ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Καφεΐνη –Τεΐνη: Ποια τα θετικά – αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό

0

Η καφεΐνη είναι μία χημική ουσία σε μορφή λεπτής σκόνης (πούδρας) που περιέχεται στον καφέ, το τσάι, αναψυκτικά και διάφορα ενεργειακά ποτά.    

 

Πως δρα η καφεΐνη;

 

Δρα ως διεγερτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), της καρδιάς, των μυών και των κέντρων που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση. Επίσης μια από τις ιδιότητες του καφέ είναι να παραμένει ο άνθρωπος άγρυπνος. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που πίνουν τακτικά καφέ, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer, άνοιας και τάσης αυτοκτονίας.    

Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε;

 Η ποσότητα καφεΐνης που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά δε πρέπει να είναι απεριόριστη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως παρενέργειες στο ύπνο,     πονοκέφαλο, υπερδιέγερση, στέρηση, αυξημένη διούρηση. Η αντοχή εξαρτάται από την ηλικία του ανθρώπου και την μυϊκή μάζα του.        Επίσης η διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο,     γιατί τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου έχουν ήδη συνηθίσει τη δράση της, από τη διαχρονική χρήση της.       

 Μελέτες δείχνουν ότι 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι μια ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερο υγιείς μεσήλικες Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερις(4) κούπες καφέ. Τα ποσοστά καφεΐνης διαφέρουν στα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.        

 Σημειώνουμε ότι    δεν έχει καμία θρεπτική αξία η καφεΐνη         

 Άλλα συμπτώματα της διακοπής της καφεΐνης

-Άγχος

-Ευερεθιστικότητα

-Υπνηλία

Σε κάποιους ανθρώπους η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο

Η υπερβολική δόση καφεΐνης, αν και είναι κάτι σπάνιο, μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα όπως

-σύγχυση

-παραισθήσεις

-εμετός

- ταχυπαλμία

-αρρυθμία

- αναπνευστικά προβλήματα

Η διακοπή της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά,     για να αποφεύγονται οι παρενέργειες της απότομης διακοπής.       

Τεΐνη

Η τεΐνη είναι η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι

Πως λειτουργεί η καφεΐνη στα όργανα

-Πεπτικό σύστημα

 Η καφεΐνη αυξάνει τη ποσότητα των γαστρικών υγρών στο στομάχι και ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει καούρες. Η επιπλέον καφεΐνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, αλλά επεξεργάζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται με τα ούρα. Για αυτό μπορεί να υπάρχει αυξημένη διούρηση λίγο μετά τη κατανάλωση καφεΐνης. Αυτοί που έχουν προβλήματα με το στομάχι τους π.χ παλινδρόμηση ή έλκος, είναι καλύτερο να συνεννοούνται    το γιατρό τους.             

-Αναπνευστικό και κυκλοφοριακό σύστημα

Η καφεΐνη απορροφάται από το στομάχι και φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο στο αίμα μέσα σε μια ή δύο ώρες.    

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση για σύντομο διάστημα, γιατί αυξάνεται η αδρεναλίνη, λόγω μπλοκαρίσματος των ορμονών που διαστέλλουν τις αρτηρίες.

Καλό είναι όταν έχουμε υπέρταση ή προβλήματα με τη καρδιά να ρωτάμε τον οικογενειακό γιατρό μας, αν η καφεΐνη είναι ασφαλής σε μας.    

 Σκελετικό και μυϊκό σύστημα

 Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου και κατ επέκταση να συμβάλλει στη οστεοπόρωση

    Ακόμη η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει τους μυς.    

 Αναπαραγωγικό σύστημα

    Η καφεΐνη ταξιδεύει στο αίμα και διαπερνά τον πλακούντα Καθώς    

είναι διεγερτική,     μπορεί να αυξήσει τους παλμούς και τον μεταβολισμό του εμβρύου.        Αρκετή καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αργή ανάπτυξη του εμβρύου και αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Σε πολλές περιπτώσεις λίγη καφεΐνη είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες η κατανάλωση μεταξύ 200-300 mg την ημέρα μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ