ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πράσινο φως στα παιδικά εμβόλια

0

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ανοίξει για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μόλις φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με τα εμβόλια για τις άλλες ομάδες πληθυσμού ως προς τη δοσολογία. Τα «παιδικά» εμβόλια δεν αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιες αρχές από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Εντός των ημερών αναμένεται να αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για τη μείωση του διαστήματος μεταξύ δεύτερης και αναμνηστικής δόσης από τους έξι μήνες στους τέσσερις. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «επιχειρησιακά έχουμε τη δυνατότητα να το στηρίξουμε αυτό, και μάλιστα όλα τα άτομα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου να μπορούν να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμικότητα του προγράμματος για τον Δεκέμβριο ξεπερνά πλέον τα 3 εκατομμύρια ραντεβού. Προς το παρόν έχουν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα 1,5 εκατ. ραντεβού.

    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε έγκριση για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με το σκεύασμα της Pfizer.

Πάντως, προτεραιότητα θα δοθεί στα ραντεβού για πρώτη δόση, ώστε όποιος ανεμβολίαστος θέλει να προγραμματίσει ραντεβού να το βρίσκει μέσα σε λίγα 24ωρα. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Θεμιστοκλέους, «για την ερχόμενη Κυριακή έχουμε ανοίξει σχεδόν 100.000 ραντεβού, τα οποία τα κρατάμε για την πρώτη δόση. Εχουν κλειστεί αυτή τη στιγμή 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Θα βλέπουμε στο σύστημα πώς υπάρχει κίνηση και αν καλύπτονται. Και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα πριν από τα ραντεβού μπορούμε να τα απελευθερώνουμε και για αναμνηστική δόση. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί κάποιος ο οποίος έχει κλείσει ραντεβού αναμνηστικής δόσης μπορεί να έρθει νωρίτερα το ραντεβού του».

Η προτεραιότητα στην πρώτη δόση είναι κρίσιμη ειδικά μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ετών, οι οποίοι, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί με έστω μία δόση προκειμένου να μην τους επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τον υπουργό, για όσους για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα συστηθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις απαλλαγής τους από την υποχρεωτικότητα. Σημειώνεται ότι έως και χθες το μεσημέρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ανέρχονταν σε 493.930 άτομα στη χώρα μας. Από το μεσημέρι της Τρίτης έως και χθες το πρωί περισσότεροι από 25.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Πάντως, ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού πέραν των υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60 ετών.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ