ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή: 6 top μυστικά που τη θέτουν υπό έλεγχο

0

Ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος για την υγεία μας δεν είναι ορατός, ούτε εκδηλώνεται με συμπτώματα. Πρόκειται για τη φλεγμονή που μπορεί να θεριεύει στον οργανισμό μας, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Υπάρχουν ωστόσο, μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι να τη μειώσουμε

Η φλεγμονή αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικήςαντίδρασης του σώματος με στόχο την επούλωση τραυματισμών και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Παρόλα αυτά δεν συμβαίνει μόνο ως απάντηση στους τραυματισμούς και τις λοιμώξεις.  Μια φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να προκληθεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα περνά στη δράση χωρίς να υπάρχει κάποιος «εξωτερικός εχθρός» για να αντιμετωπιστεί. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κάποιος ιστός που πρέπει να επουλωθεί, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπό κανονικές συνθήκες μας προστάτευαν, αρχίζουν να επιτίθενται και να καταστρέφουν υγιείς ιστούς.

Οι ειδικοί τονίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωματική άσκηση και η καταπολέμηση του στρες. Παρόλο που τα πρώιμα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι ασαφή και ανεπαίσθητα, ωστόσο όσο η φλεγμονή εξελίσσεται, αρχίζει να βλάπτει τις αρτηρίες, τα όργανα και τις αρθρώσεις και αν δεν ελεγχθεί μπορεί να συμβάλλει σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε τα βήματα των ειδικών και μειώστε μια για πάντα τη φλεγμονή

1.Επιλέξτε τρόφιμα που νικούν τη φλεγμονή

Οι επιλογές των τροφίμων που επιλέγει κανείς είναι το ίδιο σημαντικές με τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα συμπληρώματα που μπορεί κανείς να λαμβάνει για την ευρύτερη υγεία τους καθώς μας προστατεύουν από τις φλεγμονές. Ειδικότερα, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών καθώς και τροφών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ορισμένες από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάριαόπως ο σολομός και ο τόνος, καθώς και τα καρύδια ενώ λοιπές τροφές που μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο είναι τα σταφύλια, το σέλερι, τα βατόμουρα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το τσάι και ορισμένα από τα μπαχαρικά όπως είναι το τζίντζερ, το δενδρολίβανο και ο κουρκουμάς. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το βέλτιστο παράδειγμα αντιφλεγμονώδους διατροφής.

2.Περιορίστε τροφές με φλεγμονώδη δράση

Τα τρόφιμα που εντείνουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν το κρέας, κυρίως το επεξεργασμένο και ο, τι περιλαμβάνει τρανς λιπαρά για αυτό αποφύγετε λιπαρά κρέατα, τηγανητά και αλλαντικά.

3. Ελέγξτε το σάκχαρου

Περιορίστε ή αποφύγετε τροφές με ραφιναρισμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό αλεύρι, τη ζάχαρη και έτοιμα τρόφιμα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Επιλέξτε γεύματα με άπαχη πρωτείνη και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως είναι το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης.

4. Περισσότερη σωματική άσκηση

Η άσκηση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο πρόληψης της φλεγμονής. Ακόμα και 30 με 45 λεπτά αερόβιας άσκησης και περίπου 10 με 25 λεπτά ασκήσεων με βάρη ή αντιστάσεις, τουλάχιστον 4 με 5 φορές την εβδομάδα είναι ιδανικά.

5.Χάστε βάρος

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών. Η απώλεια βάρους έχει φανεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

6.Ελέγξτε το στρες

Το στρες αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό αντίδρασης του οργανισμού, όταν όμως αποκτά χρονιότητα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φλεγμονής στον οργανισμό. Καλό είναι να υιοθετήσετε τρόπους διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα, τεχνικές χαλάρωσης και ο διαλογισμός. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξει κανείς τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή του, ωστόσο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά ο ίδιος απέναντι σε αυτούς.

Όσα από τα παραπάνω μέτρα και αν ακολουθήσει κανείς, καλό θα είναι να θυμάται πως όλα αυτά αποδίδουν καρπούς σε βάθος χρόνου με τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ