ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Οι σπουδαιότερες πηγές σιδήρου για το παιδί

0

Σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μου , έχω αναφερθεί εκτεταμένα για τη βιολογική σημασία του σιδήρου (Fe) , καθόσον βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα μας και συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος .Όταν ο σίδηρος δεν είναι σε επαρκεί ποσότητα στα παιδιά , μπορεί να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία  , πολλές φορές μη ανιχνεύσιμη πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας και το ανοσοποιητικό σύστημα των .

  Το έτος 2010 , η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής , δημοσίευσε μια κλινική έκθεση σχεδιασμένη για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας σε μικρά παιδιά .

  Συμπερασματικά τα παιδιά , ειδικά τα βρέφη και τα νήπια που μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς , χρειάζονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο .

  Τα ζωικά τρόφιμα , κρέας , ψάρια , πουλερικά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος απορροφάται αρκετά αποτελεσματικά από τον οργανισμό

Η προσθήκη τροφών που περιέχουν βιταμίνη C σε ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του .

                                       Κόκκινο κρέας

 Το κόκκινο κρέας είναι το πλουσιότερο τρόφιμο σε σίδηρο .Συγκεκριμένα το μοσχαρίσιο κρέας έχει την υψηλότερη ποσότητα σιδήρου (6,5 mg σε 114γρ.) .Το θέμα είναι πως θα το σερβίρετε να το φάνε τα παιδιά , δηλ πως θα το μαγειρέψετε για να είναι ευχάριστο στα παιδιά σας .Συνιστάται να το μαγειρεύετε κοκκινιστό που περιέχονται διάφορα λαχανικά π.χ. ντομάτα και έτσι απορροφάται  καλύτερα από τον οργανισμό τους .

                                           Αβγά 

  Οι κρόκοι των αυγών είναι μια σημαντική πηγή  σιδήρου .Η απορρόφηση του σιδήρου βοηθείται , εάν συνδυαστεί με φυσικό χυμό πορτοκαλιού , όσον αφορά τα μικρά παιδιά .

                                            Κινόα

  Η κινόα είναι μικροί σπόροι , που μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί όπως το ρύζι . Ερευνητικά έχει βρεθεί ότι 8mg σιδήρου περιεχόμενα περίπου σε  μισό φλιτζάνι κινόα , είναι μια επιλογή πλούσια σε σίδηρο για χορτοφαγικές οικογένειες ή παιδιά που δεν τους αρέσει το κρέας .

                                           Θαλασσινά

   Ο τόνος , οι γαρίδες και τα μύδια είναι όλα καλές πηγές σιδήρου .Επειδή τα παραπάνω θαλασσινά , συνήθως δεν είναι αποδεκτά από τα παιδιά , μπορούν να συνδυαστούν ο μεν τόνος με ψωμί ολικής άλεσης , οι  γαρίδες με μια πικάντικη σάλτσα και τα μύδια με ζυμαρικά με σάλτσα από γαρίδες .

                                          Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν 2,5 mg σιδήρου ανά μισό φλιτζάνι .Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C. Επομένως εάν προσφερθούν ως τηγανιτές , αντί τις συνήθεις πατάτες , με κοτόπουλο , γαλοπούλα ή μπριζόλα , εξασφαλίζεται γεύμα πλούσιο σε σίδηρο

                                    Αποξηραμένα φρούτα     

 Τα αποξηραμένα φρούτα σταφίδες , δαμάσκηνα , χουρμάδες και βερίκοκα περιέχουν σίδηρο περίπου 1,5-3 mg ανά μερίδα .Προσθέτοντας μερικά δημητριακά και από τα παραπάνω αποξηραμένα φρούτα στο πρωινό των παιδιών , εξασφαλίζεται ένα καλό πρωινό πλούσιο σε σίδηρο     

                               Σκούρα ,φυλλώδη λαχανικά

  Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , όπως το σπανάκι , οι λαχανίδες και το λάχανο περιέχουν όλα ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου .Για να ενισχυθεί η απορρόφηση των συνιστάται να καταναλώνονται με φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη  C

                                        Γαλοπούλα

   Η γαλοπούλα συνιστάται να καταναλώνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα , γιατί το  σκούρο κρέας της είναι μια καλή πηγή σιδήρου (μια μερίδα 114γραμμαρίων παρέχει 2,5 mg σιδήρου σε σύγκριση με  0,7 mg από την ίδια ποσότητα κότας )

                                         Όσπρια

   Τα όσπρια φασόλια , ρεβίθια ,φακές είναι όλα καλές πηγές σιδήρου . Μάλιστα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνιστάται να καταναλώνονται με φρούτα , λαχανικά ,γαλοπούλα , που περιέχουν βιταμίνη C.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ