ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Ομικρον - Καθηγητής γενετικής: Η χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ

0

Την έντονη ανησυχία του για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, αυτό που ονομάστηκε μετάλλαξη Όμικρον, εκφράζει στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως τη «χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ» και υπογραμμίζει ότι «είναι φρικιαστικό το γεγονός ότι αποτελεί την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει πολύ μακρύ κατάλογο μεταλλάξεων».

Ειδικότερα και κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, η ανησυχία εδράζεται σε τρεις λόγους:

  •     Για πρώτη φορά εντοπίζεται στέλεχος του κορονοϊού με τόσες πολλές μεταλλάξεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων φτάνει τις 50. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ περιέχει και άλλες 18 μεταλλάξεις στο υπόλοιπο γενετικό υλικό της.
  •     Πολλές από τις μεταλλάξεις του νέου στελέχους υπάρχουν και στην παραλλαγή Δ, στην οποία προσδίδεται πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου εκτιμάει ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει κατά 100% υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και έχει τουλάχιστον την ίδια μεταδοτικότητα με την παραλλαγή Δ.
  •     Το νέο στέλεχος της Μποτσουάνας έχει καταφέρει να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα πρέπει να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

«Παρ’ όλα αυτά και για να δώσουμε μία αισιόδοξη νότα, θα πρέπει να πούμε ότι και το προγονικό της Μποτσουάνας στέλεχος, αυτό της Νοτίου Αφρικής, είχε τη δυνατότητα να διαφεύγει τα αντισώματά μας, αλλά, ευτυχώς, δεν επικράτησε. Ελπίζω, όταν αξιολογηθεί και πειραματικά το στέλεχος της Μποτσουάνας, να αποδειχθεί ότι η τωρινή ανησυχία μας είναι υπερβολική. Να σημειωθεί ακόμα ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για ενδεχόμενη υψηλότερη θνησιμότητα του στελέχους της Μποτσουάνας σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη και ιδίως με την παραλλαγή Δέλτα. Θα πρέπει να περιμένουμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Πιθανή αιτία ο χαμηλός εμβολιασμός

Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη μόλυνση από αυτήν καταγράφηκε στη Νότια Αφρική τρεις ημέρες αργότερα.

Ως πιθανή αιτία δημιουργίας της συγκεκριμένης μετάλλαξης ο κ. Τριανταφυλλίδης θεωρεί το γεγονός ότι η Νότια Αφρική παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο φτάνει περίπου στο 40% του συνολικού πληθυσμού.

«Ως εκ τούτου το 60% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο και μάλλον μπορεί να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για άτομα που μπορεί να θεωρηθούν εργοστάσια παραγωγής νέων μεταλλάξεων στο προγονικό στέλεχος Β.1.351, αυτό που εντοπίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στη Νότια Αφρική. Επιπρόσθετα, η νέα παραλλαγή είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε ασθενή με HIV/AIDS χωρίς θεραπεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων HIV στον κόσμο έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Νότιας Αφρικής για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα άτομα με ανοσοκαταστολή μπορούν να φιλοξενούν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ