ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Μην παίρνετε ποτέ τα φάρμακά σας πίνοντας ένα από αυτά

0

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό που υποδεικνύουν οι ενδείξεις στα φάρμακα που παίρνουμε.

Διότι όταν οι παρασκευαστές αναγράφουν στις οδηγίες να παίρνουμε τα φάρμακα με νερό, αυτό ακριβώς εννοούν: με νερό και όχι με ό,τι άλλο ρόφημα βρεθεί μπροστά μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Saudi Pharmaceutical Journal, εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων για τη συνοδεία φαρμάκων σε «από του στόματος στερεές δοσολογικές μορφές» (που σημαίνει χάπια, κάψουλες, ή δισκία).
Εξετάζοντας πέντε μάρκες φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικά) οι ερευνητές ανέφεραν: «Βρήκαμε ροφήματα που πρέπει να μην χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του νερού κατά την κατάποση φαρμάκων».

Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα ροφήματα επηρέασαν σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται τα φάρμακα για να διασπαστούν στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση του φαρμάκου πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί για να απορροφηθεί από το σώμα. Έτσι, αλλάζει η αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και ενδεχομένως προκαλεί άλλα προβλήματα.

Καφές

Η μελέτη εξέτασε δύο μεταβλητές θερμοκρασίας για τον καφέ: 5°C (κρύοι καφέδες) και 38°C (ζεστοί καφέδες). Ο καφές περιέχει ισχυρές ενώσεις και καφεΐνη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις στα φάρμακα. Επίσης, η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, μπορεί να αλλάξουν την χημεία και τον χρόνο διάσπασης ενός φαρμάκου.

Χυμός πορτοκάλι

Γνωστός για τη βιταμίνη C, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα ρόφημα που έχει συνδυαστεί με τις μέρες που αισθανόμαστε κάπως άρρωστοι. Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν ένα από τα κύρια ροφήματα που επηρέασε την έγκαιρη απελευθέρωση των φαρμάκων.

Ενεργειακά ποτά

Πολλοί, όταν νιώθουν ατονία, αναζητούν κάποιες πηγές γρήγορης ενέργειας. Μία τέτοια είναι και τα λεγόμενα “ενεργειακά ποτά”. Ωστόσο, τα ενεργειακά ποτά ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να μην τα συνδυάζετε με την λήψη φαρμάκων.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ