ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

ΙΦΝΕ: Οι ένοχες τροφές που αυξάνουν κατά 67% τον κίνδυνο – Όλοι τις έχουμε φάει

0

Όσο κι αν προσέχουμε την διατροφή μας, κάποια στιγμή θα υποκύψουμε στον πειρασμό ενός ντόνατ ή ενός αλμυρού κράκερ. Για να εξασφαλίσουμε όμως την ισορροπία του εντέρου, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών, υπεύθυνων για την εμφάνιση σοβαρών νόσων του εντέρου

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σίγουρα εξασφαλίζουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο, καθώς η έντονη καθημερινότητα μπορεί να μη μας αφήσει χρόνο να ασχοληθούμε ενδελεχώς με το να τρώμε υγιεινά. Το αποτέλεσμα; Να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία έχουν την εξής ευκολία: απλώς τα αγοράζουμε, ανοίγουμε τη συσκευασία και τα καταναλώνουμε.

Σε αυτή την κατηγορία τροφίμων ανήκουν τα έτοιμα γεύματα και σνακ, πλούσια σε σάκχαρα, λιπαρά και συντηρητικά τα οποία μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ντόνατς, αλμυρά σνακ, αναψυκτικά και επεξεργασμένο κρέας, σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονώδων νόσων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 116 χιλιάδων μεσήλικων και ηλικιωμένων ατόμων απ’ όλο τον κόσμο για ένα διάστημα 10 χρόνων. Συμπέραναν πως όσοι κατανάλωναν μια με τέσσερις μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων τη μέρα, είχαν και 67% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερες από μια μερίδες. Όσο αυξάνονταν οι μερίδες μάλιστα τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος, με τις πέντε ή ακόμα και περισσότερες μερίδες τη μέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 82%.

Η ερμηνεία αυτού του φαινομένου έγκειται κυρίως στην επεξεργασία αυτών των τροφίμων. Οι ερευνητές, παρόλο που σημειώνουν ότι η έρευνα είναι παρατήρησης και δεν αποδεικνύει ξεκάθαρη σχέση αιτίας- αποτελέσματος, ήδη υποψιάζονται ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συστατικών για το έντερο, το οποίο οδηγεί στην εμφάνιση της φλεγμονής.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ