ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: Το μπαχαρικό που μειώνει τον καρκίνο των ανδρών κατά 40%

0

  Δεν είναι δυνατό να φαντασθεί κανείς τη τόσο θετική επίδραση του γνωστού μπαχαρικού κουρκουμά , στη μείωση του καρκίνου του εντέρου στον ανδρικό πληθυσμό κατά 40% και όχι μόνον όπως θα δούμε παρακάτω . Ο κουρκουμάς είναι το γνωστό καρύκευμα κίτρινου χρώματος ,  που προσδίδει ευχάριστη γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο , αλλά έχει και σημαντική προστιθέμενη αξία στην υγεία του ανθρώπου .

Ποια η προέλευση του κουρκουμά

 Ο κουρκουμάς ή κουρκουμίνη από τη λέξη <<KurKum>> που σημαίνει κρόκος , είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με ύψος περίπου ένα  μέτρο , έχει προέλευση τροπικές περιοχές όπως η Νότια Ασία και Πολυνησία .Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με υψηλή βροχόπτωση και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (20-30οC) H ρίζα και το ρίζωμα αποτελούν τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται, τα οποία μετά τη συλλογή τους καθαρίζονται, αποξεραίνονται και θρυμματίζονται, δημιουργώντας  τη χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη σκόνη

Που χρησιμοποιείται ο κουρκουμάς

-Στην παραδοσιακή κινέζικη διατροφή και ινδική διατροφή με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες , αλλά και σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα

-Ως αρωματική ουσία , λόγω του περιεχομένου αιθέριου ελαίου

-Ως χρωστική ουσία στην Παρασκευή τροφίμων (βούτυρο , τυρί , προϊόντα αρτοποιίας )  

- Στην φαρμακοποιία για τη θεραπεία της ακμής και των δυσχρωμιών του δέρματος  

Αντιφλεγμονώδη δράση και αντινεοπλασματικά αποτελέ-σματα

Ο Robert E Carroll διαπίστωσε με μια μελέτη του , ότι η βασική χημική ουσία του κουρκουμά η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντινεοπλασματική δράση . Συγκεκριμένα παρατήρησε τη μείωση κατά 40% του αριθμού των βλαβών στο έντερο , λόγω θετικής επίδραση στους δυσπλαστικούς αδένες του, που είναι πρόδρομοι του καρκίνου

Ακόμη συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών του εντέρου , όπως η ελκώδη κολίτιδα. Μάλιστα εκείνη που κατανάλωναν δύο(2) γρ.κουρκουμίνης την ημέρα , συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής τους αγωγής , είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν σε ύφεση από εκείνους που μόλις έλαβαν τα φάρμακα τους  .

Η συμβολή στη μνήμη

Ο κουρκουμάς μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει και στη μνήμη .Οι ερευνητές έχουν αποφανθεί μέσω κλινικών δοκιμών ότι η λήψη 90 χιλιοστόγραμμων κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα πάνω από ενάμιση χρόνο θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης , εξαιτίας των αντιοξειδωτικών  ιδιοτήτων  της και να συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης Αλτσχάιμερ .

Βοήθεια στην οστεοαρθρίτιδα

Πριν την παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση της εν λόγω ασθένειας στην Αρχαία Κίνα είχε χρησιμοποιηθεί η κουρκουμίνη για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας .

  Επίσης μειώνει τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα Χρειάζονται όμως περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί  αυτή η διαπίστωση .

 Καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων

 Ο κουρκουμάς  με τη βοήθεια της κουρκουμίνης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της , συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων  , τη μείωση της  LDL χοληστερόλης  ,στην υπεροξείδωση των λιπιδίων  και την πρόληψη σχηματισμού θρομβώσεων .Ακόμα έρευνα στην Τουρκία έδειξε πως η κατανάλωση κουρκουμά , ήταν μία από τις πιο συχνές εναλλακτικές φυσικές θεραπείες που επιλέγουν τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα . 

Κατάθλιψη

Η κουρκουμίνη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης   

Δράση ενάντια στον διαβήτη

Τελευταία μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη έχει ιδιότητες όπως η μείωση της παραγωγής ηπατικής γλυκόζης , η καταστολή της φλεγμονώδους απόκρισης που προκύπτει από

την υπεργλυκαιμία και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη , μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και κατεπέκταση των συνεπειών της αύξησης της γλυκόζης στον ανθρώπινο οργανισμό .

Ας λάβουμε υπόψη μας όλα τα αγαθά της φύσης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ