα καλά πλυμένα φρούτα εποχής , χωρίς προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών .

.Σαλάτα από φρέσκα καλά πλυμένα λαχανικά , παρασκευής εντός των κυλικείων -καντινών , χωρίς προσθήκη αλατιού , μόνο η προσθήκη ελαιολάδου , ξυδιού ή λεμονιού

 

2.ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

 

.Γάλα τυποποιημένο , παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500mlπλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά)

.Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max1,8%) σε συσκευασία έως 250ml

.Γιαούρτη τυποποιημένο (έως 5%λιπαρά ) , χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200γραμμάρια .

.Ροφήματα με συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων , που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο , χωρίς προσθήκη ζάχαρης

.Τυριά  σκληρά , ημίσκληρα , μαλακά , κατά προτίμηση παραδοσιακά Ελληνικής προέλευσης . Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά με αλλοιφώδη υφή  , ή τηγμένα τυριά .

 

3.ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

 

.Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό

.Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.

.Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

.Κράκερς  ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

 

4.ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

 

.Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

.Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

.Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ.

.Τυρόπιτα -Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. , με συγκεκριμένες προδιαγραφές , ως προς τη λιπαρή ύλη του φύλλου και ζύμης  , παρασκευασμένα από ελαιόλαδο

.Πίτσα με συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής των υλικών (αλεύρι, μαγιά ,αβγό , γιαούρτι , αλάτι και μυρωδικά βότανα ,τυρί , λαχανικά , καλαμπόκι , αλλαντικά )

 

5.ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

 

Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των παρακάτω τροφίμων από αλλαντικά μόνο βραστήγαλοπούλα , λαχανικά όλων των ειδών , ελιές χωρίς το κουκούτσι , πάσταελιάς , αυγά καλά βρασμένα , μόνο ελαιόλαδο.

 Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού , ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό , ψωμί για τοστ , μπαγκέτα , ελληνική ή αραβική πίτα , σησαμένιο κουλούρι

  Δεν επιτρέπεται το μπριος ,το κρουασάν , ή το πιροσκί

 

  6.ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

 

 . Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% )

 .Χαλβάς σε ατομική μερίδα 50γρ.

.Παστέλι σε ατομική μερίδα 50γρ.

.Μέλι σε ατομική μερίδα

.Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών

 

7.ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

 

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης , επιτρέπονται   οι ξηροί καρποί όλων των ειδών , χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

 

8.ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

. Εμφιαλωμένο νερό

.Φυσικοί χυμοί

Δεν επιτρέπονταιαναψυκτικά και καφές μόνο για το προσωπικό

Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ